De oeroceaan op zakformaat
Is het eerste leven ontstaan op de bodem van de diepzee? Niemand die het zeker weet, maar Eloi Camprubi Casas probeert die omstandigheden na te bootsen. NEMO Kennislink nam een kijkje in zijn lab.
Is het eerste leven ontstaan op de bodem van de diepzee? Niemand die het zeker weet, maar Eloi Camprubi Casas probeert die omstandigheden na te bootsen. NEMO Kennislink nam een kijkje in zijn lab.
Metaalertsen als zink, molybdeen en antimoon zijn schaars aan het worden, en de prijsstijging door de vrije marktwerking blijft uit. Als we geen maatregelen nemen, zullen de ertsen voor het eind van deze eeuw al op zijn.
Er is een nieuw record voor het sterkste biologische materiaal op de wereld: de tand van een zeeslak. De tand verslaat de recordhouder spinnenzijde als sterkste materiaal uit de natuur, tonen Britse wetenschappers aan.
De winning van schaliegas komt vaak negatief in het nieuws omdat de gebruikte chemicaliën in het drinkwater kunnen komen. Geoloog Mart Zijp (Geologische Dienst Nederland – TNO) vertelt alles over schaliegas vanuit zijn vakgebied: de voor- en nadelen van de winning en ook de betekenis voo...
Op sommige plekken in Nederland blijkt door de eruptie van de Eyafjallajökull een soort superkunstmest te zijn ontstaan. Grotere tulpen en een uitbundige aardbeienoogst zijn het gevolg – en er worden nu al tonnen mee verdiend. Stuur je tuinaarde in om mee te doen met het onderzoek!
Het is een nieuw ontdekt mineraal, het is genoemd naar een Nederlandse mineraaldeskundige, en als het minder dan 5 graden vriest valt het uiteen. Was getekend: Ernstburkeiet.
Geoloog en fotograaf Dirk Wiersma maakte de geologiefoto’s op de tentoonstelling ‘Schoonheid in de wetenschap’ van museum Boijmans van Beuningen. Kennislink sprak met hem over slijpplaatjes, verlepte bloemen en natuurlijke patronen.
In het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is behalve kennis en inzicht ook schoonheid te vinden. Dat laat de tentoonstelling “Schoonheid in de wetenschap” in het Museum Boijmans van Beuningen zien. De geologie levert bijvoorbeeld mooie beelden van gesteenten op.
Met het ouder en complexer worden van de aarde is ook het hoeveelheid mineralen toegenomen. Vooral na het ontstaan van het leven explodeerde het aantal mineralen tot ongeveer 4300.