Verwonderd wandelen in Nederland28 maart 2018Recensie: Handboek voor natuurwandelingenIn zijn nieuwste boek beschrijft Koos Dijksterhuis twaalf wandelingen door verschillende Nederlandse landschappen. Hij beschrijft uitgebreid wat hij ziet en doet en is daarmee een erg goede – soms iet...
Hoeveel woorden heeft het Nederlands?3 oktober 2005Hoeveel woorden heeft het Nederlands?Hoeveel woorden heeft de Nederlandse taal? Niet alle woorden staan in de dikke Van Dale. Op internet zijn bijvoorbeeld veel meer woorden te vinden.
Faces of ScienceDe objectieve onderzoeker2 april 2025De objectieve onderzoekerKan je een bedreigde taal zowel onderzoeken als proberen te ondersteunen? Of ben je dan geen ‘objectieve onderzoeker’ meer? En is dat überhaupt belangrijk?
Prehistorische planteneter had een modern loopje18 januari 2019Prehistorische planteneter had een modern loopjeMet een robot en computermodellen ontdekten wetenschappers dat een prehistorische planteneter een verrassend modern loopje had.
Labyrint: regeneratie26 september 2013Labyrint: regeneratieEen hart dat zichzelf repareert na een hartaanval. Een been dat gewoon weer aangroeit na een amputatie. Volgens professor Nadia Rosenthal, die onderzoek doet naar de regenererende axolotl, duurt he...
Faces of ScienceDNA van bandsalamanders mengt als olie en water6 september 2023DNA van bandsalamanders mengt als olie en waterEr bestaan drie verschillende soorten bandsalamanders, die ook hybride nakomelingen krijgen. Maar hoe komt het dat die soorten niet samensmelten? Ik leg het je uit in deze vlog.
Faces of ScienceWat is jouw lievelingsdier?28 juni 2023En meer gekmakende vragen!De meest gestelde vraag die ik als biologe op mij af krijg is: “wat is je lievelingsdier?” Om gek van te worden! Want hoe zou ik ooit kunnen kiezen?
Faces of ScienceAmfibieën vertellen ons hoe gezond de natuur is25 april 2023Waarom zijn amfibieën ‘bio-indicatoren’ en wat betekent dit?Zie je een kikker of salamander, dan ben je waarschijnlijk in een gezonde leefomgeving. En dat is in het belang van de natuur én de mens.
Faces of ScienceZes redenen waarom amfibieën wereldwijd achteruit gaan25 april 2023Zes redenen waarom amfibieën wereldwijd achteruit gaanVer voor de eerste dino’s waren er amfibieën. Maar nu verdwijnen populaties en hele soorten in rap tempo. De grootste oorzaak: mensen.
Faces of ScienceFaces of Science breidt weer uit dit jaar9 maart 2023Twaalf jonge wetenschappers schrijven en vertellen over hun onderzoekHoe ziet je leven eruit wanneer je een beginnende wetenschapper bent? Voor de tiende maal zijn twaalf talentvolle promovendi geselecteerd om verslag te doen van hun dagelijks werk en leven.
Faces of ScienceEen bioloog op Borneo14 oktober 2024Een bioloog op BorneoSalamanders zijn de buitenbeentjes in het vakgebied van reptielen en amfibieen. Tijd dus om daar verandering in te brengen tijdens het grootste herpetologiecongres ter wereld in Maleisisch Borneo!<...