Plato of plateau? Handgebaar beïnvloedt wat je hoort29 januari 2021Plato of plateau? Handgebaar beïnvloedt wat je hoortTaalwetenschappers uit Nijmegen en Tilburg laten zien dat een handgebaar beïnvloedt wat je hoort: ‘servies’ of ‘Servisch’.
Planetenjagers in aanbouw23 december 2022Ruimtetelescopen PLATO en Ariel moeten exoplaneten zoekenDe ruimtetelescopen PLATO en Ariel, waaraan Nederlandse onderzoekers meewerken, moeten een overvloed aan nieuwe werelden opsporen en onderzoeken.
Nieuwe soort veelvlakken ontdekt28 februari 2014Psychologen vinden mogelijk oneindig veel nieuwe vormenDe familie van de veelvlakken, bekend van de kubus en de piramide, heeft er een zusje bijgekregen: het Goldberg-veelvlak. En dat is bijzonder, want de laatste gezinsuitbreiding was 400 jaar terug. ...
Faces of ScienceNee, filosofie komt niet uit Griekenland19 juni 2024Nee, filosofie komt niet uit GriekenlandFilosofie is ongeveer 2500 geleden ontstaan in het oude Griekenland. Maar is dat wel echt zo? En waar komt deze mythe vandaan?
Faces of ScienceFilosoferen met atomen19 juni 2024Filosoferen met atomenIk onderzoek filosofen die over atomen ruziën. Maar filosofen denken toch na over de zin van het leven? Atomen zijn voor natuurkundigen. Dat lijkt nu logisch, maar vroeger niet.
Grote denkers over lange levens4 juli 2024Acht filosofen over leven op hoge leeftijdWe willen zo oud mogelijk worden. Maar waarom eigenlijk? Is het zo fijn om stokoud te zijn? Door de eeuwen heen is hier verschillend over gedacht, laten deze acht filosofen zien.
Faces of ScienceWat je aan filosofie hebt4 november 2024Wat je aan filosofie hebtDe aangekondigde bezuinigingen van een miljard euro raken de geesteswetenschappen hard. Helaas past dit in een bredere maatschappelijke trend. Want ja, wat heb je eigenlijk aan filosofie?
Faces of ScienceWaarom de paus bang was voor atomen4 april 2025Waarom de paus bang was voor atomenPaus Pius XII erkent pas in 1951 dat de wereld uit atomen bestaat. Daarvoor vervolgde de katholieke kerk eeuwenlang atomisten. Waar kwam die angst voor atomen vandaan?
Descartes bedacht niet het onderscheid tussen lichaam en geest6 juli 2023Deel 3 in serie Hardnekkige mythesVeel filosofen zetten zich af tegen Descartes, die het onderscheid tussen lichaam en geest zou hebben geïntroduceerd. Maar ze begrijpen hem verkeerd, zegt hoogleraar Han van Ruler.
Minder mensen, minder uitstoot6 april 2023Tekeningen verkennen uitweg uit de klimaatcrisisMinder mensen leidt tot minder uitstoot. Daarom is geboortebeperking een oplossing voor de klimaatcrisis, beredeneren bezoekers van 'Energy Junkies'. Is dat een terechte aanname?
Vijf vragen over exoplaneten13 januari 2023Vijf vragen over exoplanetenMet ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
Top 10: de beste (deep)fakes uit de geschiedenis9 september 2021Top 10: de beste (deep)fakes uit de geschiedenisVervalsingen zijn al zo oud als de mensheid zelf. NEMO Kennislink beschouwt de tien meest ‘succesvolle’ fakes uit de geschiedenis.
Faces of ScienceHeleen Sancisi-Weerdenburg21 december 2017De geboorte van een vakHeleen Sancisi-Weerdenburg werd op 23 Mei 1944 in Haarlem geboren als dochter van een groenteboer. Destijds kon waarschijnlijk niemand raden dat zij hoogleraar zou worden. Ze overleed helaas jong (...
De bindingsangst van Mondriaan28 september 2017Recensie boek ‘Vrouwen in het leven van Piet Mondriaan’Voor het eerst zijn de vrouwen in het leven van Mondriaan in een overzichtelijk boek bijeen gebracht. Zo wordt duidelijk welke belangrijke rol zij hebben gespeeld in het leven van de kunstenaar. Ho...
Vroegere beschrijvingen van mensenrassen29 maart 2017Vroegere beschrijvingen van mensenrassenSinds de moderne mens zich vanuit Afrika heeft verspreid is er een groot aantal verschillende groepen ontstaan. De term ‘ras’ werd in de context van de mens voor het eerst gebruikt door de filosoof...
‘Modderkruipers’ leggen tientallen puzzelstukjes extra22 februari 2016Bioinformatici combineren talloze data slim en ontdekken wat anderen over het hoofd zienOf je ziek wordt van een virus, hangt voor een groot deel af van je immuunsysteem: hoe beter het werkt, hoe minder ziek je wordt. Maar wat is goed? En uit welke onderdelen bestaat het immuunsysteem...