Het nut van oma16 januari 2024Op leeftijd: Het waarom van de menopauzeVrouwen leven nog lang door nadat ze onvruchtbaar worden, iets wat amper voorkomt in het dierenrijk. Ontstond de menopauze zodat oma kan helpen met het grootbrengen van de kleinkinderen?
Houdt oma ons bij elkaar?8 september 2015Nieuwe studie zegt van wel, maar over bewijs valt te twistenWe worden oud en blijven bij onze partner dankzij de rol van oma’s in onze maatschappij. Althans, volgens een nieuwe studie die in het tijdschrift PNAS verscheen.
Ode aan een ‘duivelse drank’27 januari 2023Recensie van Koffiekunde door Bertil FredholmIs koffie nou goed voor je of juist slecht? In Koffiekunde schrijft Bertil Fredholm over de ontstaansgeschiedenis van het bakkie pleur, hardnekkige mythes en de gevolgen voor onze gezondheid.
In de kosmos is alles ten dode opgeschreven18 augustus 2022Vijf menselijke drama’s in de kosmos: deel 5De dood is ingrijpend, maar eigenlijk niets bijzonders. Filosofen denken al eeuwen na over hoe de mens (de angst voor) de dood kan overwinnen. Ook in de kosmos is 'sterven' de gewoonste zaak van de we...
Op zoek naar de stamboom van het leven27 juli 2022Op zoek naar de stamboom van het levenWetenschappers proberen al decennialang een stamboom van alle levende wezens op aarde te maken. Dit helpt hen bij het ontwikkelen van medicijnen en het aanpassen van gewassen.
EventFutures Literacy workshop - Dé toekomst bestaat niet!16 februari 2023Futures Literacy workshop - Dé toekomst bestaat niet!Leer te dromen over een (duurzame) toekomst tijdens de Futures Literacy workshop in De Studio van NEMO
Welke lessen kunnen we trekken uit de coronacrisis?25 mei 2021Welke lessen kunnen we trekken uit de coronacrisis?We vroegen de verschillende experts uit onze coronadenktank: wat viel je op tijdens deze pandemie, en welke lessen kunnen we trekken voor de toekomst?
'De overheid moet klimaatgevaren net zo hoog agenderen als corona'23 oktober 2020'De overheid moet klimaatgevaren net zo hoog agenderen als corona'We schudden geen handen meer, houden 1,5m afstand... Hoe komt het dat we ons gedrag voor corona zo snel aan kunnen passen, maar voor het klimaat niet?
Al spelend leer je Nederlands13 december 2019Al spelend leer je NederlandsKinderen die hier niet geboren zijn, kunnen sinds een jaar Nederlands leren in het door wetenschappers ontwikkelde taalspeelhuisje van de Radboud Universiteit. Door tijdens het leren te bewegen, te...
Faces of ScienceWat als je ineens van alles vergeet31 mei 2021Wat als je ineens van alles vergeetJe wilt afrekenen bij de kassa, maar plotseling weet je je pincode niet meer. Naarmate we ouder worden, vergeten we dingen steeds vaker. Maar wat als dit beperkingen oplevert in ons dagelijks function...
Body Mass Index: afschaffen of omarmen?28 juni 2013Body Mass Index: afschaffen of omarmen?Geen wiskundige formule die zo bekend en verankerd is in de dagelijkse praktijk als de Body Mass Index. Maar er zijn veel betere meetinstrumenten om overgewicht en de bijbehorende risico’s vast te ...
Een huis voor opa en oma14 mei 2024Samen oud: de toekomst van wonenWe willen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuiswonen. Maar door de vergrijzing lopen de druk op de woningmarkt en de zorg op. Nieuwe woonvormen zijn deel van de oplossing.
'We moeten op zoek naar technologieën die de natuur omarmen'13 mei 2022Interview met techniekfilosoof Vincent BlokTechniekfilosoof Vincent Blok schreef een boek waarin hij de aarde niet neerzet als passief object, maar als actief subject. Om de wereld te redden, moeten we niet langer de natuur tegenover de men...
'We kunnen meertaligheid nog beter benutten'21 februari 2019Interview met Lisa Cheng, hoogleraar Algemene Taalwetenschap21 februari was de Dag van de Moedertaal. Lisa Cheng, hoogleraar Algemene Taalwetenschap, ziet graag dat Europeanen meertaligheid omarmen.
Ziekmakers: van ‘iets in de lucht’ naar één organisme2 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenDe ontdekking van bacteriën, virussen en ander klein gespuis veranderde onze kijk op ziektes volledig. Is de labgerichte visie op ziektes inmiddels doorgeslagen?
'Leer je nieuwe taal door verhaaltjes te maken'4 juli 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 1: Je bent (echt) nooit te oud om te lerenSnel even de taal van je vakantieland leren is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je wat ouder bent. Of toch niet?
Even over evolutie: de mens staat niet bovenaan11 mei 2023Even over evolutie: de mens staat niet bovenaanHet beeld van de mens als toppunt van de evolutie is hardnekkig. Nog steeds zetten we onszelf bewust of onbewust boven andere dieren, maar de mens is een diersoort als alle andere.
Verkiezingstijd: Deze slogans werken (niet)8 maart 2023Hoe verkiezingsretoriek ons lichamelijk kan raken'Stop stilstand, stem vooruit.' 'Minder ik, meer wij.' Het is weer verkiezingstijd en politieke partijen proberen ons te raken met woorden, meer dan vroeger. Dat lukt soms goed en gaat soms helemaal f...