‘Spreek die local gewoon aan, ook al maak je fouten’1 augustus 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 5: Je brein leert bij als er iets mis gaatEen domme taalfout gemaakt bij je bestelling in de boulangerie of trattoria? Alleen maar goed! Hersenonderzoek toont aan: je leert echt van fouten.
Baard van binnen21 november 2007Baard van binnenOnder invloed van testosteron verandert de stem van een jongen in de puberteit: hij wordt lager en luider. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk, en waarom krijgen meisjes geen vrouwelijke versie ...
'We kunnen meertaligheid nog beter benutten'21 februari 2019Interview met Lisa Cheng, hoogleraar Algemene Taalwetenschap21 februari was de Dag van de Moedertaal. Lisa Cheng, hoogleraar Algemene Taalwetenschap, ziet graag dat Europeanen meertaligheid omarmen.
Talenwissel als fitness voor je brein7 februari 2019Talenwissel als fitness voor je breinNiet het kennen van meer talen, maar het frequent wisselen daartussen kan het brein van ouderen scherp houden. Dat blijkt uit onderzoek van Anna Pot van de Rijksuniversiteit Groningen.
'Ik wil geen gadgets maken'15 juni 2016Nieuwe hoogleraar Kaspar Jansen ontwerpt materialen van de toekomstEen slimme paraplu die oplicht als het regent en een reanimatievest die precies laat zien waar en hoe hard je moet drukken om iemand te redden. Van dit soort toepassingen van slimme materialen gaat...
Blijf scherp, prikkel je brein27 februari 2024Springlevend: nieuwe dingen lerenDe hersenen lopen schade op door veroudering, maar met een grote cognitieve reserve kun je daar omheen werken. Redacteur Mariska van Sprundel onderzoekt hoe ze die reserve kan opbouwen.
Kijken in de zon23 augustus 2024Kijken in de zonMetingen doen in het binnenste van de zon is uitgesloten. Toch weten we hoe dat eruitziet. Maar waarom er elke elf jaar een piek optreedt in zonneactiviteit, blijft nog onduidelijk.