Water overwinnen
Nederlanders voelen zich veilig achter hun hoge dijken. Op tekeningen gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’ zijn daarentegen wel overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging te zien.
Nederlanders voelen zich veilig achter hun hoge dijken. Op tekeningen gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’ zijn daarentegen wel overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging te zien.
Het was een drukke zomer voor de Kustwacht. Er waren meerdere verdrinkingen en ook een aantal langdurige vermissingen. Hoe spoor je zulke drenkelingen op? NEMO Kennislink zocht het uit.
Wetenschappers reconstrueerden de ligging en geschiedenis van Portus Pisanus, de oude haven van Pisa. Deze ooit zo belangrijke haven raakte in onbruik toen de zee-inham dichtslibde en veranderde in een binnenmeer.
Het boek ‘Voorbij de dijken’ geeft een overzicht van dertig ingrepen langs de rivieren en de kust die Nederland veiliger, maar ook aantrekkelijker maken. Dit gebeurt met behulp van spectaculaire foto’s en gedetailleerde beschrijvingen.
Er worden steeds meer innovatieve oplossingen bedacht om Nederland te beschermen tegen water. Zo gaat Rijkswaterstaat de Houtribdijk in het IJsselmeer veiliger maken door zand te gebruiken, wat een wereldprimeur is.
Door een zware aardbeving in 2013 zakten vier eilandjes in de Filipijnen evenveel omlaag als de zeespiegel in de komende eeuw zal stijgen. Nu lopen deze eilandjes vrijwel dagelijks bij vloed onder water. Het is een uniek natuurlijk experiment, met verrassende uitkomsten.
Nederland overstroomt! In de televisie-serie Als de dijken breken richt het zeewater een ongekende ravage aan en zet een groot deel van Nederland en Vlaanderen blank. De evacuatie verloopt moeizaam. Allemaal fictie natuurlijk. Maar toch, zo’n ramp kan echt plaatsvinden. NEMO Ken...
Tijdens het Weekend van de Wetenschap, 6 en 7 oktober, opent Deltares in Delft haar deuren voor het grote publiek. NEMO Kennislinkredacteur Robert Visscher ging alvast bij Deltares op bezoek om te zien wat het Delftse onderzoeksinstituut voor water en ondergrond nou eigenlijk onderzoekt.
Onrust op Terschelling: door het dynamisch kustbeheer dat daar wordt toegepast, zijn de bewoners bang dat een deel van het eiland aan erosie ten prooi zal vallen. Hoe betrouwbaar zijn onze duinen eigenlijk als zeewering?
Buurplaneet Mars heeft nauwelijks een atmosfeer of wind, maar toch is het oppervlak bezaaid met duinen. Op aarde ontstaan die als de wind zandkorrels opeenhoopt en kunnen duinen door continue windwerking zelfs bewegen. Volgens Duits-Zwitserse computersimulaties kan ook de zwakke Marswind duine...
Recent onderzoek wijst uit dat het effect van snelle stijging van de zeespiegel gelijk zal zijn aan het effect dat zou ontstaan als wanneer de kust geleidelijk zou worden teruggedrongen door een langzaam voortschrijdende zeespiegelstijging. Daarbij zal het profiel voor de kust (d.w.z. de licht...
Grillig gevormde voorwerpen slijten sneller dan gladde, zegt de intuïtie. Maar onderzoekers uit Italië en Frankrijk hebben aangetoond dat grillige kusten juist extra bestand zijn tegen erosie: een woeste rotskust zal er altijd zo uit blijven zien.
Zesduizend jaar geleden was de Sahara een vruchtbare savanne, waar het leven welig tierde. Tegenwoordig is het een dorre zandzee, maar misschien keert ooit het groen weer terug…
Het is ook nooit goed. Eerst begint de Kaspische zee, de grootste binnenzee van de wereld, rond 1930 heel sterk te dalen – de eerste tien jaar wel bijna twee meter, en daarna daalt hij langzaam verder. De kustbewoners en de regering zijn wanhopig. Havens vallen droog, schepen roesten in de mod...