Er is maar één aarde
Een blauwe knikker, zo zien astronauten de aarde vanuit de ruimte. Tegelijk zien ze hoe kwetsbaar die wereld is. Hoe kunnen jij en ik datzelfde ‘overzichtseffect’ beleven?
Een blauwe knikker, zo zien astronauten de aarde vanuit de ruimte. Tegelijk zien ze hoe kwetsbaar die wereld is. Hoe kunnen jij en ik datzelfde ‘overzichtseffect’ beleven?
Plastic: het slingert rond in de natuur en vervuilt de planeet. Velen vinden dan ook dat we van plastic verpakkingen af moeten. Waarom dat een slecht idee is, vertelt Jaap den Doelder van de TU Eindhoven.
Tijdens de Koude Oorlog leidde een culturele strijd tot een opmerkelijke prestatie: mensen op de maan. Kunnen de huidige spanningen ook leiden tot een andere opmerkelijke prestatie: de energietransitie?
‘Klimaatklever’ is volgens Van Dale het Woord van het Jaar. Eerder dit jaar sprak Mathilde Jansen voor ons met taalwetenschapper Vivien Waszink over het toenemend aantal ‘klimaatwoorden’ in onze taal."
De mens is kampioen klimaatverandering. Maar kan het klimaat ook veranderen zonder ons toedoen? NEMO Kennislink zet enkele niet-menselijke invloeden op een rij en kijkt hoe ze uitpakken voor de aarde.
Duurzaam reisgedrag kun je niet stimuleren zonder écht te luisteren naar de afwegingen die mensen maken bij hun keuze voor een vervoermiddel. En daar schort het nu nog regelmatig aan, stelt gedragswetenschapper Reint Jan Renes.
Muziekliefhebber Josina is met grote regelmaat in het Amsterdamse ArenA-gebied te vinden. Ze komt en gaat altijd met de trein. Hoewel ze baalt van de drukte na een concert, hoopt ze dat meer mensen haar voorbeeld gaan volgen.
De auto is voor Gerco geen statussymbool, maar hij past wel bij zijn leefstijl: vrij en flexibel. Met name in de stad vindt hij het fijn dat er alternatieven zijn, maar verder blijft zijn auto altijd zijn eerste keus als vervoermiddel.
Gehandicapten als groep worden vaak vergeten als het gaat om het verminderen van de ecologische voetafdruk en het aanmoedigen van duurzame mobiliteit. Hoe organiseren we ook voor hen duurzaam vervoer?
Autobezit is geen ‘ding’ in het leven van student Sander en zijn vrienden. Bij evenementen in het ArenA-gebied kan hij prima uit de voeten met het openbaar vervoer. Hij hoopt dat meer mensen kiezen voor een groen alternatief, maar snapt dat niet iedereen dan kan.
Slaan miljoenen mensen op de vlucht door klimaatverandering? Nee, zo werkt het niet, blijkt uit onderzoek.
Klimaatverandering gaat niet overal even snel. De poolgebieden warmen sneller op dan West-Europa. Dat brengt trekvogels in de problemen. Op hun normale vertrektijd uit Nederland komen ze te laat aan in het hoge noorden. Bioloog Kees Schreven reist mee op een grote Nederlandse poolexpeditie om ...
Het is makkelijk om je klein te voelen bij een overweldigend probleem als klimaatverandering. Volgens complexiteitswetenschappers kan je echter wel degelijk een verschil maken.
In het najaar van 2022 organiseert NEMO Kennislink de Inspiratiesessies, waar Sophie Kemper als moderator optreedt. NEMO Kennislink sprak met haar over het nut van dialogen.
Helpt minder vlees eten echt tegen klimaatverandering? Waarom voel ik mij schuldig als ik op vliegvakantie ga? In het nieuwe thema ‘Hoe klimaat je raakt’ duikt NEMO Kennislink in de wereld van klimaat en energie. Hoofdredacteur Leon Heuts schrijft over hoe we dit doen: met een inte...
De keuzes die wij nu maken, kunnen over honderden jaren ingrijpende gevolgen hebben voor het klimaat. We koloniseren eigenlijk de toekomst, stelt filosoof Roman Krznaric. Het is hoog tijd dat we betere voorouders worden, zegt hij.
Het ontdooiende poolgebied lekt methaan, een broeikasgas dat de opwarming van de aarde versnelt. Met die extra uitstoot houdt het Klimaatverdrag van Parijs echter geen rekening.
Van 6 tot 18 november vindt de VN klimaattop plaats. Al van kleins af aan heeft Ineza Umuhoza Grace te maken met overstromingen in haar thuisland Rwanda.
Arjun en Samarth zijn 10 jaar oud en zitten op de internationale basisschool in Hilversum. Ze maken zich zorgen over klimaatverandering. Later als ze ouder zijn, willen ze met hun liefde voor techniek oplossingen bedenken. Ze zijn er alvast mee begonnen door mee te doen aan een ontwerpwedstrij...
Welkom in het Antropoceen. Het tijdperk waarin onze invloed op de aarde vergelijkbaar is met een geologische kracht zoals vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Waar we ooit begonnen als jagers en verzamelaars rond een kampvuur, stoken we inmiddels de planeet een graadje warmer. De verhalen die...
Jan Roelofs (58) had een boerenbedrijf vlakbij Natura2000-gebied De Bruuk in Gelderland. Vorig jaar verkocht hij zijn boerderij en landbouwgrond.
Hoe mooi zou het zijn: je betaalt een paar euro extra bij je vliegticket, en je hoeft je geen zorgen meer te maken over de klimaatverandering die jouw vlucht veroorzaakt. Helaas is het niet zo simpel. De meeste beloftes van de CO2-handel worden niet waargemaakt, blijkt uit onderzoek.
Redacteur Mariska van Sprundel is geselecteerd om de marathon van Boston te lopen. Een grote eer, maar het zorgt ook voor een dilemma, want nu moet ze vliegen en dit belast het milieu. Ze besluit de CO2-uitstoot af te kopen en praat er met theoloog Almatine Leene over.
Techniekfilosoof Vincent Blok schreef een boek waarin hij de aarde niet neerzet als passief object, maar als actief subject. Om de wereld te redden, moeten we niet langer de natuur tegenover de mens en cultuur plaatsen, maar uitgaan van één geheel, stelt hij.
Een overstroming kon heel Nederland overkomen, maar niet het heuvelland van Zuid-Limburg, dacht Riny Lemmens (68), gepensioneerd basisschooljuf en weduwe. Totdat het water in juli 2021 haar dorp Geulle overspoelde. Samen met haar vriend probeert ze het leven op te pakken na de ramp.
Dat een andere omgang met de aarde nodig is, is allang duidelijk. Maar hoe kunnen we een nieuwe relatie aangaan met de planeet en andere aardbewoners? Vijf hoopvolle kijktips die ons op weg kunnen helpen.
De aarde staat in brand, maar we komen niet in actie. Volgens deze auteurs moeten we radicaal anders gaan denken over de planeet en andere aardbewoners.
Filosoof Bruno Latour overleed op 9 oktober op 75-jarige leeftijd. April 2022 sprak redacteur Lianne Tijhaar met de Fransman over de invloed van technologie op de omgeving, het gevaarlijke idee van een aarde met onuitputtelijke bronnen en eco-fascisme.
Hoe kunnen we bezoekers van het ArenA-gebied stimuleren duurzaam te reizen? Het project ‘Wat mensen beweegt’ gaat dit onderzoeken. Hoofdredacteur Leon Heuts licht toe.
Volgens de Taiwanese filosoof Ching Hung zouden we meer aandacht moeten besteden aan de dingen die we ontwerpen, maken en gebruiken.