Help, de apparaten vallen aan!
In huis staan steeds meer slimme apparaten. Dit internet der dingen maakt het leven makkelijker, maar vormt ook een potentieel gevaar. De beveiliging van al die apparaten verschilt namelijk enorm.
In huis staan steeds meer slimme apparaten. Dit internet der dingen maakt het leven makkelijker, maar vormt ook een potentieel gevaar. De beveiliging van al die apparaten verschilt namelijk enorm.
Wat komt meer in het gedrang: onze nationale veiligheid of onze privacy? De inlichtingen- en veiligheidsdiensten willen meer bevoegdheden krijgen, zonder toetsing vooraf.
Cybercriminelen zijn continu bezig met hun volgende aanval. Cybercrime-specialist Gina Doekhie gaf tijdens een lezing in De Studio van NEMO tips om je hiertegen te wapenen.
De hackers van het Russische cyberspionageprogramma Sandworm legden PIN-automaten, ziekenhuizen en elektriciteitscentrales lam. Nu is daar een voortreffelijk boek over geschreven.
Het is de machtigste beroepsgroep ter wereld: programmeurs. Want zij maken van alles mogelijk waar wij dagelijks gebruik van maken, zoals surfen op het internet en berichten versturen via mobiele telefoons. Journalist Clive Thompson schreef er een fascinerend boek over.
Deze week ontstond ophef vanwege een lek in PGP, waarmee je e-mails versleutelt. Hoe werkt deze beveiligingssoftware en waarom zou je er gebruik van maken? NEMO Kennislink sprak twee experts, waaronder de uitvinder van PGP.
Justitie gebruikt primitieve en onbetrouwbare methoden om bewijsmateriaal te vergaren uit grote databestanden, zegt data-onderzoeker David Graus. Hij hoopt dat dit niet de manier is waarop de overheid sleepnetten door onze internetdata gaat halen.
Via slimme trucjes maken hackers veel slachtoffers. Ze troggelen bijvoorbeeld geld af met goed nagemaakte nepsites van banken. Phishing heet dat. NEMO Kennislink interviewt hierover expert Jan-Willem Bullee, die zelf ook phishte voor zijn onderzoek.
De afgelopen dagen liet ransomware Wannacry een spoor van vernieling achter. Zo’n 200.000 computers in 150 landen werden geïnfecteerd met deze vorm van digitale afpersing. Dankzij een klungelige fout, die door een IT-beveiliger werd ontdekt, stopte het virus vrij snel. NEMO Kennislink sp...
Onderzoekers hebben het gepresteerd om twee verschillende pdf-documenten te maken met dezelfde digitale vingerafdruk. Het is een waarschuwing voor bedrijven die hun online beveiligingssysteem niet hebben geüpgraded.
Hackers proberen voortdurend de inlogcodes van politici en ministeries te ontfutselen, om vervolgens onrust te stoken. Het lukte Russische wizzkids al om in te breken in het netwerk van de Amerikaanse Democratische partij. Volgens de AIVD vallen buitenlandse hackers ook Nederland aan. Hoe gaan...
Een ‘mentaal algoritme’ om wachtwoorden te reproduceren is verrassend makkelijk te leren. Na onze eerste publicatie hierover, in 2016, is er nu een speciale website, Safe Passwords, met instructies die het nog simpeler maken om zo’n mentaal algoritme aan te leren.
Wachtwoord vergeten! Hoe vaak overkomt dit de moderne burger wel niet? Er zijn legio apps die ze voor je onthouden, maar dan staat of valt alles met één superwachtwoord en blijf je afhankelijk van software die mogelijk wordt gehackt. Cryptografen zoeken daarom naar een slim protocol waarmee je...
De duivels slimme malware Carbanak maakte de grootste bankkraak uit de geschiedenis mogelijk. Voor het eerst ging internetfraude niet via de rekeninghouder, maar via de bank zelf. De malware stal honderden miljoenen dollars, en is mogelijk nog steeds actief.
Een groot beveiligingslek, genaamd Heartbleed, maakt al jaren het gebruik van veel websites waaronder Facebook, Tumblr, Gmail en Yahoo onveilig. Dat werd nu pas ontdekt. Waarschijnlijk zijn er miljoenen inlog- en creditcardgegevens in handen van cybercriminelen gekomen.
Nieuwe vorm van computerbeveiliging gebruikt wiskundige puzzelstukjes om software beter te kunnen beschermen tegen piraterij en ‘reverse engineering’ dan ooit.
Het aantal DDoS-aanvallen is in 2018 flink toegenomen. Het totale aantal DDoS-aanvallen lag afgelopen jaar 15 procent hoger dan in 2017. Wat is een DDoS-aanval eigenlijk en hoe kan het voorkomen worden?
Damiano Bolzoni, geboren 1981 in Turijn, interesseerde zich al jong voor de zwakke plekken van computersystemen. Nadat hij cum laude was afgestudeerd aan de universiteit in Venetië – op een scriptie over automatische systemen voor het herkennen van virtuele inbrekers (Intrusion Detection...