De hype van de hyperloop8 september 2023Leuk bedacht: razendsnel reizen door een vacuümbuisIn 2013 presenteert Elon Musk de hyperloop: een levensgrote vacuümbuis die bemande capsules in 30 minuten van Amsterdam naar Parijs kan schieten. Tien jaar later wordt de haalbaarheid van de hyperl...
Klimaatverandering leidt (nog) niet tot massamigratie30 juni 2023Deel 2 in serie Hardnekkige mythesRegelmatig klinken berichten over massale migratie naar Europa als gevolg van klimaatverandering. Het is een misleidende mythe, stelt onderzoeker Ingrid Boas.
'We hebben meer luisterambtenaren nodig'16 augustus 2022Gedragswetenschapper Reint Jan Renes over duurzame mobiliteitDuurzaam reisgedrag kun je niet stimuleren zonder écht te luisteren naar de afwegingen die mensen maken bij hun keuze voor een vervoermiddel. En daar schort het nu nog regelmatig aan, stelt gedrags...
Graven naar je weggezakte moedertaal19 november 2021Graven naar je weggezakte moedertaalWie in het buitenland gaat wonen merkt dat zijn moedertaal begint te slijten. Confronterend. Taalwetenschappers onderzoeken hoe, waarom en wanneer dat gebeurt. En hoe je het kan tegengaan.
EventLezing: Inclusieve algoritmen30 september 2021Lezing: Inclusieve algoritmenAlgoritmes zijn niet neutraal, maar imiteren de mens, aldus AI wetenschapper Sennay Ghebreab (universiteit van Amsterdam). In deze lezing vertelt hij hoe algoritmes onze vooroordelen overnemen en h...
EventWorkshop: Moral Machine11 november 2021Workshop: Moral MachineTijdens deze speelse dialoog van het Moral Design Lab ervaar je hoe algoritmes steeds vaker ethische beslissingen voor ons nemen. Onder leiding van moderator Leon Heuts en diverse experts: Danielle...
Nieuw dashboard moet regionale corona-uitbraken indammen20 november 2020Nieuw dashboard moet regionale corona-uitbraken indammenWanneer kunnen we (terug) naar coronabeleid toegespitst op de situatie in de regio? Een nieuw dashboard voor beleidsmakers kan hierbij helpen.
Op reis door de straat24 juni 2020Recensie Het recht van de snelste – Thalia Verkade & Marco te BrömmelstroetWe reizen steeds sneller, maar zijn nog even lang onderweg. Het is een van de interessante inzichten in het boek ‘Het recht van de snelste’. Daarin nemen journalist Thalia Verkade en wetenschapper ...
'Waarom is de auto de baas op straat?'24 juni 2020'Waarom is de auto de baas op straat?'NEMO Kennislink sprak met hoogleraar Marco te Brömmelstroet over het boek ‘Het recht van de snelste’, dat hij met journalist Thalia Verkade schreef.
Faces of ScienceSpeuren naar ‘echt’ dialect30 augustus 2022De dialectoloog, bestaat die nog?Steeds minder mensen spreken van huis uit een dialect. Vroeger reisden dialectologen het hele land door om in kaart te brengen hoe mensen van dorp tot dorp praatten. Hoe doet een taalwetenschapper ...
Lezersvraag: Waarom houden we ons niet aan de maximumsnelheid?22 februari 2023Lezersvraag: Waarom houden we ons niet aan de maximumsnelheid?'Hoe komt het dat ik de enige automobilist lijk te zijn die zich probleemloos aan de maximale snelheid houdt?' vroeg een van onze lezers. We zochten het uit.
Ruim baan voor vliegende auto's21 februari 2023Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisAutorijden doet het milieu geen goed. Waarom zien veel bezoekers van 'Energy Junkies' in een vliegend exemplaar dan een oplossing voor het klimaatprobleem?
'Het is nog een lange weg naar een autoloze wereld'16 februari 2023Waarom we zo moeilijk afstand doen van onze autoHet aantal personenauto’s in Nederland blijft maar groeien. Automobilisten zijn verknocht aan hun blik, ziet verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Toch ziet hij mogelijkheden om dit gedrag te verand...
Razend achter het stuur22 februari 2023Razend achter het stuurBumperklevers, smartphonegebruikers en linksrijders. Sommige weggebruikers halen het bloed onder je nagels vandaan. Wat maakt dat we ons op de weg zo anders gedragen dan in de supermarkt?
Van een oude fiets moet je het leren9 februari 2023Waarom een fiets wel duurzaam is – en veel andere producten nietOnze smartphone vervangen we elke twee jaar, kleding gaat vaak maar één seizoen mee, maar een fiets is het toonbeeld van een duurzaam product. Wat kunnen we van onze vertrouwde tweewieler leren?
Geen plek voor auto's in de woonwijk van de toekomst24 januari 2023Geen plek voor auto's in de woonwijk van de toekomstNederland bouwt er de komende jaren flink wat huizen bij. De auto zal daarbij vaak niet meer welkom zijn in de woonwijk. Hoe moet dat?
Technologie als klimaatredder13 oktober 2022Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisKunnen technologische oplossingen, zoals zonnepanelen rond de aarde, zelfrijdende auto's en kernfusie, ons redden uit de klimaatcrisis? "Op veel vlakken kunnen we met techniek ver komen."
‘Gehandicapten zijn niet het probleem in het ov, maar de ontoegankelijkheid’16 augustus 2022Activiste Jeanette Chedda (38) over inclusie voor duurzame mobiliteitGehandicapten als groep worden vaak vergeten als het gaat om het verminderen van de ecologische voetafdruk en het aanmoedigen van duurzame mobiliteit. Hoe organiseren we ook voor hen duurzaam vervoer?