Dichterbij klimaatdoelen zonder koeienscheten
Niemand eet nog dierlijke producten en veeteelt is verboden in Nederland. Zouden we in één klap onze klimaatdoelen halen? “De grootste uitstoot van broeikasgassen zit in het energiesysteem.”
Niemand eet nog dierlijke producten en veeteelt is verboden in Nederland. Zouden we in één klap onze klimaatdoelen halen? “De grootste uitstoot van broeikasgassen zit in het energiesysteem.”
Het ontdooiende poolgebied lekt methaan, een broeikasgas dat de opwarming van de aarde versnelt. Met die extra uitstoot houdt het Klimaatverdrag van Parijs echter geen rekening.
Neem een glas water, doe er een theelepeltje zout in. En dan nóg 24 schepjes. Even goed roeren en je hebt het extreme milieu nagemaakt waarin organisch geochemicus Darci Rush zoekt naar unieke micro-organismen.
Een gasveld bij het dorpje Sleen, in het oosten van Drenthe, is lek. Het methaan uit het gasveld sijpelt het grondwater in, ontdekten Nederlandse aardwetenschappers. Het is het gevolg van een boorongeluk van 52 jaar geleden.
Zeewier wordt met regelmaat geprezen als het ‘voedsel van de toekomst’. Het zou uitstekend kunnen dienen als vleesvervanger. De ironie wil echter dat ook de veevoederindustrie verwachtingsvol naar zeewier kijkt.
Na twee jaar proefdraaien is het zo ver. September 2018 begint de bouw van een luier-recyclingfabriek in Nijmegen. Redacteur Renée Moezelaar schreef vorig jaar over het hergebruik van luiers.
De kraters op de bodem van de Barentszzee zijn na afloop van de laatste ijstijd ontstaan, door enorme explosies van het broeikasgas methaan. Noorse onderzoekers vonden hiervoor extra aanwijzingen. In de huidige opwarmende wereld neemt de kans op dit soort ontploffingen toe.
De Schiaparelli-lander sloeg te pletter op mars door de foute meting van één sensor, meldt ruimtevaartorganisatie ESA.
Hoe kon de aarde aan het begin van het Eoceen tienduizenden jaren lang tropisch warm blijven? Door methaan dat uit de zeebodem omhoog kwam borrelen, schreven aardwetenschappers uit Utrecht en Noorwegen vorige week in PNAS.
In de natuur gebeurt het indirect al miljoenen jaren: het omzetten van het broeikasgas koolstofdioxide in brandstoffen zoals methaan. Wetenschappers van de Universiteit Leiden verbeterden een kunstmatige variant van deze reactie. Of het een serieuze kandidaat voor energieopslag wordt is echter...
Het NOS journaal besteedt extra aandacht aan de permafrost: de bodems die permanent bevroren zijn en waarin broeikasgassen als methaan en CO2 gevangen zitten. Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?
Onderzoekers van het MIT denken een bewijs te hebben gevonden voor de grootste massa-extinctie in de geologische geschiedenis, die 252 miljoen jaar geleden plaatsvond. Toen stierf 90 procent van het zeeleven uit en driekwart van het leven op land. Een nieuwe verklaring is een explosie van meth...
In de bodem van het Zuid-Limburgse heuvellandschap de Brunssummerheide ontdekten wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen een nieuwe bacterie. Het micro-organisme doet zich tegoed aan nitraat dat afkomstig is van vervuiling door uitspoeling vanuit bos- en landbouwbodems en aan het b...
Het verwijderen van methaan uit uitlaatgassen is een grote uitdaging voor auto- en katalysatormakers. In de afgelopen veertig jaar is het ontwikkelen van een schone katalysator weinig opgeschoten. Nu is er een doorbraak. Een internationaal team van wetenschappers kwam met een nieuwe katalysato...
We gaan 200 miljoen jaar terug in de tijd. Het leven op aarde onderging een zware crisis, want driekwart van alle soorten op aarde overleefde de beruchte Trias-Jura-grens niet. Hoe dat nu precies kwam is onderwerp van een levendig wetenschappelijk debat. De nieuwste resultaten komen uit Denema...
Miljoenen jaren geleden was het klimaat op aarde warm en vochtig. Plantenetende dinosauriërs hebben daar waarschijnlijk een belangrijke bijdrage aan geleverd door de productie van het broeikasgas methaan. Engelse wetenschappers berekenden dat de methaanuitstoot van de dino’s ongeveer even groo...
Al sinds 2002 doen aardwetenschappers en biologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Wageningen Universiteit onderzoek naar het vrijkomen van broeikasgassen uit de permanent bevroren bodems (permafrost) in oostelijk Siberië. De broeikasgassen veranderen het klimaat – maar de klimaatvera...
Aan het eind van deze eeuw zal de grens van de permafrostlaag in Siberië – het gebied waar de bodem het hele jaar door bevroren blijft – enkele honderden kilometers naar het noorden zijn opgeschoven. Met name in Zuid-Siberië zal de permafrost ontdooien, met een verpappende instabiele bodem en ...
We kennen allemaal CO2 als mogelijke grote veroorzaker van de opwarming van de aarde, maar methaan en zwarte deeltjes in de atmosfeer doen ook mee. Bovendien veroorzaken ze luchtvervuiling. De beperking van uitstoot levert niet alleen geld op…
Dit dossier geeft een korte inleiding over massa-extincties en verwijst door naar diepgaandere artikelen. De vijf massa-extincties uit het verleden en de huidige uitsterving komen aan bod.
Het scheelde een haartje of we waren er nooit geweest. Verantwoordelijk daarvoor is de grootste massa-uitsterving ooit, waarbij diverse diergroepen van de aardbodem verdwenen. Deze extinctie vond rond 250 miljoen jaar geleden plaats. Hoe kon het leven toen zo op de rand van de afgrond balancer...
Wetenschappers breken al decennialang het hoofd over de vraag waarom zo’n 200 miljoen jaar geleden bijna 80 procent van het leven uitstierf. En nu lijkt er eindelijk een doorbraak te zijn! Nederlanders stellen namelijk dat het vrijkomen van een enorme hoeveelheid methaan de hoofdoorzaak ...
Een nieuwe bacterie, ontdekt in de maag van een kangoeroe, blijkt uitstoot van broeikasgassen uit dierenscheten binnen de perken te houden. De onderzoekers hopen dat die kennis zal helpen om broeikassen uit de bio-industrie, zoals methaangas uit koeienscheten, omlaag te brengen.
Methaan is een bijzonder sterk broeikasgas, veel sterker dan koolstofdioxide. Belangrijk dus voor de mogelijke opwarming van de aarde. Hoeveel methaan er in de atmosfeer komt door vee en wild is niet precies bekend, maar nu is er een doorbraak!
Wat hebben sommige planten, reptielen, slakken, tweekleppigen, inktvisachtigen, brachiopoden en amfibieën met elkaar gemeen? Allemaal overleefden ze ternauwernood de eind Trias uitsterving. In totaal stierf bijna 80% van alle levende soorten op aarde uit. Wat was daarvan de oorzaak?
Positief én negatief bericht vanuit Siberië: Nederlandse geologen ontdekten dat de broeikasgasuitstoot uit dooimeren minder groot is dan werd verwacht. Nadeel is dat mensen maar erg weinig kunnen doen om de uitstoot van methaan tegen te gaan.
Bij de olieramp in de Golf van Mexico kwam bijna 20 keer zoveel olie in zee terecht als bij het ongeluk met de Exxon Valdez in Alaska 21 jaar eerder. Maar terwijl de olie bij Mexico in rap tempo lijkt te verdwijnen, zijn de stranden van Alaska nog altijd vervuild. Hoe dat kan? Het ene strand i...
Het belangrijke broeikasgas methaan draagt voor 20% bij aan het broeikaseffect. Een deel daarvan komt uit meren. Promovendus Maarten van Hardenbroek ontdekte dat methaan in Siberische meren vooral vrijkomt gedurende warme perioden in het verleden. Dit is bovenal van belang omdat Arctische gebi...
Al veertig jaar lang doen chemici onderzoek naar het maken van plat methaan terwijl het molecuul liever piramidaal wil blijven. Hoe pakken ze zoiets ‘onmogelijks’ aan? En wat is eigenlijk het nut van die hele zoektocht?
De Noord-Amerikaanse megafauna, inclusief mammoeten, stierf plots rond 12.900 jaar geleden. Dit had een groot effect op de methaanconcentratie in de atmosfeer. En dus op de temperatuur op aarde….