'Bloeddonors voelen zich minder verbonden met de patiënt'
Van bloed tot moedermelk, ons lichaamsmateriaal is belangrijk voor patiënten en wetenschappers. Wat gebeurt ermee, van wie is het en wie verdient eraan?
Van bloed tot moedermelk, ons lichaamsmateriaal is belangrijk voor patiënten en wetenschappers. Wat gebeurt ermee, van wie is het en wie verdient eraan?
DIFFER doet fundamenteel onderzoek naar nieuwe, duurzame bronnen voor energie. Dit jaar doen ze opnieuw mee aan het Weekend van de Wetenschap.
Kernfusie zit al jaren in het slop. In het Duitse Greifswald gooien ze het nu over een andere boeg. Kernfusiereactor Wendelstein 7-X is na tien jaar bouwen klaar en moet de droom dichterbij brengen met een uniek ontwerp. Kennislink gaat op bezoek.
Kernfusie als energiebron heeft nog vele hordes te nemen. Een daarvan is het maken van een reactorwand die de helse condities in de reactor weerstaat. Wetenschappers van DIFFER denken nu dat een wand van vloeibaar metaal de klus kan klaren.
Nederlandse en Belgische natuurkundigen zijn er voor het eerst in geslaagd de dans van het plasma op de zon nauwkeurig te beschrijven met een computermodel. De beweging van zo’n plasmaboog – of protuberans – kon nooit precies voorspeld worden, maar daar komt nu verandering in...
Hij is de grote vriend van elke padvinder, zeeman of bergwandelaar. Hij beschermt ons tegen aanvallen van schadelijke zonnedeeltjes. En nu heeft hij dan eindelijk een deel van zichzelf laten zien. Het magneetveld van de aarde – met een tweedelige staart!
In de kernfusiecentrales van de toekomst wordt energie opgewekt uit plasma, ongeveer tien keer zo heet als het binnenste van de zon. Waar stop je dat plasma in om te voorkomen dat alles smelt door de extreme hitte?
Bullseye gooien op een dartbord, ter afstand van de maan? Een peulenschil voor de wetenschappers van FOM en de TU Eindhoven. Ze schieten microgolven in magnetische eilandjes van een kernfusiereactor. Zo brengen ze gloeiend heet plasma tot bedaren.
Een magnetisch schild dat een ruimteschip afschermt van gevaarlijke straling, zoals het aardmagnetisch veld dat doet voor de aarde. Dat klinkt als Star Trek, maar Britse en Portugese wetenschappers hebben nu aangetoond dat het met een redelijk klein veld te doen is. Een magnetisch schild kan r...
In de Physical Review Letters beschrijven Vladimir Dikhtyar en Eli Jerby van de universiteit van Tel Aviv hoe ze in het lab een bolbliksem maken. Nagemaakte bliksem laat in het Israëlische lab de bodem verdampen, waarna een vuurbal opstijgt. Die is wel een stuk kleiner dan bolbliksems in het v...
Een team van Duitse astronomen heeft magneetvelden ontdekt rond de sterren in vier planetaire nevels. De onderzoekers denken dat die magneetvelden verantwoordelijk zijn voor de ongewone vormen van de nevels.
Astrofysici van Durham University hebben aanwijzingen dat het heelal niet zo donker is als metingen aan de kosmische achtergrondstraling lijken te zeggen. Volgens de onderzoekers is die straling verstoord door sterrenstelsels in het vroege heelal.
Halverwege dit jaar valt het besluit waar de nieuwe internationale kernfusietestreactor ITER wordt gebouwd. Een extra steun in de rug komt van de VS en China. Beide landen besloten afgelopen januari ieder voor tien procent te willen bijdragen aan de bouwkosten. Hiermee lijkt een einde gekomen ...
Roemeense natuurkundigen hebben gasvormige plasmabellen gemaakt die kunnen groeien, vermenigvuldigen en communiceren – en die daarmee over eigenschappen bezitten die ten grondslag liggen aan het gedrag van biologische cellen.
In het Stanford Linear Accelerator Centre (SLAC) laten natuurkundigen positronen surfen op plasma. Deze plasma wakefield-methode geeft de deeltjes sneller hun energie dan gangbare ontwerpen. Een volwassen versneller van dit type kan daarom veel kleiner zijn dan de kilometers lange ontwerpen va...
De veiligheid van een bloedtransfusie wordt voor een belangrijk deel bepaald door de toediening in het ziekenhuis. Het meeste geld gaat echter naar dure bewerkingen van bloedproducten waarvan het nut niet altijd bewezen is. Prof. dr. A. Brand, medisch directeur van de Bloedbank Leiden-Haagland...