Naar de content

Labyrint: regeneratie

Flickr.com, Giulia van Pelt

Een hart dat zichzelf repareert na een hartaanval. Een been dat gewoon weer aangroeit na een amputatie. Volgens professor Nadia Rosenthal, die onderzoek doet naar de regenererende axolotl, duurt het niet lang meer voordat dit echt gebeurt. Komende zondag om 19:50 gaat Labyrint op Ned 2 over regeneratie.

Zondag in Labyrint:

Om de mogelijkheden van een zelfreparerend lichaam te onderzoeken kijkt onderzoeker Nadia Rosenthal naar de Mexicaanse salamander, de axolotl. Deze dieren bijten elkaars arm af waarna deze gewoon weer aangroeit. Ze kunnen ook hun hart, ruggenmerg en hersenen weer repareren wanneer die schade oplopen. Verder in Labyrint baanbrekend onderzoek naar fantoompijn. Hersenonderzoeker Tamar Makin van Oxford University heeft de waarschijnlijke oorzaak daarvan in kaart gebracht.

Labyrint, het wetenschapsprogramma van NTR en VPRO, zondag om 19:50, Nederland 2.

Zelfreparerend lichaam

Embryo’s groeien van een klein klompje cellen uit tot een volledig menselijk lichaam. Hierbij ontstaan armen en benen, maar ook organen zoals het hart en de lever. Na de geboorte raken we deze mogelijkheid kwijt. Is het mogelijk om dit weer aan de praat te krijgen? Het kan bij een salamander, dus waarom niet bij ons?

Stamcellen voor een beschadigd hart

Stamcellen en herstel van het beschadigde centrale zenuwstelsel

Amputatie en fantoompijn

Bij het verlies en amputatie van ledematen treedt vaak een bijzonder soort pijn op. Het slachtoffer voelt pijn in het afgezette lichaamsdeel alsof het er nog steeds zit. Dit soort pijn wordt fantoompijn genoemd, en is even mysterieus als vervelend. Gelukkig is de wetenschap al een heel eind om mensen met ‘spookledematen’ te helpen.

Hoe ver zijn we met de 'bionische mens'?

Zelfhelend plastic

Niet-levende materialen als plastic en beton zijn een stuk minder ingewikkeld dan levend weefsel. Het is wetenschappers dan ook al gelukt om hier zelfhelende versies van te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos; denk aan betonscheuren die zichzelf herstellen, of krassen op de lak die automatisch ‘dichtgroeien’.

Meer over regeneratie op Wetenschap24: