'Mensen voelen zich veilig bij een onderscheid tussen mens en dier'5 november 2021'Mensen voelen zich veilig bij een onderscheid tussen mens en dier'"We moeten mensenlevens redden, maar niet ten koste van alles", zegt emeritus hoogleraar christelijke filosofie Henk Jochemsen.
'Er gaat een doos van Pandora open wanneer je genetische modificatie van nageslacht toestaat'5 maart 2021Interview met jurist en filosoof Britta van BeersStel dat we het DNA van ons nageslacht willen aanpassen? Jurist Britta van Beers denkt dat we vooral aanlopen tegen bestaande wetten en verdragen.
Willen we embryo's kweken voor onderzoek?11 april 2024Willen we embryo's kweken voor onderzoek?Het opheffen van het verbod op het kweken van embryo’s voor onderzoek leidt tot verdere instrumentalisering van het embryo, verwacht rechtsfilosoof Britta van Beers.
‘Onderzoek met embryo-technologie is geen cowboyland’19 april 2024Bio-ethicus Hafez Ismaili M’hamdi over onderzoek met embryo-modellenIs een embryo gemaakt uit huidcellen een 'echt' embryo? Vanaf welk moment noem je een groep kloppende cellen een hartslag? We spreken erover met bio-ethicus Hafez Ismaili M'hamdi.
Embryo-onderzoek: wat mag wereldwijd?16 oktober 2024Hoe wet- en regelgeving verschilt per landIn sommige Europese landen bestaat inmiddels een ruimere wetgeving voor embryo-onderzoek dan in Nederland. En ook buiten Europa is embryo-onderzoek onder bepaalde voorwaarden toegestaan.
Kies voor een ethisch alternatief6 januari 2025Embryo-modellendebat: potentiële mensenWetenschappers zoeken naar manieren om ethisch onderzoek te doen zonder ‘echte’ embryo’s. Zijn embryo-modellen de oplossing?
Onderzoeksgeld kun je beter besteden22 januari 2025Embryo-modellendebat: nuttig onderzoekIn plaats van onderzoek te doen met embryo-modellen, kun je beter geld uitgeven aan het voorkomen en bestrijden van armoede en ziektes, zeggen de effectief altruïsten.
Geef mij maar een varkensnier, dokter13 mei 2021Mag je dieren gebruiken als orgaanleverancier?Een menselijk orgaan kweken in een varken zou het einde kunnen zijn van het donortekort. Of we het zover willen laten komen is een vraag die iedereen aangaat.
Onderzoekers kweken harige huid in het lab19 juni 2020Onderzoekers kweken harige huid in het labAmerikaanse onderzoekers slaagden erin om harige mensenhuid te kweken in het laboratorium. De nieuwe huid brengt wetenschappers een stap dichter bij een betere behandeling voor ernstige wonden en b...
Verdient een embryo net zoveel bescherming als een volwassen mens?22 november 2019Verdient een embryo net zoveel bescherming als een volwassen mens?Op vrijdag 15 november vond hierover een Lagerhuisdebat plaats in Utrecht. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar in gesprek.
Grafeen helpt hartcellen sneller kloppen22 mei 2018Grafeen helpt hartcellen sneller kloppenAmerikaanse wetenschappers ontwikkelden een nieuw kweeksysteem voor hartcellen. De cellen groeien op grafeen en dat biedt een aantal extra mogelijkheden. Zo slaagden de wetenschappers er bijvoorbee...
'Ooit wordt het mogelijk om een complete nier te kweken'20 september 2017Interview met Ton Rabelink, hoogleraar interne geneeskunde aan het LUMCNierziekten zijn nog niet te genezen en er is een nijpend tekort aan donornieren. Hoe kunnen we dan voorkomen dat nierpatiënten sterven aan hun ziekte? NEMO Kennislink sprak met nefroloog Ton Rabelink...
De beloften van stamcellen12 mei 2017De beloften van stamcellenMet het gebruik van stamcellen kunnen we de periode van relatieve gezondheid van een mensenleven verlengen. Maar voor we zo ver zijn, hebben we nog een lange weg te gaan. Dat blijkt uit de verhalen...
Weinig zuurstof leidt tot stabiel kraakbeen12 september 2014Weinig zuurstof leidt tot stabiel kraakbeenVanuit stamcellen kraakbeencellen maken is al een tijdje mogelijk. Maar er was altijd een probleem. De gemaakte kraakbeencellen groeien na een tijdje allemaal uit tot bot. Wetenschappers van de Uni...
Het blijft stil rond embryo’s in het verkiezingsdebat21 november 2023Politieke partijen over de EmbryowetDe Embryowet is geen onderwerp van belang bij de aanstaande verkiezingen. Toch gaan er mogelijk veranderingen plaatsvinden die ingrijpende gevolgen kunnen hebben.
Missend ingrediënt maakt verschil1 juni 2023Bloedzoekers: nuttige restjesSusanne van den Brink neemt NEMO Kennislink mee in haar onderzoek naar embryomodellen waarmee ze stamcellen hoopt te maken voor patiënten die een beenmergtransplantatie nodig hebben. In deze update...