Je leest:

Klimaatengineering

Klimaatengineering

Auteur: | 7 mei 2014

Omdat de ene na de andere klimaattop mislukt, de Chinese economie en industrie in opmars zijn, en het CO2-gehalte in de atmosfeer dus gestaag blijft toenemen, denken sommige mensen dat het tijd wordt voor klimaatengineering: Het inzetten van technieken om het klimaat kunstmatig bij te sturen. Maar welke technieken zijn dat, werken ze wel, en wat zijn de bijwerkingen? En is het wel een goed idee?

Methoden

Hoe stuur je het klimaat eigenhandig bij? Bijvoorbeeld, door de natuur een handje te helpen bij het verwijderen van CO2 uit de lucht, door zelf CO2 op te slaan in de bodem, of door een zonnescherm te maken van minuscule deeltjes, grote schermen, of wittere wolken.

In de eerste categorie vallen olivijnverspreiding op land en ijzerbemesting van de oceanen. Olivijn is een mineraal dat CO2 uit de lucht kan vangen, en door ijzer toe te voegen aan de oceanen stimuleer je de groei van plankton dat CO2 opneemt uit het water.

Voor zelf CO2 opslaan in de ondergrond gaan steeds meer stemmen op:

En dan zijn er nog verschillende methoden om het zonlicht te weerkaatsen.

In de praktijk

Grootse plannen dus.. maar in de praktijk is klein beginnen vaak een beter idee. Hier en daar worden de ideeën al uitgetest. Door de mens:

en door de natuur zelf, zij het met wisselende resultaten:

Moeten we het wel willen?

Maar is het nu wel zo´n goed idee, al dat geknutsel aan het systeem aarde? Het IPCC speelt al serieus met het idee. Maar wat halen we ons op de hals?

En áls we het willen: is het dan ook haalbaar?

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 07 mei 2014

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.