Ons brein houdt niet van vreemden
Mensen reageerden heel verschillend op de brand in vluchtelingenkamp Moria. De één wil helpen en de slachtoffers binnenlaten, de ander sluit het liefst meteen de grenzen. Wat gebeurt er in die hersenen?
Mensen reageerden heel verschillend op de brand in vluchtelingenkamp Moria. De één wil helpen en de slachtoffers binnenlaten, de ander sluit het liefst meteen de grenzen. Wat gebeurt er in die hersenen?
Afgelopen zondag werd het Indonesische eiland Lombok getroffen door twee krachtige aardbevingen. In de drie weken daarvoor was het ook al twee keer raak. Wat is er aan de hand?
Op dezelfde dag dat Italië werd getroffen door een serie aardbevingen die honderden slachtoffers maakten, kwam het World Risk Report van de Verenigde Naties uit. Dit rangschikt landen op risico wat betreft natuurrampen. Op die ranglijst staat Nederland ver boven Italië. Moeten we nu b...
In de nacht van 23 op 24 augustus schudde de aarde in de Apennijnen in Italië. Bijna 300 mensen kwamen om het leven. Waarom zijn er zo vaak aardbevingen in deze streek?
De natuur geeft en neemt. Van dat laatste houden we helemaal niet wat betreft natuurrampen. Tussen 2000 en 2009 kwamen wereldwijd ruim 78.000 mensen per jaar om door deze rampen. Rampjaar 2010, waarin bijna 300.000 mensen de dood vonden, is niet meegerekend. Wat zijn de dodelijkste natuurrampe...
… denken maar weinig mensen aan geologie. Onterecht, want de Nederlandse aardwetenschappen behoren tot de mondiale top, blijkt uit een recent verschenen rapport van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hoe we die positie kunnen behouden, wordt onthuld in ‘Agenda ...
Hoe corrupter een land, hoe meer doden er vallen als zich een aardbeving voordoet. En niet alleen omdat corruptie vaak samenhangt met armoede.
De afgelopen twintig jaar vielen in Afrika ruim 15.000 doden ten gevolge van overstromingen. Dat waren er ongeveer vijf keer meer dan in de twintig jaar daarvoor en bijna tien keer zoveel als in de periode van 1950 tot 1970. De klimaatverandering lijkt zijn tol te eisen… Of toch niet?
De schade die hurricanes dit jaar hebben aangericht op Cuba is opgelopen tot 8 miljard dollar. Zeker 30% van de oogst is verloren gegaan. Hurricane Paloma trof Cuba op 8 en 9 november met windsnelheden van 200 km/uur. Lokaal viel zo’n 400 mm regen.
Satellietbeelden zijn een belangrijk hulpmiddel bij de bestrijdings van de bosbranden in Griekenland. Ook het Nederlandse Ozone Monitoring Instrument (OMI) laat de rooksporen duidelijk zien aan de hand van metingen van stikstofdioxide (NO2).
In het oosten van Jordanië, bij Jabal Waqf as Sawann, is een reusachtige meteorietkrater gevonden. De datering van de inslag, 7500 tot 10.000 jaar geleden, wijst op een catastrofe die zich voordeed tijdens het begin van onze beschaving.
De Indonesische Merapi vulkaan is al lange tijd actief en lijkt aan de vooravond van een nieuwe uitbarsting te staan; reden te meer om de vulkaan met lokale meetstations goed in de gaten te houden!
Utrechtse aardwetenschappers kunnen vanaf woensdag 29 maart 2006 een tsunami en een superstorm nabootsen. De faculteit Geowetenschappen van de universiteit Utrecht neemt twee nieuwe bassins in gebruik, waarmee studenten onderzoek kunnen doen naar natuurrampen en het gedrag van de Nederlandse k...
Volgens vulkanologisch onderzoek barst de Vesuvius ongeveer elke 2000 jaar uit. De laatste uitbarsting van 79 n.Chr. is wel de bekendste, omdat deze de Romeinse stad Pompeï letterlijk in as legde. Inmiddels is dit alweer bijna 2000 jaar geleden en sommige vulkanologen beginnen zich dan ook ern...
De Europese satellietorganisatie Eumetsat heeft een special pagina in het leven geroepen met informatie over Katrina. Eumetsat volgt het verloop aan de hand van (bewegende) satellietbeelden.