'Je kunt vooral steeds méér zeggen!'
Sommige woorden waren voorheen normaal, maar zijn nu beledigend. Taalkundige Vivien Waszink inventariseert in haar nieuwste boek hoe we omgaan met de gevoeligheden in het Nederlands.
Sommige woorden waren voorheen normaal, maar zijn nu beledigend. Taalkundige Vivien Waszink inventariseert in haar nieuwste boek hoe we omgaan met de gevoeligheden in het Nederlands.
Kinderen die hier niet geboren zijn, kunnen sinds een jaar Nederlands leren in het door wetenschappers ontwikkelde taalspeelhuisje van de Radboud Universiteit. Door tijdens het leren te bewegen, te zingen en te spelen vergroten de kinderen hun woordenschat. NEMO Kennislink bracht een bezoek aa...
De Nederlandse taal staat er prima voor in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Alleen in het hoger onderwijs en de wetenschap wordt ze bedreigd door het Engels.
Wie hebben de grootste woordenschat, Nederlanders of Vlamingen? Ruim 400.000 Nederlanders en Belgen deden mee aan het Groot Nationaal Onderzoek naar taal onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Gent. Een unieke momentopname van de Nederlandse taal. Op 15 december maakte men de resul...
Het nieuws volgen is best lastig als je nog niet zo goed Nederlands kunt. Met de Nieuwslezer slaan inburgeraars twee vliegen in één klap: ze leren nieuwe Nederlandse woordjes én lezen actuele nieuwsberichten.
Geen land ter wereld telt zo veel Nederlandse immigranten als Australië. Maar het Nederlands heeft het er niet gemakkelijk. Toch is er ook goed nieuws.
Wat is Duits? En wat Nederlands? Lange tijd was die grens helemaal niet zo duidelijk als nu. Hoe zijn de ideeën over het Nederlands en het Duits in de loop van de tijd geëvolueerd? En wat voor gevolgen had dat voor de uitwisseling van leenwoorden?
Sinterklaas op zijn slee werd ‘Santa Claus’ op zijn ‘sleigh’. De daalder werd de ‘dollar’ en koolsla ‘coleslaw’. Jan-Kees werd verbasterd tot de geuzennaam ‘Yankee’. Het Nederlands heeft duidelijk invloed gehad op de huidige taal in A...
Jongeren vinden het belangrijk om correct Nederlands te kunnen spreken en schrijven. In informele situaties gaan ze een stuk soepeler met taal om.
Hoe bekend ook, het zinnetje Hebben olla uogala is niet het oudste bewaard gebleven Nederlands. Die eer komt toe aan de zogenoemde Malbergse Glossen in de Lex Salica, een tekst uit de zesde eeuw bewaard in handschriften uit de achtste eeuw.
Moet grammatica? De kersverse hoogleraar Hans Hulshof kent geen twijfel. Hij maakt zich al jaren sterk voor een stevige portie taalkunde in het voortgezet onderwijs. Door een politieke beslissing verdween alles wat met taalkunde te maken had in 1996 officieel uit de bovenbouw. Maar docenten be...
Niet het land, maar de taalomgeving bepaalt hoe gelukkig Marokkanen zich voelen. Uit onderzoek van Jan Pieter van Oudenhoven en Hilda Lubbers van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat Marokkanen zich gelukkiger voelen in Nederlandstalige steden dan in Franstalige steden. Hoe groter de cult...
In het boek ‘Waarom een buitenboordmotor eenzaam is’ bekijkt kinderboekenschrijfster Joke van Leeuwen de Nederlandse taal van alle kanten. Goed gedocumenteerde en vaak humoristische uitleg wordt afgewisseld met speelse taalvondsten en grappige illustraties. Een aanrader.
Op 15 oktober werd de nieuwe Woordenlijst Nederlandse Taal, in de wandelgangen beter bekend als het Groene Boekje, gepubliceerd. In de woordenlijst van 2005 zijn nieuwe woorden toegevoegd en in de Leidraad, het eerste gedeelte van het Groene Boekje waarin de beginselen van de spelling zijn uit...
Hoeveel woorden heeft de Nederlandse taal? Niet alle woorden staan in de dikke Van Dale. Op internet zijn bijvoorbeeld veel meer woorden te vinden.
In de jaren zeventig waren er nogal wat mensen die met het idee rondliepen dat het Engels het Nederlands zou verdringen en dat het Nederlands een dode taal zou worden. Die voorspelling is tot nu toe niet uitgekomen: Het Nederlands is springlevend.
Tot ver in de zeventiende eeuw was Latijn de taal der wetenschap. Simon Stevin introduceerde het Nederlands als wetenschappelijke taal. Omdat voor veel begrippen nog geen Nederlands woord bestond, bedacht hij zelf nieuwe woorden.