Typisch Nederlands: het Chin.Ind.Rest.20 september 2022Typisch Nederlands: het Chin.Ind.Rest.Het Chinees-Indisch restaurant is een typisch Nederlands fenomeen. Zo kenmerkend zelfs, dat het in 2021 is uitgeroepen tot Immaterieel Erfgoed. Maar hoe is het Chinees-Indisch restaurant ontstaan?
Huismiddeltjes tegen hooikoorts onder de loep27 mei 2022Huismiddeltjes tegen hooikoorts onder de loepBranderige ogen, kriebelende neus, hooikoorts kan een mooie lentedag flink verzieken. Online vind je veel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die zouden helpen. NEMO Kennisli...
Faces of ScienceDikke bacteriën maken geld van afvalwater19 april 2016Mijn absurd vreemde baanVanochtend werd ik wakker en dacht ik aan wat voor absurd vreemde baan ik eigenlijk heb. Alles eraan is vreemd. Zo vreemd dat ik het vannacht in de discotheek niet lekker kon uitleggen aan het meis...
Faces of ScienceHoe zie je een spiegel in het donker?26 mei 2015Hoe zie je een spiegel in het donker?Ken je het driedeurenprobleem? Stel, je doet mee aan een spel. Er zijn drie deuren; een met een auto erachter en twee met een geit. We ...
Zout, minder slecht dan gedacht?10 april 2004Zout, minder slecht dan gedacht?‘Eet minder zout. Je bloeddruk zal dalen en je zal een langer, gezonder leven leiden.’ We horen het al dertig jaar. Al die tijd verborg deze slagzin een van de hevigste controversen in de geneeskun...
De nieuwe opmerkelijke gebouwen van Nederland12 juli 2018Recensie van het jaarboek ‘Architectuur in Nederland 2017/2018’Een zwembad waar nu startups inzitten, een woonboerderij waar ook vleespakketten worden gemaakt en een hufterproof kantoor met schitterend uitzicht. Voor ‘Architectuur in Nederland 2017/2018’ selec...
Communistische bemoeienis in de keuken8 december 2017Winnaar Volkskrant-IISG Scriptiepijs voor geschiedenis 2017De communistische inmenging tijdens de jaren vijftig ging ver: zelfs koken moest volgens plan. Of dit in de praktijk ook van de grond kwam onderzocht Olav Hofland. Met zijn scriptie wint hij de Vol...
Transparante bolletjes maken kleurrijke verpakkingen22 september 2017BASF Heerenveen ontwikkelt steeds weer nieuwe ingrediënten voor inktBij balpennen is zwart, blauw, rood en soms groen de variatie in inkt. Maar inkt kom je vaker tegen dan je denkt. NEMO Kennislink bracht een bezoek aan BASF in Heerenveen dat bindmiddelen produceert v...
'Eeuwenoud Nederlands gerecht bestaat niet'31 augustus 2015Jacques Meerman onderzoekt de geschiedenis van de Nederlandse keukenTijdens het schrijven van de geschiedenis van de Nederlandse keuken kwam auteur Jacques Meerman tot een bijzondere ontdekking. De oer-Nederlandse andijviestamppot is nog geen honderd jaar oud. Wat ...
'Inheemse talen zijn belangrijk voor natuurbehoud'5 mei 2015Interview met taalkundige Marine VuillermetWe kunnen nog veel leren van inheemse talen, vindt taalkundige Marine Vuillermet (Radboud Universiteit Nijmegen). Niet alleen over de variatie die binnen en tussen talen mogelijk is maar ook om de ...
Huh? Wat bedoel je?18 oktober 2021Problemen in een gesprek herstel je samen, met woorden en gebarenWat doe je als je gesprekspartner je niet begrijpt? Je lost het probleem samen op, zowel met woorden als gebaren, ontdekte promovendus Marlou Rasenberg.
Faces of ScienceRome: lekker eten en geschiedenis op iedere straathoek27 juni 2022Rome: lekker eten en geschiedenis op iedere straathoekVeel studenten en onderzoekers gaan voor hun onderzoek naar het buitenland. Ik mocht 5 weken naar Rome, waar je elke dag lekker eet en de geschiedenis op elke straathoek terug te vinden is. In dit ...
Faces of ScienceDe anatomie van het printen van een Rembrandt13 mei 2022Wat er komt kijken bij het 3D-printen van schilderijenMusea lenen regelmatig elkaars schilderijen voor nieuwe tentoonstelllingen. Maar wat moet je als een schilderij te broos is om het te vervoeren? Wij lieten een schilderij van Rembrandt van Rijn 3D-...
Faces of ScienceZeewier, Zout en Zwangere Vrouwen9 mei 2022Waarom er jodium in ons zout zitWaarom het joderen van zout één van de belangrijkste gezondheidsmaatregelen is waarvan jij waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord, en waarom zwangere vrouwen meer zeewier moeten eten.
Faces of ScienceMaakt COVID-19 academische conferenties inclusiever?13 oktober 2020Maakt COVID-19 academische conferenties inclusiever?Een conferentie is net een festival met optredens van internationale academische helden. Maar conferenties zijn niet even toegankelijk. Verandert COVID-19 dat?
Faces of ScienceWetenschappelijke bromance en all you need is love?14 februari 2018Wetenschappelijke bromance en all you need is love?Wanneer we in Nederland aan seksuele voorlichting denken, dan denken we vaak aan die les waarin de leraar voordeed hoe je een condoom om moest doen. In andere landen gaat het er heel anders aan toe.
Faces of ScienceHoera Faces of Science breidt uit!15 februari 201712 nieuwe onderzoekersFaces of Science breidt uit met twaalf nieuwe jonge wetenschappers. Ze vertellen over hun onderzoek, hun leven en hun passies in filmpjes en blogs. De nieuwe Faces of Science doen aan verschillende...
Faces of ScienceTwaalfduizend stappen per dag voor een nieuw antibioticum8 juni 2016Twaalfduizend stappen per dag voor een nieuw antibioticumZoeken naar nieuwe antibiotica is als systematisch speuren naar je sleutels. En met al dat rennen door het lab is het nog gezond ook!