Je leest:

Verbeter het klimaat, begin bij kinderen

Verbeter het klimaat, begin bij kinderen

Marc ter Horst over dikke zeescheten en boerende koeien

Auteur: | 14 november 2018

‘Iedereen heeft het over klimaatverandering. Maar bijna niemand snapt het. Jij wel, als je dit boek hebt gelezen.’ Deze eenvoudige woorden op de achterkant van ‘Palmen op de Noordpool’ zijn exemplarisch voor de luchtige en optimistische toon van het vijfde non-fictie kinderboek van Marc ter Horst.

Marc ter Horst, de schrijver van Palmen op de Noordpool.
Dennis Vloedmans (2017)

Een goed boek voor kinderen lees je als volwassene stiekem ook graag, als je een superingewikkeld onderwerp beter wil begrijpen. Zo’n boek is ‘Palmen op de Noordpool’. Hierin staat zo’n beetje alles wat je over klimaatverandering wil weten. Van de vroegste geschiedenis van het klimaat, tot het onderzoek ernaar, de oorzaken, gevolgen, gevolgen van de gevolgen, maatregelen tot nu toe en het gezeur over klimaatverandering. Het is een boek met waanzinnig veel informatie, maar die wordt op een zo’n luchtige, grappige en niet-belerende manier gebracht dat het net zo prettig leest als een roman.

Gestampte zeedieren

Elk nieuw onderwerp legt Ter Horst in slechts twee pagina’s uit. Een voorbeeld: de Zweedse natuurkundige Svante Arrhenius (1859-1927) is de ontdekker van onze klimaatverandering. “Het was 1896 en de arme man zat in zak en as: zijn huwelijk was hopeloos gestrand”, schrijft Ter Horst. Illustrator Wendy Panders vult hem even luchtig als grappig aan. Ze tekent een man die in bed zit, met een leeg hoofdkussen naast hem, en een gedachtenwolkje waarin staat: koud zonder jou, waarbij ze jou doorstreept en vervangt door CO2. Verder schrijft Ter Horst dat de natuurkundige trots was dat zijn kinderen een milder klimaat zouden hebben, omdat ze dan in Zweden meer voedsel konden verbouwen. “Wat Arrhenius betreft mochten we wel wat meer kolen verstoken. Dat deden we ook. Maar niet omdat hij het zei.”

Meer kinderboeken over wetenschap

Voor de feestdagen van 2018 recenseren de redacteuren van NEMO Kennislink een groot aantal kinderboeken met een wetenschappelijk tintje voor in de schoen of onder de kerstboom. Lees hier alle recensies.

Ter Horst schuwt geen enkel onderwerp. Hij legt eenvoudig het model van de hockeystick uit (de grafiek die de temperatuur van de afgelopen 1000 jaar laat zien; deze blijft 900 jaar hetzelfde en daarna gaat de temperatuur ineens steil omhoog). En schrijft ook over hoe aardolie is ontstaan (door gestampte zeedieren). Bovendien benoemt hij dat de zee vroeger reusachtige scheten liet (door de toenmalige klimaatopwarming kwam het methaangas in de zee vrij, maar omdat het geen kant op kon, kwam het gas met een grote explosies vrij). Die schetende zee lijkt nu te zijn vervangen door koeien die methaan boeren. “En ze zeggen niet eens sorry”.

Een ander sterk onderdeel van ‘Palmen op de Noordpool’ is dat een heel hoofdstuk is gewijd aan onwaarheden over klimaatverandering (zoals de gephotoshopte foto van de zielige ijsbeer op de smeltende ijsschots), klimaatontkenners (die zeggen dat de verandering wel meevalt en daar twijfel over zaaien) en het verzinnen van (zeer herkenbare) smoesjes om maar niks te hoeven doen aan het klimaat. Toch eindigt dat hoofdstuk heel optimistisch met: “De grote klimaatverandering is allang begonnen. Doe je ook mee?”

Cover van ‘Palmen op de Noordpool – het grote verhaal van klimaatverandering’.
Gottmer

Palmolievrije pindakaas

Dat sluit aan op mijn lievelingspagina’s in het boek waarin allemaal duurzame praktische en haalbare to do’s voor kinderen worden opgesomd. Zoals: doe de deur dicht, zet de verwarming lager en trek een trui aan en koop geen chocopasta met palmolie.

Na het lezen van dit boek wil mijn achtjarige zoon Casper geen beleg meer op brood waar palmolie in zit. Daar worden immers tropische bossen voor gekapt en verbrand, waardoor allerlei bijzondere dieren en planten verjaagd worden en er veel CO2 de lucht in gaat. Zonder zijn wens zou ik nog helemaal niet hebben gezocht naar duurzamer broodbeleg. Inmiddels staat er zowel palmolie-vrije pindakaas als chocopasta bij ons op tafel.

Dat heeft die Ter Horst toch slim bedacht: we moeten iets doen aan klimaatverandering om toekomstige generaties ook nog fijn op deze aarde te laten wonen. Laat die toekomstige generaties dan ook meteen die verandering inzetten. Laat de Sint dit boek bij je kind in de schoen leggen, dan ga je zelf vast ook iets meer aan het klimaat doen.

Uitgelicht door de redactie

Geowetenschappen
Dromen over wat er wél kan

Informatica
Tot op de microseconde nauwkeurig

Uitpakken met kerst

Mac ter Horst, Palmen op de Noordpool – het grote verhaal van klimaatverandering, (illustraties: Wendy Panders), Gottmer, augustus 2018, vanaf 10 jaar, 22,99 euro.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 november 2018

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Naar een duurzame toekomst

Flickr, Awesome SA, CC BY-ND 2.0
Naar een duurzame toekomst
We leven in een wereld vol mogelijkheden en we willen dat volgende generaties ook nog kunnen reizen, eten wat ze willen en voldoende energie hebben. Daarom moeten we anders gebruik maken van onze grondstoffen en omgeving. Waarom doen we dat dan niet? Dit thema beschrijft waarom duurzame transities zo langzaam gaan en wat we kunnen doen om ze te versnellen.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.