Stemmen werven met slimme slogans
Rondom de verkiezingen zag en hoorde je ze overal: de slogans van politieke partijen. Hoe komt zo’n slogan tot stand? Waarom werkt de ene slogan beter dan de andere? En herken jij bij welke partij een slogan hoort?
Rondom de verkiezingen zag en hoorde je ze overal: de slogans van politieke partijen. Hoe komt zo’n slogan tot stand? Waarom werkt de ene slogan beter dan de andere? En herken jij bij welke partij een slogan hoort?
In een goede discussie klopt de gebruikte argumentatie – ook online. NEMO Kennislink sprak met filosoof Jean Wagemans over argumentatievalkuilen en drogredenen.
Vandaag begint de Maand van de Filosofie. Een goed moment om ons te bezinnen op het belang van de alfa- of geesteswetenschappen. Want die raken steeds meer uit de gratie, omdat het praktisch nut minder aan de oppervlakte ligt dan bij de meeste praktijkstudies. Maar juist in een tijd waarin com...
Op allerlei manieren kun je woorden kracht bij zetten. Bijvoorbeeld door het gebruik van toevoegingen als heel, erg of een uitroepteken. Maar woorden die beelden en emoties oproepen, zoals metaforen, versterken nog meer, blijkt uit onderzoek van Christine Liebrecht.
Het proces tegen het ‘minder-minder’ van Wilders laat weer eens zien dat taal het wapen van de politicus is. Eerder publiceerde NEMO Kennislink deze analyse van politiek taalgebruik.
Elke twee weken gunt een lid van De Jonge Akademie ons aan de hand van vragen een blik in hun persoonlijke fascinatie met wetenschap in het algemeen en hun eigen onderzoeksonderwerp in het bijzonder, en hoe die is ontstaan. Deze week Bé Breij over de kunst van het overtuigen…
In de zeventiende eeuw lieten regenten vaak door dichters de loftrompet over zichzelf steken. Maar in tijden van politieke crisis maakten pamflettisten de elite belachelijk door juist hun ondeugden en wandaden te onthullen. Dat kon ver gaan, maar had een zelfcorrigerend werking. Zodra een sati...
Onderzoekers van de universiteit van Stanford (VS) hebben aangetoond dat het gebruik van metaforen in nieuwsberichtgeving van grote invloed is op de manier waarop wij oordelen vormen. Metaforen vormen een raamwerk waarin wij onze gedachten ordenen.
Vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste waarden van een democratie. De bakermat van het vrije spreken ligt in de klassieke Griekse oudheid. Ondanks het onderdrukkende klimaat leefde het ideaal ook in de donkere Middeleeuwen voort.
Politici zijn er vaak heel goed in. Ze reageren uitgebreid op een vraag, maar echt antwoord geven doen ze niet; en meestal komen ze er nog mee weg ook. Todd Rogers en Michael Norton onderzochten hoe het kan dat het de meeste mensen helemaal niet opvalt dat iemand ontwijkend antwoordt.
Woorden zijn krachtig, maar hoe effectief is het taalgebruik in de rechtsgang, de politiek en zelfs de troonrede? Maken woorden wel de man (of vrouw)? En hoe bewegen publieke figuren zich retorisch gezien op het maatschappelijke podium? Drie kenners van de klassieke retorica en nederlandse taa...
Volgens sommigen is Wilders een taaltovenaar. Hij weet met zijn woorden het grote publiek op magische wijze te bespelen. Journalist Jan Kuitenbrouwer neemt in zijn boek ‘De woorden van Wilders & hoe ze werken’ een kijkje in de trukendoos van de taaltovenaar.
Over een paar weken zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Zullen politici ons dan proberen te lokken met de onomwonden straatvechterstaal die de laatste tijd bij hen zo in de mode is? En zal dat helpen? Jan Renkema deed onderzoek naar de effectiviteit van zulke ruwe taal. En Jaap de Jong en Conny...
In de middeleeuwen vormde het onderwijs in de Latijnse grammatica en retorica de basis voor een goede opleiding. Ook toen al deden schrijvers van leerboeken hun best om saaie leerstof leuk te maken.