De laatste rustplaats van je matras
Door alle samengestelde materialen blijkt hergebruik van matrassen een uitdaging. Zowel producenten als recyclaars werken hard aan manieren om dit toch voor elkaar te krijgen.
Door alle samengestelde materialen blijkt hergebruik van matrassen een uitdaging. Zowel producenten als recyclaars werken hard aan manieren om dit toch voor elkaar te krijgen.
Fosfaat, een van de belangrijkste bestanddelen van kunstmest, zit in steeds meer afvalstromen en komt uiteindelijk ook in het milieu terecht. De nieuwe Amsterdamse start-up SusPhos wil dit voorkomen.
Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw polymeer gemaakt dat je zo uit elkaar kunt klikken en recyclen. Maar ze moeten nog wel het een en ander verbeteren voor het nieuwe plastic bruikbaar is.
In Ede vist het Waterschap Vallei en Veluwe wc-papier uit het afvalwater en gebruikt dit om medicijnresten uit het afvalwater te filteren. Kan dat ook op grote schaal?
Er is een grote verandering gaande in het denken over afval- en afvalwaterstromen. In de transitie naar een circulaire economie, wordt afvalwater steeds meer als grondstof behandeld. Dat dit legio mogelijkheden biedt, laten de waterschappen en bedrijven, in samenwerking met milieutechnologen, ...
Waterzuiveraars leveren niet alleen gezuiverd water, maar zijn ook producent geworden van energie en grondstoffen zoals cellulosevezels, bioplastic, zwavel en fosfor en mogelijk ook eiwit. Is de toekomstige afvalwaterzuivering een bioraffinagefabriek?
Volgens de wet in Nederland moeten we maar liefst 95 procent van het gewicht van alle afgedankte auto’s in Nederland recyclen. En dat halen we ruim, op dit moment zitten we zelfs op een percentage van 98,7 procent. Maar er zijn zeker nog uitdagingen op de weg.
Veel vormen van recycling zijn al redelijk bekend. Maar onderzoekers werken ook aan het hergebruiken van producten die op het eerste gezicht niet zo nuttig lijken. Een overzicht van deze onverwachte recycling.
Tegenwoordig vinden we het heel normaal dat ons afvalwater via het riool verdwijnt, maar nog geen eeuw geleden werd het “emmertje poep” in Amsterdam met paardenkarren opgehaald en gebruikt op het boerenland. Hergebruik van ons afvalwater moeten we weer opnieuw uitvinden. Sinds deze week wint h...
Afstudeerder Marcel Klomp (TU Delft) ontwierp een mobiel sportstadion voor vijftigduizend mensen. Het bestaat uit modules die in ongeveer 150 containers passen. De modules kunnen daardoor via water en land vrijwel overal heen worden vervoerd. Het is een sterke oplossing voor een bekend problee...
De combinatie tilapia-tomaat of komkommer-meerval biedt nieuwe mogelijkheden voor besparingen en het sluiten van kringlopen.