Een eetlepel rijst voor je bloeddruk
Wetenschappers ontwikkelden genetisch gemodificeerde rijst die bloeddrukverlagers produceert. De rijst is een mogelijk alternatief voor bestaande medicatie, maar met minder bijwerkingen.
Wetenschappers ontwikkelden genetisch gemodificeerde rijst die bloeddrukverlagers produceert. De rijst is een mogelijk alternatief voor bestaande medicatie, maar met minder bijwerkingen.
Rijst is het belangrijkste voedselgewas voor de bevolking in Azië. De gemiddelde rijstconsumptie in Azië bedraagt ongeveer 80 kg per persoon per jaar. In China bedraagt de gemiddelde rijstconsumptie zelfs 200 kg per persoon! Het is dan ook niet verwonderlijk dat meer dan 90% van de rijst in de...
De meeste gewassen hangen voor hun groei zwaar aan de fosfor in kunstmest. Maar wetenschappers hebben nu een gen gevonden waardoor rijst goed groeit bij weinig fosfor. Ze willen het gen inkruisen in andere, moderne rijstsoorten.
Met de juiste vrienden kom je op plekken waar je in je uppie nooit was gekomen. Die regel blijkt ook voor planten te gelden. Door rijstplanten een handje te laten schudden met speciale schimmels, is het Amerikaanse onderzoekers gelukt om de plant weerbaar te maken tegen natuurrampen.
Biotechnologie, de kunst van het knutselen met de natuur, is al duizenden jaren oud. De Aziaten die de rijst als voedsel verbouwden deden het ook. Uit genetisch onderzoek blijkt nu dat de eerste Aziatische rijstboeren vooral planten uitkozen met een speciaal gen, ook al wisten ze dat zelf niet...
Genetisch veranderde planten zijn niet meer te stoppen. In Nederland hebben we daarom nieuwe regels nodig. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in het nieuwe rapport ‘Trendanalyse Biotechnologie 2009’.
De wereld heeft steeds meer behoefte aan graan, waardoor de voedselproductie onder druk staat. Het dreigende tekort is oplosbaar, meent hoogleraar Rudy Rabbinge.
Rijstakkers die door overstromingen verloren gaan, kunnen gered worden met zogenaamde snorkelgenen. Die zorgen ervoor dat het ondergelopen gewas zijn kop boven water houdt.
Een door biotechnologen speciaal gekweekte rijstvariant die tegen droogte opbokst en een hoge opbrengst levert, is vanaf deze maand vrijgegeven voor boeren in ondervoed Zuid-Azië.
Chinese onderzoekers hebben een gen gevonden dat betrokken is bij steriliteit in rijst. Dit gen voorkomt dat de twee bekendste rijstsoorten (indica en japonica) zich onderling kunnen vermenigvuldigen. Belangrijke kennis voor de rijstteelt, een sector die voor het verbeteren van de gewassen voo...
Chinese boeren die genetisch gemodificeerde (GM) rijst verbouwen gebruiken maar liefst 80 procent minder pesticiden om de plaaginsecten te bestrijden dan hun collega’s die traditionele gewassen verbouwen. Dit staat in het recentste nummer van Science. Vooral de gezondheid van de rijstboe...
Onderzoekers van het Britse biotechnology bedrijf Syngenta zijn er in geslaagd de productie van pro-vitamine A in gouden rijst ruim twintig maal te verhogen.
De Nederlander Christiaan Eijkman ontdekte dat de oorsprong van de ziekte beri-beri in het genuttigde de voedsel lag. Verder onderzoek bij het medisch laboratorium Weltevreden op Java leidde tot de identificatie van de stof die er voor verantwoordelijk was. In 1929 kreeg Eijkman de Nobelprijs ...