Wetenschappers maken per ongeluk slimme kneedklei13 december 2016Onderzoekers creëren sensoren met kneedklei en grafeenJe neemt een stukje kneedklei, voegt er grafeen aan toe en ontdekt per ongeluk een ontzettend gevoelige sensor. Dat gebeurde in de groep van de Ierse professor Jonathan Coleman. Hij maakte een nieu...
Als je per ongeluk een wereldontdekking doet1 maart 2023Tien toevallige ontdekkingen die de wereld veranderdenNiet zelden is de uitkomst van een experiment heel anders dan de onderzoeker had verwacht. Erg is dat niet. Het leidt soms tot belangrijke ontdekkingen. We zetten er tien op een rij.
Terugverlangen of nadenken over een nieuwe tijd?14 januari 2022Terugverlangen of nadenken over een nieuwe tijd?In 2019 sprong een virus over van dier op mens en begon een pandemie. Verlangen we terug naar vroeger of moeten we na gaan denken over een nieuwe tijd?
Hoe eindigt de aarde?23 augustus 2021Hoe eindigt de aarde?Hoe eindigt de aarde? Leidt de mens het einde van de planeet zelf in? Zorgt de zon voor de aardse apocalyps met een allesvernietigende explosie? Redacteur Roel van der Heijden geeft antwoord.
EventWorkshop: Moral Machine11 november 2021Workshop: Moral MachineTijdens deze speelse dialoog van het Moral Design Lab ervaar je hoe algoritmes steeds vaker ethische beslissingen voor ons nemen. Onder leiding van moderator Leon Heuts en diverse experts: Danielle...
EventLezing - Kernenergie: kans of bedreiging?13 april 2023Lezing - Kernenergie: kans of bedreiging?Hoe zorgen we voor voldoende energie én bestrijden we de gevolgen van klimaatverandering? Ontdek het in de lezing over kernenergie in De Studio van NEMO.
'Misschien moet ik Instagram niet op mijn telefoon hebben'4 juni 2021Maken sociale media jongeren ongelukkig?Jongeren zijn niet meer weg te slaan van sociale media. Waar de één geïnspireerd raakt, wordt de ander juist jaloers. Zijn jongeren ongelukkiger door sociale media?
De dunne scheidslijn tussen beter maken en verbeteren4 januari 2021Peter Joosten laat in zijn boek ‘Supermens’ goed de mogelijkheden en dilemma’s van mensverbetering zienIedereen mijmert wel eens over hoe het is om een superheld te zijn. In zijn boek Supermens laat Peter Joosten zien wat er al kan, en wat er gaat komen.
Vervoer in 2050: zo goedkoop mogelijk13 mei 2021Vervoer in 2050: zo goedkoop mogelijkVan elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Deze maand: hoe maken we het vervoer zo goedkoop mogelijk?
In het ziekenhuis van de toekomst beland je vóórdat je ziek wordt30 oktober 2020In het ziekenhuis van de toekomst beland je vóórdat je ziek wordtZiekenhuizen gebruiken steeds vaker slimme technologieën. Wat moeten ze met al die informatie? Medisch-ethicus Boy Vijlbrief ontwikkelt een nieuw ethisch kader voor het Erasmus MC.
'Leven is een kosmische noodzakelijkheid, geen ongelukje'4 november 2015'Leven is een kosmische noodzakelijkheid, geen ongelukje'Hoe zijn brokjes losse materie geëvolueerd tot levende wezens? Het is dé grote vraag in de chemie. Een gesprek met Nobelprijswinnaar Jean-Marie Lehn over zijn visie op het maken van complexe materi...
Ziekte en ongeluk horen bij het leven12 december 2024Embryo-modellendebat: ziektepreventieZiek worden is naar. Natuurlijk willen we beter worden als een akelige ziekte ons of een dierbare treft. Maar moeten we ziektes altijd willen voorkomen of genezen?
'Kanker was voor mij een geluk bij een ongeluk'19 juni 2020Interview met Mirjam Graat, die op jonge leeftijd borstkanker kreegKanker krijgen als het grootste deel van je leven nog voor je ligt, het overkomt jaarlijks 2700 jongeren en jongvolwassenen. Mirjam Graat was één van hen. Ze doorliep zware behandelingen, maar kwam...
Faces of ScienceDe kracht van een ketting tegen ziekte en ongeluk7 juni 2022Oude Romeinse amuletten in een moderne pandemieHoe gebruikten Romeinen amuletten om met angst en ziekte om te gaan? En hoe is het om hier onderzoek naar te doen terwijl je zelf in een pandemie leeft?
Beeld van AI vaak verkeerd31 augustus 2023Samen slimmer: het werkelijke gevaar van kunstmatige intelligentieKunstmatige intelligentie die zo slim wordt dat die de mensheid overneemt, en robots die ons als huisdier gaan houden, vormen geen reëel probleem. AI kan gevaarlijk zijn, maar op een andere manier ...
Vijf vragen over hebzucht23 december 2022Vijf vragen over hebzuchtSommigen zien hebzucht als de motor van de economie. Hebzuchtige mensen blijken echter vaker eenzaam en ongelukkig te zijn. Psycholoog Karlijn Hoyer beantwoordt vijf vragen over hebzucht.
Vijf vragen over thoriumreactoren6 januari 2023Vijf vragen over thoriumreactorenEen nog veiligere kerncentrale die veel minder langdurig radioactief afval produceert, dat zou mogelijk zijn als de reactor geen uranium gebruikt, maar thorium. Toch zijn er nauwelijks thoriumcentrale...
Niks mis met een beetje klimaatstress26 september 2022Niks mis met een beetje klimaatstressEen schuldgevoel als je een vliegreis boekt? Het is een ongemakkelijke emotie, maar ook een nuttige. Ecostress kan aanzetten tot klimaatvriendelijker gedrag. "Eco-emoties kunnen motiverend werken."