Duurzamere plastics voor de 3D-printer
3D-printers kunnen al een hoop, maar de plastics die we hiervoor gebruiken zijn nog lang niet zo sterk en duurzaam als we zouden willen. Wetenschappers doen daarom nog volop onderzoek naar nieuwe materialen.
3D-printers kunnen al een hoop, maar de plastics die we hiervoor gebruiken zijn nog lang niet zo sterk en duurzaam als we zouden willen. Wetenschappers doen daarom nog volop onderzoek naar nieuwe materialen.
Ilja Voets krijgt de KNCV Gouden Medaille 2019 voor haar onderzoek naar de opbouw van materialen.
Als het aan Danqing Liu ligt kunnen we blinde mensen teksten van een touchscreen laten lezen. Met haar onderzoek naar slimme materialen hoopt Liu ons op een andere manier met apparaten te laten communiceren.
Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw polymeer gemaakt dat je zo uit elkaar kunt klikken en recyclen. Maar ze moeten nog wel het een en ander verbeteren voor het nieuwe plastic bruikbaar is.
Het plastic PEF – een groen alternatief voor PET – maak je met duurzame bouwstenen, maar de productie is nog niet zo groen. De Groningse hoogleraar Katja Loos ontwikkelde daarom een manier om PEF te maken met enzymen.
Materialen die de natuurlijke omgeving van levende cellen nabootsen zijn interessant voor medische toepassingen. Chemici uit Nijmegen zetten een nieuwe stap in het aanbrengen van biologische eigenschappen in deze materialen.
Sommige vlamvertragers, die in veel elektronische producten en bouwmateriaal zitten, blijken niet zo goed voor het milieu, dus gebruiken fabrikanten steeds vaker het milieuvriendelijkere polyFR. Onderzoekers toont aan dat dit alternatief mogelijk schadelijke moleculen bevat.
Afvalwater bevat een grote hoeveelheid verschillende organische verbindingen. Die verbindingen zijn er individueel niet eenvoudig uit te halen. Bacteriën kunnen dat wel en zetten die gelijk om in andere nuttige verbindingen.
Veel mensen overleven een hartinfarct, maar de schade aan hun hart is blijvend. Amerikaanse onderzoekers hebben een gel ontwikkeld die in het hart geneesmiddelen afgeeft. In muizen zorgt dit voor de aanmaak van nieuwe, gezonde spiercellen.
De productie van grondstoffen voor plastics kost veel energie en is bovendien erg vervuilend. De Wageningse promovendus Youri van Nuland heeft dit proces nu een stuk groener gemaakt met zijn aangepaste bacterie die in één stap moleculen omzet in bouwstenen voor plastic.
Honden weten al hoe het moet. Als ze nat zijn, helpt flink schudden om weer droog te worden. Eindhovense chemici maakten een materiaal dat zichzelf ook schoon schudt. De reepjes kunststof wapperen opvallend zand zo van zich af. Handig voor bijvoorbeeld zonnepanelen, zo schrijven ze in Nature.
Met secondelijm plak je de boel stevig vast. Maar zit het eenmaal vast, dan valt er niets meer te bewegen. Terwijl dat belangrijk is als je zachte materialen wilt gebruiken voor draagbare elektronica of flexibele batterijen. Oostenrijkse chemici presenteren een lijm die stevig én elastisch pla...
Groot-Brittannië introduceerde begin dit jaar een nieuw briefje van vijf pond gemaakt van polymeer. Inmiddels gebruiken zestien landen deze nieuwe vorm van briefgeld. De rest van de wereld blijft twijfelen. Wat houdt de overgang van papier naar polymeer tegen?
Kleur heeft ontzettend veel handige toepassingen, vindt chemisch technoloog Andrea Pucci. De Italiaanse hoogleraar voegt kleur toe aan polymeren en maakt zo slimme materialen die je waarschuwen voor gevaar of zelfs energie opwekken.
Als je nanocapsules wilt gebruiken om gericht medicijnen af te geven in het lichaam, gaat het niet alleen om de inhoud. Ook de vorm is belangrijk voor de effectiviteit. Nijmeegse onderzoekers publiceerden in Nature Communications hoe de doorlaatbaarheid van het membraan van de nanocapsules de ...
De voorgekookte practica tijdens de studie scheikunde konden hem niet boeien. Alsof je een kookboekrecept volgde, vindt chemicus Rint Sijbesma. Toen hij eenmaal zelf materialen mocht gaan ontwerpen was hij om. “Ik heb nooit meer wat anders gewild.”
Het is een vraag die al heel lang speelt in de verfindustrie: hoe maken we verf milieuvriendelijker zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit? Chemici van de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Utrecht zoeken het antwoord in zelf ontworpen bindmiddeldeeltjes.
Slechts één pil hoeven slikken die wekenlang werkt. Dat is wat medisch technologen uit de Verenigde Staten voor ogen hebben met de maagring die zij creëerden uit een nieuw polymeer. Het is onder meer een uitkomst voor patienten die vaak hun medicatie vergeten.
Borstelwormen scheiden onder water een lijm af waarmee ze een huisje van zand en stukjes schelp bouwen. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit proberen de sterke lijm na te bootsen, bijvoorbeeld om straks inwendige wonden te dichten zonder naald en draad.
Wetenschappers van de Radboud Universiteit gaan een slimme wondpleister maken op basis van een door hen ontdekte supergel. De gel, die lijkt op materiaal in het menselijk lichaam, moet de wondheling aanzwengelen en littekens helpen voorkomen.
Na een regenbui staat je haar alle kanten op. Waarom pluist haar eigenlijk als het nat wordt? Alles over de chemie achter ongehoorzaam haar.
Chemicus Marleen Kamperman bestudeert de lijm die borstelwormen gebruiken om een eigen huisje te bouwen onder water. Dat ze als vrouw in de chemie een rolmodel is voor andere vrouwen, vindt dit nieuwe lid van de Jonge Akademie van de KNAW alleen maar heel leuk.
Fascinerend, dat glanzende schildje van kevers dat van kleur verandert afhankelijk van de richting waarin je naar ze kijkt. Hoe kan dat eigenlijk? Isja de Feijter van de Technische Universiteit Eindhoven bestudeert de structuur van het schildje, om het materiaal uiteindelijk na te kunnen maken...
Materiaal dat supersterk is maar toch zo zacht als pudding. De natuur maakt het. Denk maar aan de draden van een spinnenweb. Wagenings onderzoeker Jasper van der Gucht wil in het lab ook zulke handige materialen maken. Lukt dat al een beetje? Hij vertelt het op Kennislink.
Heb je je weleens afgevraagd waarom verf uit een net geopende pot dunner wordt wanneer je erin roert? Het geheim van dit soort polymeeroplossingen zit hem in het uiteenvallen van verstrengelde polymeren, die wel wat weg hebben van een bord spaghetti. Amsterdamse fysici legden de verandering in...
De kameleon doet het om te overleven: snel van kleur veranderen als reactie op veranderingen in de omgeving. Plastic kan dat nu ook. Een team van Chinese, Britse en Nederlandse wetenschappers ontwierp een polymeer dat binnen één seconde bij hitte van kleur verschiet.
De Eindhovense chemiestudent Gijs ter Huurne liep stage bij IBM in de Verenigde Staten. Het leidde tot een bijzondere publicatie in Science. De technologiegigant ontwikkelde een nieuwe, sterke kunststof die chemisch te recyclen is.
Nederlandse en Franse chemici vonden een slimme manier om elastisch kunstrubber te versterken. Het onderzoek, vorige week gepubliceerd in Science, legt de basis voor sterkere en breder toepasbare synthetische rubbers.
Bij de Universiteit Twente is een nieuw ultradun ‘hybride’ membraan ontwikkeld. Het is temperatuurbestendig en gemakkelijk te produceren. Industriële toepassing ligt in het verschiet, bijvoorbeeld voor de energiezuinige scheiding van hete gassen in de chemische industrie.
Plastic is dood, of eigenlijk levenloos. Maar gebruik het om een kunstmatige cel van te maken en je komt toch verdraaid dicht bij iets wat op leven lijkt. Nijmeegse chemici ontwierpen een plastic cel waar werkende plastic organellen in ronddrijven die individuele stappen van een chemische reac...