Faces of ScienceMijn studiekeuze(stress)6 maart 2020Mijn weg naar Technische NatuurkundeHet is 7 februari 2010. Mijn naam is Sophie en ik ben 17 jaar oud. Ik woon in Houten en zit in 5 vwo. Volgend jaar doe ik eindexamen en ga ik studeren. Maar WAAR?! En belangrijker nog, WAT?! STRESS!
Faces of ScienceMijn nachtelijke avontuur17 mei 2019Mijn nachtelijke avontuurEen paar weken geleden werd ik gevraagd voor een radio-interview op een wel heel bijzonder tijdstip. Een unieke kans om slapeloos Nederland over mijn onderzoek te vertellen.
Waar gaat mijn bloed naartoe?27 maart 2023Waar gaat mijn bloed naartoe?Bloed doneren? Voor redacteur Anne van Kessel is het vanzelfsprekend. Een deel van haar bloed wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Maar wat valt daar eigenlijk allemaal onder?
‘Mijn moedertaal voelt als thuis’19 november 2021‘Mijn moedertaal voelt als thuis’Wat doet het met je als je je moedertaal steeds slechter gaat spreken? “Frustrerend als je een makkelijk woord ineens niet meer naar boven kunt halen”, aldus de Duitse Tamara Lang.
Faces of ScienceHoe een opmerking van mijn vader mijn carrière heeft bepaald22 maart 2022Waarom ik koos voor kunstgeschiedenis‘Waarom ben je eigenlijk kunstgeschiedenis gaan studeren?’ Een vraag die ik vaak te horen krijg. Want het is geen voor de hand liggende keuze en je wordt er al helemaal niet rijk van. Ik wist ook n...
Faces of ScienceMijn brein en m’n slobberbroek4 mei 2020Mijn brein en m’n slobberbroekAl enige tijd trek ik bijna dagelijks dezelfde joggingbroek en slobbertrui aan. Ik werk toch thuis, geen collega die me ziet. Maar is deze outfit wel zo bevorderlijk voor mijn productiviteit?
Faces of ScienceMijn weg naar fame(lab)3 april 2020Mijn weg naar fame(lab)Hoe maak je in korte tijd mensen enthousiast over je onderzoek, als zij niets van je onderwerp weten? Ik leerde het klappen van de zweep bij de wetenschapswedstrijd Famelab.
Faces of ScienceGoed voornemen: mijn proefschrift afmaken!10 januari 2019Goed voornemen: mijn proefschrift afmaken!Mijn goede voornemen voor 2019 is bondig, maar groots: mijn proefschrift afmaken!
Hoe veranderen robots mijn leven?9 december 2016NEMO Kennislink gaat de invloed van robots naZe stofzuigen huizen, wijzen de weg op vliegvelden en helpen chirurgen tijdens het opereren. De robots komen er niet aan, ze zijn er al. In een nieuwe serie artikelen duikt NEMO<...
Ondergrondse mijnspin vangt mieren vliegensvlug16 januari 2013Ondergrondse mijnspin vangt mieren vliegensvlugEen mier loopt nietsvermoedend over de aarde, niet wetende dat daaronder zich het gangenstelsel van het huis van de mijnspin bevindt. Razendsnel rent de mijnspin naar boven, bijt de prooi met haar ...
Faces of ScienceMijn geheime wapen24 november 2015Mijn geheime wapenMen zegt dat je iets pas echt begrijpt wanneer je het ook aan een kind kan uitleggen. Ik heb nog geen kind om dat op uit te proberen. Wel een vriendin met een hekel aan alles dat met cijfers en for...
Faces of ScienceMijn dag als paranimf20 september 2016Mijn dag als paranimfDe universiteit geeft niks om opsmuk. Gewoon normaal doen. Het is het instituut van de rationaliteit. Tenminste, dat denk je. Maar dat is onjuist. De universiteiten houden namelijk graag hun rijke ...
Faces of ScienceMijn eerste buitenlandse conferentie24 maart 2015Mijn eerste buitenlandse conferentieIk ga nu iets heel geks zeggen: Kwantumplasmonica. En u weet dat nog, ik weet dat nog, soit, wij weten dat allemaal nog, toch? En dan nu. Ik zeg: skiën. Zeg ik dan iets heel raars of valt het mee?<...
Faces of ScienceStereotypeer mijn cliché niet3 maart 2015Stereotypeer mijn cliché nietOp zoek naar de bron van clichés en stereotypen.
Niet in mijn achtertuin2 september 2015…maar in wiens achtertuin dan wel?We zijn tegen schaliegas, kernenergie en windmolens. Maar waar moeten we onze energie dan wél vandaan halen?
Faces of ScienceMijnenveger spelen op netwerken6 januari 2023Een speelse rondleiding door de netwerkwetenschapAls klein kind heb ik flink wat uren besteed aan het spel Mijnenveger. In deze blog deel ik een zelfgemaakte variant op dit spel en geef ik je daarmee een korte rondleiding door de netwerkwetenschap.
Mijnen in het diepzeemilieu1 november 2023Diepzeemijnbouw: noodzaak of ecologische ramp?Wat zijn de ecologische gevolgen van het mijnen van zeldzame metalen op de zeebodem? In dit tweede deel van een tweeluik over diepzeemijnbouw aandacht voor gevolgen op het leven onder water.
Faces of ScienceHoe mijn ouders toch gelijk kregen over mijn droombaan12 april 2018Hoe mijn ouders toch gelijk kregen over mijn droombaanOp de middelbare school had ik twee zeer totaal verschillende toekomstdromen. Meestal komen dromen niet uit, maar zoals mijn ouders al voorspelden heb ik nu toch mijn droombaan.