Tuberculose speelt verstoppertje
Artsen krijgen geen grip op tuberculose, omdat deze zich verstopt in ons immuunsysteem. Een ontdekking van Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers dwingt mogelijk de bacterie uit zijn schuilplaats.
Artsen krijgen geen grip op tuberculose, omdat deze zich verstopt in ons immuunsysteem. Een ontdekking van Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers dwingt mogelijk de bacterie uit zijn schuilplaats.
Een goochelende chemicus of een chemisch onderlegde goochelaar? David Leigh is het allebei. “Een goocheltruc herinnert wetenschappers eraan dat je geen idee hebt wat er gebeurt tussen je beginpunt en waar je eindigt.”
Mensen, dieren, planten en micro-organismen: de aarde zit vol met leven. Miljarden jaren geleden ontstond leven met een simpele cel. Kunnen wij het ontstaan van leven namaken? Tijdens NEMO Kennislink Live sprak redacteur Desiree Hoving hierover met drie experts.
De Leidse natuurkundige Michel Orrit wint dit jaar een Spinozapremie voor zijn onderzoek naar het zichtbaar maken van losse moleculen. Hij krijgt 2,5 miljoen euro die hij mag besteden aan onderzoek naar keuze.
IJzer is voor ons van levensbelang. Een heel systeem van eiwitten zorgt voor het transport ervan in en uit onze cellen. Een ontbrekend eiwit heeft vaak ernstige gevolgen. Een klein molecuul uit een Aziatische boom lijkt nu de functie van die veel grotere transporteiwitten over te kunnen nemen....
Superkleine ‘gewrichten’, dat is een van de bijzondere resultaten van het onderzoek van Daniela Kraft. Voor haar werk wint ze de NWO Athenaprijs 2019.
Koolstof kan bindingen maken met maar liefst zes andere atomen. Dat bewijzen Duitse onderzoekers door een veertig jaar oud experiment te herhalen. Daarmee weerleggen ze basiskennis scheikunde uit de schoolboeken, die stelt dat maar vier bindingen mogelijk zijn.
In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wordt gewerkt aan imaging massaspectrometrie, een techniek waarbij je met één opname een moleculaire kaart van het weefsel kunt samenstellen. De techniek wordt gebruikt voor de diagnose en prognose van verschillende ziekten.
Wie wil inzoomen op eiwitten, DNA of andere kleine structuren, gebruikt een elektronenmicroscoop. Daarmee kun je veel detail waarnemen. Maar er is een probleem: hoe meer detail, hoe meer elektronen je op je preparaat moet afvuren, en daarvan gaan structuren juist stuk. Oplossing: een betere ca...
Zelf leven van de grond af opbouwen. Uit niks meer dan losse moleculen. Scheikundigen proberen het, maar dat is nog niet makkelijk. In een reeks spoedcursussen praat Kennislink je snel bij over hoe je van een knutseldoos met moleculen tot iets kan komen dat op leven lijkt. Deze week: wat zijn ...
De biologische cel is een bolwerk van chemische reacties die nog nauwelijks doorgrond zijn. Om deze reacties te kunnen volgen hebben wetenschappers verschillende methodes ontwikkeld, en licht speelt daarin een belangrijke rol. Natuurkundige Michel Orrit gebruikt licht om individuele moleculen ...
Het knippen en plakken van een volledig synthetisch genoom van een bacterie is één ding. Voor het compleet, van de bodem af opbouwen van een synthetische cel is nog wat meer nodig.
Hij staat graag in de keuken en kluste als tiener bij in de bakkerij van zijn vader. Tegenwoordig maakt Luc Brunsveld nieuwe moleculen. Moleculair koken? Daar waagt hij zich dan zich weer niet aan, vertelt hij aan Kennislink. “Maar dingen maken heb ik altijd interessant gevonden.”
Wie benieuwd is naar de samenstelling van zijn voedsel en met enige regelmaat etiketten leest zal het zijn opgevallen: er staan steeds minder E-nummers op. Betekent dit dat er sprake is van minder toevoegingen? Dat is maar zeer de vraag. De lijst met ingrediënten is doorgaans niet korter dan e...
Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen (RU) en Stichting FOM hebben als eersten een speciaal soort infraroodlicht gebruikt om peptiden te bestuderen. Het leverde zeer gedetailleerde informatie over de driedimensionale structuur van deze eiwitbouwstenen.
Geen cel is hetzelfde. Zelfs niet wanneer ze precies hetzelfde genetisch materiaal hebben, even oud zijn en dezelfde geschiedenis kennen. Geen probleem voor de natuur, maar voor het begrijpen van de cel is dit kansspel lastig.
Wetenschappers van de universiteiten van Delft en Leiden hebben vastgesteld waarom het zo lastig is elektrisch contact te maken met individuele moleculen. Hun onderzoek, vorige week gepubliceerd in Nature Nanotechnology, brengt moleculaire elektronica een stapje dichterbij.
Het berekenen van de oppervlakte van een molecuul is een uitdaging voor biochemici. Een nieuwe aanpak, bedacht door een professor van een Koreaanse universiteit, kan misschien wel de berekeningen versnellen, door meetkundig te kijken naar de stoffen.
Reukzenuwcellen hebben de bijzondere eigenschap dat ze in staat zijn om zichzelf te herstellen nadat ze schade hebben opgelopen. Speciale cellen, olfactory ensheathing glia cells (OECs) genaamd, spelen hierin een belangrijke rol. Onderzoeker Kasper Roet van de Vrije Universiteit Amste...
De farmaceutische industrie kan binnenkort gaan inpakken. Met RNA welteverstaan. Door middel van een pakpapiertje van RNA zijn moleculen op specifieke plaatsen chemisch aan te passen, demonstreerden Groningse onderzoekers. Het inpak-RNA moet dure, onhandige synthetische stappen in de ontwikkel...
‘Tea. Earl grey. Hot.’ In de sf-serie Star Trek toveren ze zó een kopje hete thee uit een replicator. Leuk bedacht, maar onmogelijk. Of niet? Voor nanowetenschappers is een replicator geen science fiction maar – op termijn- een serieuze mogelijkheid. Op moleculair niveau knutselen wetens...
Een Nederlandse natuurkundige aan de Amerikaanse universiteit van Arizona heeft één van de belangrijkste krachten op de nanoschaal, de Vanderwaalskracht, op een nieuwe manier gemeten: hij stuurde een straal atomen door een minuscuul hekwerkje.
Met zijn baanbrekende lezing ‘There is plenty of room at the bottom’ was natuurkundige Richard Feynman in 1959 de eerste die sprak over het idee van nanotechnologie. Daarmee was hij zijn tijd ver vooruit. Maar, ondanks wat vaak wordt gezegd, wil dat niet zeggen dat Feynman er de nanotechnologi...
Willen we al die nanomedicijnen, dat nanovoedsel en die nanokleding wel? Geef jouw eigen mening in het Grote Nano-onderzoek, dat 15 augustus van start gaat.
Het ontstaan van leven is moeilijk te begrijpen, er is immers geen mens bij aanwezig geweest. De wetenschap probeert uit te zoeken of bouwstenen van leven op de aarde zelf of elders in het heelal zijn gevormd.
Onderzoekers ontwikkelden een molecuul dat zich opent en sluit onder invloed van licht: een belofte voor behandeling van tumoren en medicijnafgifte.
Onderzoekers van de afdeling Medicinale Chemie van de universiteit Antwerpen vonden een molecuul dat zich richt tegen uitzaaiingen bij kanker. De synthetische verbinding bleek succesvol in het remmen van de uitzaaiingsactiviteit in ratten met borstkanker. Omdat de ratten de stof (gedurende de ...
Natuurkundige Sander Otte beschrijft in het blad Science een manier om de magneetvelden van atomen door te meten. Otte werkte samen met een team van IBM, dat wil weten of de atomen stabiel genoeg zijn om als computergeheugen te dienen.
Vier jaar na de eerste metingen is het de Leidse onderzoeksgroep van natuurkundige Jan van Ruitenbeek gelukt de elektrische geleiding van één enkel waterstofmolecuul in kaart te brengen. Daarmee heeft promovendus Darko Djukic een modelsysteem voor nanoelektronica gemaakt.
Er is een tijd geweest dat het molecuulbegrip nog niet bestond en dat de atoomtheorie alleen in algemene zin werd gebruikt. De atoomtheorie zelf stamt uit het Griekenland van de 5de eeuw v.Chr.; de molecuultheorie blijkt een Nederlands product uit de 17de eeuw n.Chr., de eeuw van de Wetenscha...