Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Faces of Science breidt weer uit dit jaar

Twaalf jonge wetenschappers schrijven en vertellen over hun onderzoek

Faces of Science voor NEMO Kennislink

Hoe ziet je leven eruit wanneer je een beginnende wetenschapper bent? Voor de tiende maal zijn twaalf talentvolle promovendi geselecteerd om verslag te doen van hun dagelijks werk en leven.

9 maart 2023

Ze doen onderzoek naar onderwerpen als: de invloed van het Nederlands bewind op het religieuze leven in Nederlands-Indië, hoe je middelbare scholieren leert om gezond en duurzaam te eten, het gebruik van kunstmatige intelligentie bij bestraling van hersentumoren en wat het DNA van salamanders zegt over de evolutie.

Op Facesofscience.nl bloggen tientallen promovendi over hun onderzoek, de wetenschap in het algemeen en hun leven als wetenschapper. De blogs zijn interessant voor iedereen die wil weten hoe wetenschap werkt in de praktijk. Ze geven daarnaast een realistisch beeld van de wetenschap aan studenten die moeten beslissen of
ze in de wetenschap verder willen, en aan leerlingen uit 5 en 6 vwo die voor een studiekeuze staan.

Twaalf nieuwe Faces of Science

Sara Lynn Blanken, medische microbiologie, Radboudumc

In Nederland vinden we muggenbeten vooral vervelend, maar elders kunnen ze ook nog eens heel gevaarlijk zijn. Tropische muggensoorten kunnen malaria, een dodelijke infectieziekte, doorgeven van mens op mens. Sara onderzoekt wat deze overdracht beïnvloedt, met als doel de verspreiding van malaria zoveel mogelijk te voorkomen.

Nozizwe Dube, rechtsgeleerdheid, Universiteit Maastricht

Een veronderstelling in wetgeving tegen discriminatie en bij rechters is dat mensen gediscrimineerd worden op basis van één persoonlijk kenmerk. In werkelijkheid worden mensen soms gediscrimineerd op meerdere gronden tegelijkertijd, zoals bij vrouwen met een migratieachtergrond of vrouwen met een beperking. Nozizwe zoekt oplossingen om dergelijke ‘intersectionele discriminatie’ een plaats te geven in de rechtspraak, wetgeving tegen discriminatie, en gelijkheidsbeleid.

Gwendolyn Koops-Geuze, criminologie, Erasmus Universiteit Rotterdam

Veel criminele jongeren in Nederland krijgen een taakstraf. Ze moeten dan onbetaald werkzaamheden verrichten of een programma gericht op gedragsbeïnvloeding volgen. Gwendolyn onderzoekt of dit het gewenste effect heeft. Vallen taakgestrafte jongeren terug in de criminaliteit? Wat is de uitwerking van de straf op hen?

Marte Sophie Meessen, kunstgeschiedenis, Radboud Universiteit

Lopen, balanceren of springen: in veel oude kunst worden dit soort zwaartekrachteffecten als vanzelfsprekend ervaren. Het begrip van het natuurkundige fenomeen veranderde echter door de tijd heen. Marte Sophie onderzoekt hoe zwaartekracht werd geduid en verbeeld in zeventiende-eeuwse kunst, kort voordat Newton zijn theoretische onderbouwing publiceerde.

Anouk Mesch, gezondheids- en voedingswetenschappen, onderwijskunde, Wageningen University & Research

Wat wij dagelijks eten beïnvloedt onze gezondheid, het milieu en het klimaat. Onze voedingskeuzes kunnen dus een positief effect hebben. Duurzaam en gezond eten is echter niet altijd even gemakkelijk. Anouk onderzoekt hoe we middelbare scholieren hierbij ondersteunen. Want jong geleerd is oud gedaan.

Esther Nieuwenhuizen, publiek management, Universiteit Utrecht

Volgen mensen sneller een advies van de politie op als zij weten hoe het onderliggende algoritme werkt, of waarom het juist dat advies geeft? Kan een algoritmeregister een rol spelen in de bewustwording over het gebruik van algoritmen bij de politie? Esther onderzoekt of en hoe openheid over algoritmen mogelijk bijdraagt aan het vertrouwen erin.

Rukayyah Reichling, antropologie, islamstudies, geschiedenis, Universiteit van Amsterdam

Indonesië is het land met de meeste moslims ter wereld. Ooit was het een kolonie van Nederland. Welke invloed hadden de Nederlanders op het religieuze leven, met name op de bedevaart naar Mekka? Rukayyah bestudeert foto’s, film- en geluidsopnames die destijds van de pelgrims en van de heilige stad Mekka werden gemaakt.

Chris Riddell, cognitieve psychologie, Universiteit Leiden

Hoe gaan kinderen om met hun eigen emoties en die van anderen? Is dit anders dan bij volwassenen? Welke rol speelt nabootsing (mimicry)? In zijn onderzoek probeert Chris inzichtelijk te maken hoe emoties zich ontwikkelen en welke emotionele signalen belangrijk zijn voor het nemen van sociale beslissingen.

Amir Taha, geschiedenis, Universiteit van Amsterdam

Amir onderzoekt de oorsprong, oorzaken en uitkomsten van de opstand van de Irakezen tegen Saddam Hoessein in 1991. Met deze casestudy wil hij theorieën over politieke mobilisatie verfijnen. Ook wil hij laten zien hoe de gebeurtenissen in Irak het einde van de Koude Oorlog hebben beïnvloed.

Patrick Tang, radiologie en radiotherapie, Erasmus Medisch Centrum

Welk gebied moet je precies bestralen om een hersentumor te behandelen? Die vraag is zeer uitdagend, vooral omdat sommige hersentumoren niet volledig zichtbaar zijn op de huidige MRI-beelden. Patrick onderzoekt hoe je kunstmatige intelligentie en nieuwe MRI-technieken inzet om nauwkeuriger te bestralen en zo de bijwerkingen te beperken.

Manon de Visser, biologie, Universiteit Leiden en Naturalis Biodiversity Center

Al het leven bestaat dankzij DNA-mutaties. Zo passen soorten zich evolutionair aan een veranderende omgeving aan. Maar evolutie is niet altijd in het voordeel van een soort: mutaties kunnen ook schadelijk zijn! Door bizarre afwijkingen in het DNA van salamanders te onderzoeken, probeert Manon evolutie te begrijpen en tegelijkertijd bedreigde en minder aaibare dieren een stem te geven.

Femke Witmans, natuurkunde, Universiteit Twente

Femke onderzoekt veelbelovende bouwstenen voor de quantumcomputer: nanodraden, ongeveer 1000 keer dunner dan een mensenhaar. Quantumcomputers zijn volop in ontwikkeling en beloven een revolutie. In principe kunnen ze problemen oplossen die met huidige computers niet op te lossen zijn, of het duurt duizenden jaren.

Over Faces of Science

Faces of Science is een netwerk van promovendi uit verschillende vakgebieden die aan de hand van blogs, video’s, artikelen, lezingen en optredens in de media de wetenschap een jong gezicht geven. De promovendi worden voorgedragen door leden van de KNAW, leden en alumni van De Jonge Akademie en NEMO Kennislink.
Faces of Science is een project van de KNAW, De Jonge Akademie en NEMO Kennislink, gefinancierd door Stichting Lira. Sinds de oprichting in 2013 hebben 114 promovendi als Faces of Science verteld over hun onderzoek en hun leven als wetenschapper aan studenten, scholieren, journalisten en andere groepen in de maatschappij.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Esther Ladiges, communicatieadviseur, via 06 1541 9493 of esther.ladiges@knaw.nl.

ReactiesReageer