Wat voor energie wil jij in 2050?25 augustus 2022Draai zelf aan de knoppen van een Europees energiemodelHoe ziet onze energievoorziening in Europa er in 2050 uit? Met een model van de TU Delft kan je zelf aan de knoppen draaien en de scenario’s in beeld brengen.
Vertrouw jij een zelfrijdende auto?26 november 2021Lab meet band tussen mens en machine met virtual realityTechnologie maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven, maar vertrouwen we niet teveel op zoveel techniek? NEMO Kennislink bezocht het BMS-lab van de Universiteit Twente voor antwoorden.
Het spraakkanaal van apen is klaar voor taal12 december 2016Het spraakkanaal van apen is klaar voor taalDat apen niet kunnen spreken komt niet door een gebrekkig spraakkanaal. Hun vocale anatomie is geschikt om menselijke taal te produceren, stellen cognitief biologen nu. Het apenbrein is de belemmer...
Smartphones detecteren aardbeving30 april 2015Aanpak ook interessant voor NepalMet een smartphone kan je al zoveel meer doen dan alleen maar bellen. Desalniettemin hebben Amerikaanse onderzoekers weer een nieuwe en wel heel bijzondere toepassing gevonden. Zij tonen aan dat je...
Hoeveel kans maken de Oranje Leeuwinnen op de wereldtitel?13 juni 2019VS favoriet in voorspellingen voor WK-toernooiZelfs de VS heeft als regerend wereldkampioen bij aanvang een kans van minder dan 1 op 5 om het WK-toernooi te winnen, volgens simulaties van SciSports. Het toont opnieuw aan dat de loting en blind...
Toch geen meter extra zeespiegelstijging?5 februari 2019Toch geen meter extra zeespiegelstijging?In 2016 wees een modelstudie uit dat de zeespiegel een meter extra zou kunnen stijgen. Het experiment is herhaald en leidt nu tot een andere conclusie.
Boeken als oefenmateriaal voor empathie?21 december 2018Boeken als oefenmateriaal voor empathie?Als we een boek lezen, zien we in ons hoofd vaak allerlei beelden voor ons. Recent onderzoek laat zien dat we beschrijvingen van acties sneller lezen dan waarnemingen van een romanpersonage. Het li...
Wat gebeurt er met ons brein in de ruimte?4 januari 2019Wat gebeurt er met ons brein in de ruimte?Onderzoek naar de hersenen van ruimtevaarders staat nog in de kinderschoenen. Maar de eerste resultaten laten zien dat de hersenen van astronauten veranderen.
Soms waait het in de stad harder dan op het platteland24 september 2018Soms waait het in de stad harder dan op het plattelandBen je in de stad lekker beschut tegen de wind? Niet altijd, toont nieuw onderzoek aan. Soms waait het in de stad zelfs harder dan daarbuiten.
Wielrenner veel beter af in het midden van het peloton6 juli 2018Afname van de luchtweerstand groter dan gedachtDe Tour de France is weer begonnen en iedere deelnemer weet dat de luchtweerstand minder is in het peloton. Wetenschappers van de TU Eindhoven stellen nauwkeurig vast hoeveel 'winst' dat oplevert.
Verrassing: windmolens productiever achter een heuvel30 juli 2021Verrassing: windmolens productiever achter een heuvelSoms hebben onderzoeken een onverwachte uitkomst. Een windmolen plaatsen áchter een heuvel blijkt bijvoorbeeld lang niet altijd een slecht plan.
'De jonge aarde was een gigantische batterij'9 februari 2021Volgens Eloi Camprubi Casas was het ontstaan van leven een middel voor de aarde om energie kwijt te rakenGaten in de oceaanbodem boden ooit precies de juiste omstandigheden voor het ontstaan van leven. "In al het leven vinden we die omstandigheden terug."
Neanderthaler niet uitgestorven door de moderne mens3 december 2019Neanderthaler niet uitgestorven door de moderne mensNieuw onderzoek laat zien dat de neanderthaler waarschijnlijk op natuurlijke wijze is uitgestorven, en niet door confrontatie met de moderne mens.
Faces of ScienceDieren beschermen met data17 januari 2022Een digitale tweeling van de natuurVeel diersoorten dreigen te verdwijnen door klimaatverandering. Dat wil ik voorkomen door data te verzamelen om zo de gezondheid van onze natuur en wilde dieren bij te houden.
Faces of ScienceWie mag als eerste op de operatietafel?1 mei 2020Het verdelen van schaarse operatiecapaciteit in tijden van corona.Veel operaties zijn uitgesteld door de coronacrisis. Met een groep onderzoekers maak ik nu een wiskundig model om de uitgestelde zorg op te lossen.
Faces of ScienceDe (kunstmatige) cel onder de loep13 november 2019De (kunstmatige) cel onder de loepAls experimentele wetenschapper doe ik onderzoek naar processen in een cel. Maar wat betekent dat eigenlijk in de praktijk? Je verwacht misschien dat ik experimenten met cellen doe, maar dat klopt ...
Faces of ScienceVijf maanden in hyperreëel Amerika23 september 2016Streven naar de Amerikaanse Droom in een land van keiharde ongelijkheidDe laatste vijf maanden heb ik Amerika van heel dichtbij meegemaakt. In tegenstelling tot het bezoeken van veel andere landen, geeft een bezoek aan de Verenigde Staten een gevoel van zowel herkenni...
Faces of ScienceGekidnapt: Onderzoek doen in conflictgebieden2 augustus 2016Gekidnapt: Onderzoek doen in conflictgebiedenIk lig op de grond met mijn handen op mijn hoofd en een blinddoek voor mijn ogen. ‘Eyes closed, eyes closed’, wordt me toegeschreeuwd. De zenuwen gieren door mijn lijf terwijl ik probeer me op mijn...