Zonder 'space race' gaan we nooit meer naar de maan
De eerste maanlandingen waren een monumentale prestatie in de ruimtevaart. Maar de eerste landing van Apollo 11 is 50 jaar na dato nog steeds niet geëvenaard.
De eerste maanlandingen waren een monumentale prestatie in de ruimtevaart. Maar de eerste landing van Apollo 11 is 50 jaar na dato nog steeds niet geëvenaard.
Weinig ruimtemissies overtreffen Cassini-Huygens in productiviteit. Dertien jaar onderzocht de sonde Saturnus, zijn ringen en tientallen manen. Het einde van de ruimtesonde is een fatale duik in de reuzenplaneet.
Ruimtevaarders die met een druk op de knop tussen de sterren alles kunnen uitprinten wat ze nodig hebben; zelfs reserveonderdelen. Dat is volgend jaar mogelijk, mede dankzij het Nederlandse bedrijf Ultimaker.
Ze zien eruit als blikken mensen, apen en insecten. Bij nucleaire rampen breken ze door muren heen en lopen over puin om radioactieve lekkages te dichten. Diverse onderzoeksgroepen werken aan een nieuwe generatie reddingsrobots, die bij rampen mensenlevens redden.
Sinds de pensionering van de Space Shuttles in 2011 kan NASA eigenhandig niets meer naar ruimtestation ISS lanceren. Toch wordt er op Amerikaanse bodem hard gewerkt aan opvolging. Niet door NASA, maar door een commercieel bedrijf. SpaceX lanceert deze maand hun onbemande Dragon-capsule naar he...
Sinds de ontdekking van grote hoeveelheden waterdamp hoog in de atmosfeer van de planeet Saturnus staan astronomen voor de vraag waar al dat water vandaan komt. De Europese Ruimtetelescoop Herschel heeft de oplossing gevonden. Het water is direct afkomstig van een van de geheimzinnige manen va...
NASA’s ruimtesonde Dawn heeft zaterdag een omloopbaan om de planetoïde Vesta bereikt. De ruimtesonde zal Vesta een jaar lang onderzoeken. In juli 2012 zal Dawn doorvliegen naar de dwergplaneet Ceres. Het kosmische duo Ceres en Vesta moet astronomen meer inzicht geven in de vroegste gesch...
De kleinste planeet van ons zonnestelsel, Mercurius, is het bestuderen waard. Ondanks zijn geringe formaat en zijn verzengende klimaat heeft de planeet namelijk een magnetisch veld. Hoe dat er precies uitziet weten we binnenkort, dankzij MESSENGER. De Amerikaanse ruimtesonde bereikte deze week...
De wisselwerking tussen de zon en de atmosfeer van de aarde zorgt ervoor dat het hier zo prettig is, maar hoe dat precies werkt is nog niet duidelijk. De nieuwe NASA-satelliet Glory moest het gaan bestuderen, maar helaas overleefde hij de lancering niet.
Verborgen onder een grote wolk van ijs, stof en steentjes heeft iedere komeet een harde kern. Vier van die kernen zijn tot nu toe bekeken door ruimtesondes, en alle vier waren ze heel verschillend. EPOXI is onderweg naar nummer vijf.
“The next giant leap has begun.” Zo luidt de veelbelovende slogan van het Constellation-project van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. We moeten terug naar de maan en door naar Mars.
NASA neemt een nieuw communicatienetwerk in gebruik waarmee berichten niet meer verloren gaan in de diepe ruimte. Met het internet als voorbeeld ontwierp de ruimteorganisatie een netwerk van knooppunten dat berichten bewaart, totdat ze veilig hun bestemming hebben bereikt. Als eerste test werd...
Het is een grote droom van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA: mensen naar Mars sturen. Maar voordat er aan zo’n lange, omvangrijke ruimtereis kan worden begonnen, moeten er een aantal vragen worden beantwoord. Wat doet langdurige gewichtsloosheid met het menselijk lichaam? Zijn wij we...
De Phoenix-Marslander is deze week getuige geweest van een prachtig schouwspel. Witte vlokken dwarrelden uit de Marsiaanse wolken – sneeuw, van dezelfde soort als die wij kennen. Door de kou op de rode planeet bereiken de vlokken de grond waarschijnlijk niet.
Ruimteveer Discovery is op 4 juli gelanceerd vanaf de lanceerbasis Kennedy Space Center in Florida. De twaalfdaagse missie van het ruimteveer is deels bedoeld om het ruimtestation ISS van een nieuw bemanningslid en voorraden te voorzien, maar ook om de veiligheid van de shuttle te testen.
Science fiction auteur Arthur C. Clarke’s beroemde voorspelling was dat we, vijftig jaar nadat mensen nog om het idee lachten, al ruimteliften zouden bouwen. Jerome Pearson is al sinds het begin van de jaren ’70 met ruimteliften bezig en volgt het groeiende enthousiasme (en het ver...
Al jarenlang speuren astronomen naar buitenaardse levensvormen. Zal er succes geboekt worden? En zo ja, is dat dan toe te juichen? Misschien hebben wezens van andere planeten wel snode plannen met ons hemellichaam. Of wellicht zijn ze juist bang voor ons en houden ze zich stil.
Verkeerd aangebracht isolatieschuim is volgens de NASA de oorzaak van het fatale ongeluk met de shuttle Columbia anderhalf jaar terug. Gasbellen in het schuim kunnen uitzetten en grote stukken schuim losslaan.
Een echte ruimterace is het natuurlijk niet, maar van nauwe samenwerking is in elk geval geen sprake. Europa en de Verenigde Staten gaan allebei een bezoek brengen aan de planeet Mercurius. Allebei op eigen houtje. En NASA is vastbesloten om als eerste te arriveren.
De zoektocht naar leven op Mars verloopt teleurstellend, maar wie weet is er leven op planeten buiten ons zonnestelsel. Telescopen speuren lichtjaren ver.