'Grenzen zijn meer dan lijnen in de grond'1 december 2017Geograaf Philip Steinberg over oplossingen voor territoriale conflictenHet conflict tussen Spanje en Catalonië is nog niet voorbij. Hoe kun je territoriale conflicten oplossen? Hoe bepaal je bij een afscheiding de nieuwe grenzen? NEMO Kennislink sprak met geograaf Philip...
'Kwartier per dag woordjes stampen werkt het best'11 juli 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 2: Ons geheugen houdt van beeldenEen handige manier om je in korte tijd verstaanbaar te maken, is woordjes stampen. Volgens Boris Konrad kan je met een slimme strategie heel snel woorden leren.
Faces of ScienceNetwerken met Sinterklaas28 november 2017Wat is de snelste route voor het bezorgen van Sint-cadeautjes?Die arme Sint moet ieder jaar weer heel Nederland doorreizen om alle cadeaus op tijd te bezorgen. Hoe doet hij dit toch?
Faces of ScienceKies je school7 november 2017Kies je schoolKiezen naar welke middelbare school je wilt gaan is al moeilijk genoeg. Maar de gemeente Amsterdam zit ieder jaar met een nog moeilijker probleem. Hoe zorg je dat zo veel mogelijk leerlingen naar h...
Faces of ScienceOrde in de chaos10 oktober 2017Orde in de chaosNetwerken op social media zijn vaak ongelooflijk groot. Hoe vind je hier toch nog structuur in terug?
Faces of ScienceNetwerken in je ontbijt14 augustus 2017Netwerken in je ontbijtMijn favoriete muesli bestaat uit havermout, rozijnen en cranberries. Maar wat eten andere mensen het liefst in hun muesli? Een mueslinetwerk geeft het antwoord!
Faces of ScienceVerbintenis7 juli 2017Two weddings and a defenseEen bruiloft en een promotie hebben veel met elkaar gemeen, ontdekte ik laatst tijdens twee bruiloften en een promotieplechtigheid…
Faces of ScienceHoe ziet jouw Facebooknetwerk eruit?20 april 2017Hoe ziet jouw Facebooknetwerk eruit?Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een Facebookaccount. Hoe ziet jouw Facebooknetwerk er eigenlijk uit? En wat hebben deze netwerken te maken met wiskunde?
Faces of ScienceGeografie inzichtelijk maken11 oktober 2016Geografie inzichtelijk makenMet mijn onderzoeksbeurs ben ik vorig jaar terechtgekomen in het giCentre in Londen. Hier doen ze onderzoek naar hoe we data om kunnen zetten in handige plaatjes en grafieken, om ze makkelijker te ...
Faces of ScienceTo postdoc or not to postdoc?21 april 2016To postdoc or not to postdoc?En dan is het klaar. Na jaren hard werken heb ik nu mijn PhD. De onvermijdelijke vraag is dan natuurlijk: wat nu? Wil ik verder in de wetenschap of wil ik iets anders doen?
Moderne energieopslag volgens stokoude technieken24 juni 2022Moderne energieopslag volgens stokoude techniekenLang was energie opslaan nauwelijks nodig. De aarde had voor ons genoeg steenkool, olie en gas bewaard om eeuwen mee door te komen. Maar nu de nadelen van fossiele energie zich overal wreken, moet ...
'Het paradigma over de mens staat op instorten'8 april 2022Interview met David Wengrow over Het begin van allesVolgens David Wengrow leidt onze beperkte historische blik tot een gebrek aan politieke verbeeldingskracht. We spraken hem naar aanleiding van zijn nieuwe boek.
‘Databases manipuleren onze identiteit’8 november 2021Interview met filosoof Jos de MulWordt wie wij zijn en wat we interessant vinden straks door algoritmes gestuurd? Een gesprek met filosoof Jos de Mul over de plek van de mens in een wereld die verandert in een database.
'Je hóéft niet aan de technologie te gehoorzamen'22 juli 2021Interview met filosoof Miriam Rasch over leven in een wereld vol dataIn de droomwereld van dataïsten is alles meetbaar. In de ideale wereld van Miriam Rasch weigert een 'idioot' te buigen voor wat zij voor ons hebben bedacht.
Het Dikke Alfabetboek gaat (veel) verder dan het ABC24 juni 2021Recensie Het Dikke Alfabetboek – Frank LandsbergenHet alfabet: wat valt daar nou over te vertellen? Nou, heel wat, zo laat taalkundige en illustrator Frank Landsbergen zien in Het Dikke Alfabetboek.
De grote sprong voorwaarts in meervoudig vouwen1 november 2019Nieuwe klasse van origami-patronen in kaart gebrachtOrigami is een oeroude kunst, maar pas nu is een methode gevonden om systematisch nieuwe patronen te ontwerpen die opvouwen zonder te wringen.
Faces of ScienceFolklore en recht tegen rampspoed2 september 2021Folklore en recht tegen rampspoedWat hebben volksverhalen, dijkbrieven en de recente klimaatrechtzaken met elkaar te maken? Historicus Adriaan Duiveman praat erover met religie-wetenschapper Arjan Sterken en jurist Sanne Biesmans
Faces of ScienceDe eindstreep29 januari 2019De eindstreepWat bepaalt de waarde van je resultaten? Juist díe zaken, die offers hebben gevergd, zijn mij het meest dierbaar. Vrijdag 18 januari ben ik gepromoveerd, en zelden was ik zo dankbaar en voldaan.