Vergaderen met hologrammen
Vergeet videoconferencing; in de toekomst spreken we elkaar online via 3D-projecties. Aan deze vorm van communicatie werkt Pablo Cesar (TU Delft/CWI). Wij zochten hem op in zijn opzienbarende lab.
Vergeet videoconferencing; in de toekomst spreken we elkaar online via 3D-projecties. Aan deze vorm van communicatie werkt Pablo Cesar (TU Delft/CWI). Wij zochten hem op in zijn opzienbarende lab.
Ons universum is als een bolletje elastische stopverf. Aan de hand van dit goedje probeert wetenschapsjournalist George van Hal de in november gepubliceerde zwaartekrachttheorie van natuurkundige Erik Verlinde uit te leggen. In het zeer handzame boekje ‘Elastisch universum’ maakt Van Hal de ma...
We komen weer een stapje dichterbij. Een team van MIT presenteerde deze week een live 3D-hologram van een student verkleed als Prinses Leia. Op zichzelf niet nieuw, maar het beeld ververst nu zo snel dat een écht real-time hologram niet lang meer kan duren.
Weer een techniek uit de sciencefiction waarbij het ‘fiction’ bijna kan worden weggelaten. Onderzoekers van de University of Arizona (VS) presenteerden 3 november in Nature een scherm waarmee je een verre neef zo als 3D-hologram in je kamer kunt zien staan.
Stel je voor dat ruimte en tijd niet mooi glad verlopen, maar in kleine stukjes zijn opgedeeld. Die pixels moeten dan zo piepklein zijn dat zelfs de natuurwetten er geen last van hebben. Toch zijn ze meetbaar, stelt Fermilabonderzoeker Craig Hogan. Hij bouwt een machine die ze kan zien.
3D-televisie is in opmars. Aan de TU Eindhoven onderzoeken wetenschappers hoe dieptebeelden nóg scherper kunnen.
De letters IBM waren bijna twintig jaar recordhouder van de kleinste letters ooit geschreven: met een rijtje atomen, om precies te zijn. Begin dit jaar braken nanotechnologen dat record door met veel kleinere elektronen te schrijven.
In het dagelijks leven lijkt tijd iets dat glad en continu verloopt. In de kwantummechanica, de tak van de natuurkunde die zich met het allerkleinste bezighoudt, bestaat tijd echter uit hele kleine eenheden, tikjes waarbinnen je geen tijdsverloop kunt definiëren. De directeur van het Amerikaan...
Met snel knipperende lasers tekenen onderzoekers van het Japanse wetenschaps- en techniekinstituut AIST 3D-beelden in de lucht. Voorlopig alleen in wit licht verkrijgbaar, maar de Japanners hopen in een volgende versie kleur en beweging te laten zien.
Na een leeftijd van 8 à 10 jaar is een lui oog niet meer te genezen, zegt de wetenschap. Maar onderzoekers hebben nu een mogelijke therapie ontdekt, die ervoor kan zorgen dat het gezichtsvermogen van volwassenen met een lui oog toch sterk kan verbeteren.
Sci-fi fans zijn er al lang bekend mee – bewegende 3D-beelden. In 1977 was in Star Wars IV al te zien hoe bewegende hologrammen als communicatiemiddel werden gebruikt. Maar echte hologrammen zijn al die tijd roerloos gebleven.