De recente aardbevingen op Lombok
Afgelopen zondag werd het Indonesische eiland Lombok getroffen door twee krachtige aardbevingen. In de drie weken daarvoor was het ook al twee keer raak. Wat is er aan de hand?
Afgelopen zondag werd het Indonesische eiland Lombok getroffen door twee krachtige aardbevingen. In de drie weken daarvoor was het ook al twee keer raak. Wat is er aan de hand?
Een internationaal team van primatologen heeft een nieuwe mensapensoort ontdekt. De soort valt onder de orang-oetans. Deze net ontdekte mensapensoort wordt echter al meteen met uitsterven bedreigd.
Historisch onderzoek over schurende onderwerpen leidt regelmatig tot blinde vlekken. Wanneer de geschiedenis Nederlanders persoonlijk raakt, schieten we massaal in de verdediging. Zoiets doen Nederlanders niet.
De bosbranden die Indonesië momenteel teisteren, zijn een bron van CO2 en andere broeikasgassen. En ze zijn op weg naar een record: ze gaan de hoogste uitstoot halen sinds 1997.
In de periode tussen 2000 en 2012 is in Indonesië ruim 60.200 km² (ongeveer twee keer de oppervlakte van België) aan regenwoud verdwenen. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Maryland. Hiermee heeft Indonesië Brazilië ingehaald als ’s werelds grootste ontbosser. Het verdwijnen van ...
Ons afval dreigt ons te verstikken. Zelfs de mooiste plekjes op aarde zijn bezaaid met plastic. Gelukkig nemen wereldwijd mensen initiatieven om de afvalberg te verminderen.
75 jaar geleden, op 15 augustus 1945, werd Nederlands-Indië bevrijd. Er brak een roerige tijd aan die het einde zou inluiden van de koloniale tijd en het begin voor de Indonesische republiek.
De plotselinge schok van een beving doet veel mensen trillen van angst. En terecht, want jaarlijks komen gemiddeld duizenden mensen om. In de laatste jaren blijkt dat het gevaar niet direct geweken is na een zware aardbeving. Zelfs niet voor mensen die duizenden kilometers ver weg wonen…
In een opiniestuk roepen drie directeuren van vooraanstaande historische onderzoekinstituten op het Nederlandse optreden tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog opnieuw onder de loep te nemen. Maar wat valt er nog toe te voegen aan het historisch onderzoek dat al gedaan is?
Paniek in het noordwesten van Sumatra: Voor de kust van Atjeh vond op 11 april weer een zware aardbeving plaats. Gelukkig volgde deze keer geen tsunami. Maar waarom eigenlijk niet?
De rechtbank in Den Haag heeft de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld voor een bloedbad dat Nederlandse soldaten in december 1947 aanrichtten in het Indonesische dorpje Rawagede. Wat was er tijdens de dekolonisatie aan de hand? Historicus Joop de Jong komt met verrassende conclusies…...
Negen jaar geleden werd een zeer kleine, uitgestorven mensensoort ontdekt op Flores in Indonesië: Homo floresiensis. Is deze één meter grote ‘hobbit’ eigenlijk wel zo vreemd als het op het eerste gezicht lijkt? De andere fauna op dit eiland geeft antwoord op deze vraag.
De slachtoffers van de moddervulkaan op Java kunnen opgelucht ademhalen. Eindelijk worden ze gecompenseerd voor de geleden schade vanaf mei 2006. De gasboring door het bedrijf PT Lapindo Brantas draaide uit op een mislukking, waarop een nog steeds actieve moddervulkaan ontstond. De 8000 getrof...
Werden de Nederlanders die tussen oktober 1945 en mei 1947 geïnterneerd zaten in de ‘republikeinse kampen’ op Java en Madura daar gegijzeld – of zaten ze er voor hun eigen veiligheid? Antropologe Mary van Delden concludeert na jarenlang onderzoek dat er wel degelijk sprake was van bescherming ...
Dat islam niet kan samengaan met de liberale democratie is een veel gehoorde stelling. Politicologe Sonja van Wichelen laat zien dat de moslimpolitiek in Indonesië zich niet tegen democratische principes verweert, maar zich juist op die principes baseert. Moslimspolitiek moet volgens haar ook ...
Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. De Indonesische christenen vormen de belangrijkste minderheid. Soms slaat de vlam in de pan en vliegen beide groepen elkaar in de haren. Een lange geschiedenis van wederzijds wantrouwen, angst en jaloezie is de oorzaak, concludeert godsdienstwet...
Na het gerommel van de Merapi vulkaan werd het Indonesische eiland Java vorige week vrijdag ook nog eens opgeschrikt door een aardbeving. Met 6.3 op de schaal van Richter niet de allerzwaarste aardbeving, maar omdat de beving slechts op 10 kilometer diepte plaatsvindt, is de schade en het aant...
Indonesië zou wel eens dé plek kunnen zijn waar de toekomst van de islam wordt bepaald. De islamitische popcultuur is hier een voorbode van.
Ken Setiawan gaat de komende vier jaar met een Mozaïeksubsidie van 180.000 euro onderzoek doen naar de mensenrechten-educatie in Indonesië en Maleisië.
Vloedgolven richten soms enorme verwoestingen aan. Het zijn dan ook niet zomaar gewone golven in het groot.
Buiktyfus is een groot probleem in zuidoost Azië. Salmonella typhi, de veroorzaker van de ziekte, gedijt goed bij een gebrekkige hygiëne. En dat heeft veel met armoede te maken, zegt infectioloog dr. Jaap van Dissel. Zijn afdeling helpt uit te zoeken hoe je met weinig geld zoveel mogelijk geva...