Naar de content

Je haar verven met grafeen

Pixabay, AdinaVoicu via CC0

Als het aan Amerikaanse onderzoekers ligt, verven wij ons haar over vijf jaar allemaal met grafeen. Hun nieuwe grafeenverf gaat een stuk langer mee en beschadigt je haar ook nog eens minder.

Grafeen

AlexanderAlUS via CC BY-SA 3.0

Grafeen is een nieuw, veelbesproken materiaal dat is opgebouwd uit een tweedimensionaal netwerk van koolstof dat in theorie oneindig door kan lopen. Veel onderzoekers kijken naar de mogelijke toepassingen van dit materiaal. Zo zorgt het er ooit misschien wel voor dat onze kleren slimmer op onze huid reageren, de verf van een huis ook zonlicht op kan nemen en we vervuild water met relatief simpele filters kunnen schoonmaken. Al zijn er nog niet veel producten met dit materiaal te koop, de mogelijkheden lijken haast eindeloos. En daar voegen onderzoekers van de Northwestern University, Illinois (Verenigde Staten) nog een toepassing aan toe: als haarverf.

Schubben open

Normale haarverf gebruikt basische chemicaliën om de schubben van je haar op te zwellen en open te zetten. Vervolgens gaan de kleurpigmenten diep in de haar zitten en zorgen andere chemicaliën ervoor dat je haar zich weer sluit. Als je een lichtere haarkleur wil heb je bovendien ook nog waterstofperoxide of een andere oxidator nodig die de natuurlijke melaninepigmenten bleekt. Al met al ben je hier vaak wel een paar uur aan kwijt en de chemicaliën zijn niet echt goed voor je haar.

“Dat moet toch makkelijker kunnen”, dachten Jiaxing Huang en zijn collega’s. Op het lab werkten de onderzoekers veel met grafeenoxide, een vorm van grafeen met zuurstof en waterstofatomen in het netwerk. De platte vellen grafeenoxide bleken erg geschikt als haarverf. “Het grafeenvel blijft uit zichzelf als het ware om de haar heen plakken”, legt Huang per mail uit. “We hebben er nog extra plakkend polymeer aan toegevoegd om het nog steviger te laten zitten.”

Pluizenbol

Het plakkende grafeenvel bleek veel langer te blijven zitten dan normale haarverf en dat inspireerde de onderzoekers om de samenstelling in detail te onderzoeken. Uit die testen bleek de verf het haar onbedoeld ook van zijn statische elektriciteit af te helpen. Huang: “We weten dat grafeen elektriciteit geleidt en blijkbaar leidt het de statische energie ook weg uit je haar.”

Voor we het echt kunnen gebruiken als haarverf moet de verf natuurlijk wel meer dan een kleur hebben. “Van zichzelf is grafeenoxide kleurloos of lichtbruin, maar door het te verhitten of te laten reageren met stoffen zoals vitamine C is het ons al gelukt om een kleurenpallet van bruin naar zwart te maken.” Op dit moment werken de onderzoekers aan andere kleuren, bijvoorbeeld door het grafeen met andere moleculen te laten binden.

Een close-up van een haar met een zwarte achtergrond.

Een mensenhaar van dichtbij. Je ziet de kleine schubben zitten.

Wikimedia Commons, Jan Homann via CC0

Weinig obstakels

Zodra er meer kleuren beschikbaar zijn, ziet Huang nog maar weinig obstakels. “Voor zover wij weten is het grafeen niet schadelijk voor je haar of voor de omgeving.” Grafeenoxide wordt nu al op grote schaal geproduceerd, dus om de kosten van deze nieuwe haarverf maakt hij zich geen zorgen: “Ik hoop nu snel verdere subsidies binnen te halen om het idee echt naar de markt te brengen. Met een beetje geluk kunnen mensen wereldwijd over vijf jaar deze verf gebruiken.”

Bron:
ReactiesReageer