Onderscheiding voor amateurgeologen
Afgelopen zaterdag was het zover: de Van der Lijn onderscheidingen voor amateurgeologen werden uitgereikt. De winnaars bestuderen fossiele tienpotigen (zoals krabben), zoogdieren en mollusken.
Afgelopen zaterdag was het zover: de Van der Lijn onderscheidingen voor amateurgeologen werden uitgereikt. De winnaars bestuderen fossiele tienpotigen (zoals krabben), zoogdieren en mollusken.
Samenleven in groepen heeft voordelen zoals een grotere kans op een partner en minder kans om opgegeten te worden. Aan dat laatste dachten 180 miljoen jaar oude kreeften mogelijk ook. De kreeften blijken de oudst bekende samenscholende kreeften te zijn. Een wereldrecord!
Naar het zeestrand in Winterswijk? Daarvoor moeten we bijvoorbeeld 240 miljoen jaar terug in de tijd. Naast sauriërs leefden er toen ook kreeften die het verre van gemakkelijk hadden om te overleven. Toch fossiliseerden sommige dwergachtig kleine kreeften; het blijken zelfs de oudste kreeften ...
Zenuwen reparen is niet makkelijk. Bij de modernste manier leggen artsen een piepklein kunstmatig bruggetje op de plek waar nieuwe zenuwcellen moeten groeien. Taiwanese onderzoekers komen nu met het beste bruggetje tot dusver: een combinatie van krabbenskelet en kunststof.
Evolutie is het belangrijke proces achter het ontstaan van nieuwe soorten. Deze theorie wordt nu versterkt aan de hand van de evolutie van de poten van kreeftachtigen (crustacea). Sinds 550 miljoen jaar geleden zijn de poten van crustacea steeds complexer geworden: er zijn steeds meer vormen o...
Het heeft al verschillende kranten en websites gehaald: ‘Wormen voelen geen pijn. Noorse wetenschappers hebben dit geconcludeerd.’ Maar klopt dat wel? En hoe komen die Noren eigenlijk tot deze conclusie?
Een diersoort in de mond van de gewone eetbare Noorse kreeft blijkt bij geen enkele bekende diergroep te horen. Met microscopisch onderzoek lukt het niet om te bepalen waar het wonderlijke diertje thuishoort. Moderne biotechnologische technieken moeten de oplossing bieden.