Haha, een zwemmende ijsbeer!
Hoe spoor je mensen aan tot klimaatbewuste keuzes? Niet met alarmerende berichten over een onleefbare planeet. Humor lijkt een betere tactiek om het klimaatprobleem aan te kaarten.
Hoe spoor je mensen aan tot klimaatbewuste keuzes? Niet met alarmerende berichten over een onleefbare planeet. Humor lijkt een betere tactiek om het klimaatprobleem aan te kaarten.
Met logische argumenten proberen we ‘verkeerd’ gedrag aan onszelf en anderen te verkopen, alsof we recht hebben op een bepaalde hoeveelheid CO2-uitstoot.
De ziekenhuizen liggen nog steeds vol, maar wij gedragen ons steeds zorgelozer. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? Een sociaal psycholoog verklaart.
Door de coronacrisis willen veel mensen iets goeds doen voor een ander. Matthijs van Veelen doet onderzoek naar de evolutie van onbaatzuchtig gedrag.
NEMO Kennislink sprak met onderzoekers die vanaf vrijdag onderzoek doen op Lowlands. Waarom is zo’n muziekfestival daar nou juist zo geschikt voor?
Binnen de wetenschap heerst vaak nog het idee dat menselijk sociaal gedrag niet gestuurd wordt door hormonen. Onterecht, volgens psycholoog Peter Bos. Hij onderzoekt de invloed van hormonen op zorggedrag. “De effecten van hormonen zijn subtiel, maar relevant.”
We proberen zo hard om mensen het goede te laten doen: belasting betalen, kinderen laten inenten. Hoe krijg je iemand alleen zo ver om zijn gedrag te veranderen? Daarover gaat ‘Dingen gedaan krijgen’ van Tali Sharot.
Net zolang etenswaren schrappen tot er alleen ‘gezonde’ producten overblijven. Is orthorexia nervosa – extreem bezig zijn met gezond eten – een oprukkende eetstoornis? Volgens hoogleraar Eric van Furth valt daar op af te dingen.
Goede voornemens: de meeste mensen hebben ze, maar slechts de helft houdt deze goede voornemens vol. Waarom kan de één wel van dat snoep afblijven terwijl de ander nog steeds niet meer sport? Moderator Desiree Hoving sprak met drie experts.
Goede voornemens mislukken maar al te vaak. Dat komt in veel gevallen door een gebrek aan ‘cognitieve controle’, volgens neuropsycholoog André Aleman. De neurowetenschap biedt gelukkig ook tips om gewoontes succesvol te veranderen.
“Mobiel bellen en internetten in andere EU-lidstaten is sinds 15 juni vrij van extra kosten. Hoe gebruik jij je telefoon op vakantie? Eerder schreef NEMO Kennislink al over de groeiende gedragsverslaving aan onze smartphones.”
Elke dag naar de sportschool om te ontsnappen aan de stress, of om je uiterlijk te verbeteren: dat geeft een goed gevoel. Maar sportief gedrag kan problematisch worden. Kan je verslaafd raken aan sporten?
Waarom willen (sommige) mensen zo graag naar Mars afreizen? Waarom kunnen we chocolade zo moeilijk weerstaan? En wat is het evolutionaire nut van knuffelen? In het boek The Chemistry of Human Nature krijgen deze en nog veel meer vragen een biochemisch antwoord.
Waarom vinden we vegetariërs of mensen die geen alcohol drinken soms zo irritant? Negatieve reacties worden opgewekt door morele redenen van andere personen, ontdekte sociaal psycholoog Florien Cramwinckel. Hun morele gedrag tast ons zelfbeeld aan. Ze promoveert deze week aan de Universiteit U...
“Iedereen onderschat altijd en onvermijdelijk het aantal domme individuen dat in omloop is.” De eerste wet in het boek De wetten van menselijke stupiditeit van Carlo Cipolla zet meteen de toon. De boodschap van de Italiaan is na veertig jaar eindelijk in het Nederlands te ...
In menigten laten mensen zich onbewust leiden door anderen. Dit gedrag vertoont sterke overeenkomsten met kuddevorming bij dieren. Onderzoekers van de universiteit van Leeds beantwoorden hiermee de vraag waarom mensen, als het druk is, soms op een totaal andere plaats uitkomen dan waar zij oor...
Meisjes zijn betere leerlingen dan jongens. Dit lijkt althans te gelden voor chimpansees, maar er zijn aanwijzingen dat dit ook in de mensenwereld het geval is.