Minuscule deeltjes beschermen tegen virussen
Een trapleuning die zichzelf schoonmaakt of een mondkapje waar geen virus zich aan kan hechten. Dat lijkt mogelijk door er piepkleine deeltjes in te verwerken.
Een trapleuning die zichzelf schoonmaakt of een mondkapje waar geen virus zich aan kan hechten. Dat lijkt mogelijk door er piepkleine deeltjes in te verwerken.
Gouden sieraden zijn vaak mooi, maar wel zwaar. Daar brengen Zwitserse onderzoekers nu verandering in, door het goud te mengen met plastic en het zo een stuk lichter en goedkoper te maken. En dat is niet alleen handig voor de consument, maar ook voor gebruik in onderzoekslaboratoria.
Belgische en Nederlandse onderzoekers proberen waardevolle metalen zoals goud en zilver terug te winnen uit ons afvalwater om ze opnieuw te gebruiken.
Met plastic een sieraad of beeldje 3D-printen kan natuurlijk al lang. Maar met het printen van goud en koper hebben machines ontzettend veel moeite. Een nieuwe techniek, ontwikkeld aan de Universiteit Twente, biedt uitkomst.
December is de ultieme feestmaand en daar horen cadeautjes én lekker lezen voor de open haard bij. Maar wat te geven of te lezen met de feestdagen? De redactie Geschiedenis, Taal & Cultuur van Kennislink tipt drie interessante wetenschappelijke boeken. Leuk voor in de zak of onder de boom!...
Tijdens een aardbeving kan een dun laagje goud neerslaan, in een proces dat flitsverdamping wordt genoemd. De meeste goudaders zijn op deze manier ontstaan, blijkt uit nieuw onderzoek.
Amerikaanse en Chinese wetenschappers hebben een nieuwe manier gevonden om gouden nanodeeltjes naar wens te vormen. Ze riepen de hulp in van kleine stukjes DNA.
Nu de gouden plakken veilig zijn opgeborgen in kast, vitrine of kluis, is de blik alweer gericht op de komende Olympische Spelen, in 2016 in Rio de Janeiro. Misschien maken de organisatoren deze keer geen strategisch foutje, zoals in Londen, waar het goud voor de 400 gram zware medailles afkom...
Zonder ertsen staat onze maatschappij stil; zo afhankelijk zijn we ervan geworden. Dit dossier leidt u in een vogelvlucht door verschillende onderwerpen heen en biedt links aan naar diverse artikelen. De onderwerpen zijn soorten en maten erts, toepassingen, en producten, reserves en toekomst.
Waar komen goud en andere zware elementen in het heelal vandaan? Jarenlang hebben astrofysici zich er het hoofd over gebroken. Nu zijn er sterke aanwijzingen dat goud ontstaat als resultaat van een extreem heftige kosmische gebeurtenis: de botsing tussen twee neutronensterren.
Wie wil er nu geen berg goud hebben? Goud is niet alleen mooi en duur, maar heeft ook een rol in de wereldeconomie. De winning ervan is een tijdrovend en kostbaar proces, en niet altijd even milieuvriendelijk.
Nederlandse wetenschappers hebben met een nieuwe techniek nanodraadjes gemaakt die even lang zijn en even dik. Dat is essentieel voor toepassingen van nanotechnologie.
Het dodenmasker van Toetanchamon. Iedereen kent het goudblinkende masker wel. Goud speelde een belangrijke rol in het oude Egypte. Voor de goudsmeden, voor de economie, voor grafrovers, maar vooral voor farao’s.
Licht is de ideale informatiedrager – het is snel, energiezuinig en neemt weinig ruimte in. Maar het kan niet door structuren die kleiner zijn dan de golflengte. Wetenschappers van FOM-instituut AMOLF vonden een manier om dat probleem deels op te lossen.
Hang een waterstofmolecuul tussen twee uitgerekte gouddraadjes en het resultaat is een schakelaar van minder dan 1 nanometer breed. Promovendus Marius Trouwborst van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekte dat hij de elektrische weerstand van het waterstofmolecuul kan veranderen door een spann...
Dankzij een combinatie van DNA en gouden nanodeeltjes is het mogelijk om buizen en spiralen te bouwen die duizend keer kleiner zijn dan een menselijke cel. Dat melden Amerikaanse wetenschappers in het vakblad Science. Hiermee wordt het bijvoorbeeld mogelijk om piepkleine spoelen te bouwen die ...
Australische onderzoekers ontdekten dat middeleeuwse glas in lood ramen van Europese kerken werken als luchtzuiveraars dankzij nanotechnologie. In vol zonlicht maken laagjes nanogoud gevaarlijke gassen als koolstofmonoxide onschadelijk. De ontdekking helpt bij de productie van chemicaliën op z...
Mocht je voor € 1,- aan Amerikaanse dollars willen, dan krijg je daar $ 1,46 voor terug. Vijf jaar geleden zou je slechts $ 1,- hebben ontvangen. Met andere woorden, de wisselkoers van de dollar is snel gedaald ten opzichte van de euro. Zo hot als de Chinese economie is, zo not lijkt de Ameri...
Gouden sieraden vertellen van alles over de status, levensstijl en ideeën van de draagster. Maar je kunt er ook maatschappelijke veranderingen aan aflezen. Dit blijkt uit onderzoek van antropologe Annelies Moors naar gouden sieraden in Palestina. Daar hebben sommige vrouwen traditionele sierad...
Op de bodem van de oceaan ligt een fortuin letterlijk voor het opscheppen: goud, mineralen, metalen en zelfs bouwstoffen voor medicijnen. We weten waar de grootste schatten zijn te vinden: bij de zwarte schoorstenen. Maar wanneer gaan we ze halen?