De dooiende Noordpool lekt broeikasgassen
Het ontdooiende poolgebied lekt methaan, een broeikasgas dat de opwarming van de aarde versnelt. Met die extra uitstoot houdt het Klimaatverdrag van Parijs echter geen rekening.
Het ontdooiende poolgebied lekt methaan, een broeikasgas dat de opwarming van de aarde versnelt. Met die extra uitstoot houdt het Klimaatverdrag van Parijs echter geen rekening.
In een voorheen ontoegankelijk gebied, komt steeds meer menselijke activiteit op gang. Maar de mogelijke gevolgen voor het ecosysteem zijn nog onduidelijk.
De magnetische noordpool is in rap tempo op weg naar Siberië. Wat zijn de gevolgen daarvan? NEMO Kennislink geeft antwoord op de meestgestelde vragen.
Op de Noordpool is het twintig graden warmer dan normaal, en hoewel het winter is wil het ijs maar mondjesmaat aangroeien. Dat komt niet alleen door de opwarming van het klimaat, maar ook door het weer van dit jaar.
De verandering van het poolklimaat heeft niet alleen consequenties voor de smelt van ijskappen en zeeijs, inclusief de daarbij behorende terugkoppelingsmechanismen. Ook het ecosysteem op de noordelijke toendra’s merkt de gevolgen. Onder invloed van de wereldwijde klimaatverandering is de...
Het Arctisch gebied warmt twee keer zo snel op als de rest van de wereld. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de Noordpool als nuttig ‘koelelement’ voor het noordelijk halfrond. Ook de ecologie van de Arctische gebieden wordt flink overhoop gegooid. Ondertussen dreigt een instabiel deel van he...
In de serie Elementaire Deeltjes verscheen onlangs een nieuw deeltje met als thema IJstijden. Volgens auteur Gemma Venhuizen is deze uitgave in het Nederlandse taalgebied geen overbodige luxe, want de meeste boeken over dit onderwerp gaan over de ijstijd op het Amerikaanse continent. Tijd voor...
Sinds wetenschappers met satellieten meten was er nog nooit zoveel zeeijs rond Antarctica als nu. Dat is opmerkelijk, want zowel het water als de lucht worden er steeds warmer. Intussen smelt het ijs op de noordpool wel gewoon weg.
Ruim 400 jaar nadat Willem Barentsz de noordelijke passage naar Azië zocht, is deze snelle doortocht nu een feit vanwege het versneld afsmelten van het zeeijs. Dit jaar voeren al 370 schepen deze route, een vertienvoudiging ten opzichte van twee jaar geleden. Het Wereld Natuur Fonds wil dat de...
Het eens afschrikwekkende barre Arctische Noorden heeft anno 2013 een soort knuffelstatus bereikt. Maar dit betekent dat het Poolgebied makkelijk overbelast kan raken. Goede afspraken over de bescherming van het gebied zijn daarom dringend nodig, volgens poolonderzoeker Louwrens Hacquebord.
Hoe vindt een zalm zijn weg door de eindeloze oceaan? En hoe weet een roodborstje steeds weer terug te vliegen naar zijn broedplaats? Hun interne kompas werkt dankzij het aardmagnetisch veld. Komende zondag om 19:50 gaat Labyrint op Ned 2 over het zesde zintuig van dieren en de kantelende pole...
Deze week is Shell gestart met proefboringen naar olie in de Chukchi Zee. Het kostte Shell miljarden en zes jaar voorbereidingstijd om de weg vrij te maken naar boringen in dit deel van het Noordpoolgebied. Ook de Beaufort Zee staat op het programma.
In de maand juli van dit jaar was er meer zeeijs op de Zuidpool te vinden dan in de afgelopen 32 jaar. Op de Noordpool was er juist erg weinig zeeijs. Bijna werd het record van 2007 gebroken. Hoe komt dat?
Bang dat in de toekomst geen Noordpoolijs meer zal zijn? Dat hoeft niet volgens nieuw onderzoek. In de winter was er zeeijs op de Noordpool van 70 miljoen jaar geleden. Het was toen veel warmer.
Er zijn 235 zeedieren die zowel in de Zuidpoolzee als in de Noordelijke IJszee voorkomen. Dat is het belangrijkste resultaat van een onderdeel van het wereldwijde onderzoeksproject Census of marine life. Verder lieten wetenschappers zien dat de Zuidpoolzee fungeert als kraamkamer voor soorten ...
Spannende tijden voor het zeeijs in het noordpoolgebied. De noordpool is eind deze zomer misschien ijsvrij. Op dit moment is een groot gebied alleen bedekt met makkelijk smeltend ijs van 1 jaar oud. Het KNMI houdt de toestand nauwlettend in de gaten.
Oliebronnen; bronnen van energie, maar óók van vervuiling. Aan de hand van een ‘industrieel landschap’ in Azerbaijan, gefotografeerd door de Canadees Edward Burtynsky, komt milieu-econoom Withagen met een weinig hoopgevend verhaal: “Van de vervuilende oliewinning zijn we nog ...
West-Europa schuift langzaam naar de Noordpool. Daar hoeft voorlopig niemand wakker van te liggen. De verwachting is echter dat noord- en zuidpool op den duur van plaats zullen verwisselen. En wat dat dan voor gevolgen zal hebben?
De Noord- en Zuidpool zijn in vele opzichten uniek. Planten, dieren en mensen moeten zich er op specifieke manieren aanpassen aan extreme omstandigheden.
Op 15 augustus is er een wereldrecord gebroken en was de oppervlakte van het zee ijs op de noordpool kleiner dan ooit. Dat wil zeggen, kleiner dan ooit door mensen gemeten. Maar hoe zit het nou eigenlijk met het ijs op de noordpool? Smelt het inderdaad steeds sneller af? En wat voor gevolgen h...
Elke cultuur heeft zijn eigen manier van ruzie maken. De Inuit gaan conflicten liever uit de weg en gebruiken humor om escalaties te voorkomen. Als je de uitdagingen van een bijna permanente winter wilt trotseren, kun je die ook niet gebruiken. Wij hebben hier echter geen last van en dragen on...
De ijskap aan de Noordpool smelt sneller dan klimaatmodellen voorspellen, zeggen Amerikaanse onderzoekers. In het vakblad Geophysical research Letters schrijven poolexpert Julienne Stroeve en haar collega’s dat de poolkap 30 jaar voorloopt op de simulaties. Uit oude gegevens en satelliet...
In het kader van het International Polar Year maken twee Belgen een lange tocht over de noordpool. In 110 dagen willen ze 4300 kilometer afleggen. Arctic Arc moet jongeren enthousiast maken, maar ondersteunt ook ESA’s nieuwe satelliet Cryosat 2.
Het aardmagnetisch veld wordt al enkele jaren langzaam iets zwakker. Hoewel er nog geen historische ervaring mee bestaat, wordt dat door veel aardwetenschappers beschouwd als een aanwijzing dat er mogelijk een ompoling van de aarde op handen is.
ESA gaat de ijssatelliet Cryosat opnieuw bouwen en lanceren. De eerste Cryosat ging in oktober 2005 verloren bij de lancering met een Russische Rockot-lanceerraket. De lancering van Cryosat-2 staat gepland voor 2009.
ESA’s nieuwste onderzoekssatelliet, CryoSat, werd op 8 oktober gelanceerd vanuit een basis in Noord-Rusland. Door een probleem met de Russische raket kwam CryoSat met een boog in de oceaan ten noorden van Groenland terecht.
Worden de poolkappen nu kleiner of groter? En wat betekent dat voor het klimaat op aarde? De ijssatelliet CryoSat van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bestudeert de komende drie jaar de ijsvlakten op de Noordpool. De verzamelde gegevens moeten voor eens en altijd een einde maken aan de d...
De klimaatverandering verloopt nog heviger dan tien jaar geleden verwacht werd en daar moet snel wat aan gedaan worden, zo blijkt uit het grootste arctische klimaatonderzoek dat ooit is uitgevoerd.
Normaal merken we niet zoveel van het aardmagnetisme. Pas vrij kort geleden ontdekten de geleerden dat het niet alleen handig is omdat anders onze kompassen niet zouden werken, maar dat het bovendien van doorslaggevend belang is voor de bescherming van het leven op onze planeet. Hoe komt dat?