‘We kunnen niet zonder piekeren’
Piekeren is menselijk en kan zo nu en dan zelfs nuttig zijn, stelt psycholoog Bart Verkuil. “Piekeren is een strategie om met toekomstige problemen om te gaan, maar het kan uit de hand lopen.”
Piekeren is menselijk en kan zo nu en dan zelfs nuttig zijn, stelt psycholoog Bart Verkuil. “Piekeren is een strategie om met toekomstige problemen om te gaan, maar het kan uit de hand lopen.”
Vroeg de Nederlandse overheid ons eerder nog massaal thuis te blijven, inmiddels mogen we weer meer naar buiten mits we ons aan de 1,5 meter-afstandsregel en andere voorwaarden houden. Maar ligt in de nieuwe 1,5 meter-samenleving nonchalant gedrag niet op de loer? En wat drijft eigenlijk überh...
Vandaag is het dierendag. Heb jij een eigenwijze kat of een trouwe hond? Amerikaans onderzoek laat zien dat kat en hond minder verschillend zijn dan we denken.
Wat kunnen tweelingstudies, tegenwoordig in combinatie met moleculaire technieken, precies aantonen en wat niet?
Kinderen van oudere ouders hebben minder vaak last van gedragsproblemen, zoals agressiviteit, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. De verschillen zijn echter klein.
Honingberen kunnen in een speelsituatie de gezichtsuitdrukking van hun soortgenoten heel precies nadoen. Tot nu toe werd dit gedrag alleen gezien bij mensen en gorilla’s.
Op 16 oktober 2018 nam het project Jomopans een nieuw meetstation in gebruik. Eerder ging NEMO Kennislink redacteur Anne van Kessel mee met een onderzoeksteam in de Atlantische oceaan.
De machtsstrijd tussen apen lijkt wel een beetje op wat er soms in de operatiekamer plaatsvindt. Dat blijkt uit observaties van bioloog Laura Jones, die samen met onder andere apenkenner Frans de Waal het gedrag van mensen in operatiekamers onderzocht.
Goede voornemens: de meeste mensen hebben ze, maar slechts de helft houdt deze goede voornemens vol. Waarom kan de één wel van dat snoep afblijven terwijl de ander nog steeds niet meer sport? Moderator Desiree Hoving sprak met drie experts.
Wanneer wolven naar voedsel zoeken leggen ze verbanden tussen gebeurtenissen. Ze gaan bijvoorbeeld af op het geluid van een hert. Honden doen dit niet. Dit verschil is waarschijnlijk het gevolg van de domesticatie van honden.
Als Linda Steg het voor het zeggen had, dan zou ze veel meer benadrukken wat we al wél duurzaam doen. “Als mensen te horen krijgen dat ze heel milieuvriendelijk zijn, ervaren ze een warm glow, ze voelen zich letterlijk warmer”. NEMO Kennislink zocht haar op in Groningen.
In de documentaire Before the Flood vliegt Leonardo DiCaprio drie jaar lang de wereld rond om voor eens en altijd duidelijk te maken dat we ons klimaatvriendelijker moeten gedragen. Maar zet de film daadwerkelijk aan tot actie?
Er is een harde kern van hooligans die in hun vrije tijd, helemaal los van voetbalwedstrijden, met elkaar afspreken om te gaan matten op een afgelegen weiland. Maar zo’n groep bestaat uit allemaal individuen die hun eigen afwegingen maken. Wat is de kans dat ik word gepakt? Wat is de kans dat ...
De mens met al zijn etnische, religieuze, of om het even welke wij-zij-conflicten, wordt nogal eens vergeleken met de dieren die genetisch gesproken het dichtst bij ons staan: chimpansees. Het lijkt een soort wetenschappelijke vergoelijking van ons conflictueuze gedrag. Maar is dat een niet wa...
Ook als iedereen voor zich beweegt, kan het een stabiel en gecoördineerd effect opleveren. Tenminste, in bacteriën, zo blijkt uit een publicatie in Nature. Deze vorm van collectief gedrag lijkt te ontstaan uit compleet willekeurige interacties en niet uit directe afstemming tussen de ...
Orka’s zijn naast mensen en één andere walvissoort de enige dieren die een menopauze hebben. Het stelde biologen lang voor een evolutionair raadsel. Afgelopen donderdag heeft een internationale onderzoeksgroep een nieuw stukje bewijs gevonden voor het evolutionaire voordeel van de menopauze.
Na miljoenen jaren van co-evolutie is er een harmonieuze relatie tot stand gekomen tussen de mens en zijn microbioom. Een aantal van deze micro-organismen blijkt zelfs in staat het menselijk gedrag te beïnvloeden, wat suggereert dat bacteriën controle kunnen hebben over onze hersenen. Zo eng i...
Wat in onze hersenen maakt dat we altijd meer spullen willen? De Amerikaanse neurochirurg Ann-Christine Duhaime onderzoekt hoe het beloningssysteem in het brein betrokken is bij gedrag dat de aarde in de problemen brengt. En of we dat gedrag een andere kant op kunnen sturen.
Het Nijmeegse Max Planck Instituut werkt bij onderzoek met avatars in een nieuw Virtual Reality lab: de cave voor ingewijden. Onder leiding van wetenschapper David Peeters mocht Kennislink als eerste buitenstaander naar binnen.
Binnen hersenonderzoek zijn muizen een handig model om testen op uit te voeren. Niet alleen de fysiologische reactie, maar ook het gedrag wordt onder de loep genomen. Maar het bestuderen van een muis in zijn kooitje kost ontzettend veel tijd. Informatietechnologiebedrijf Noldus heeft daar wat ...
Nachtelijke verlichting kan de natuur verstoren. Sinds 2011 kijken Wageningse onderzoekers op acht locaties in Nederland naar het effect van verschillende kleuren licht op de aanwezige diersoorten. Is het wellicht mogelijk om verlichting te vinden die nuttig is voor de mens maar minder invloed...
Individuele mieren kunnen gezamenlijk een ingenieuze mierenhoop bouwen. Dat principe zie je ook in een levende cel, waar afzonderlijke chemische reacties aan elkaar gekoppeld een groter, ingewikkeld netwerk vormen. Zelf zo’n netwerk bouwen is een kunst die Nijmeegse chemici steeds beter onder...
Roken is slecht, vet eten is ongezond en je moet meer bewegen. We horen deze teksten vaak genoeg, maar wie raakt er werkelijk gemotiveerd van zulke boodschappen om zijn leven te beteren? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen actie ondernemen als het om hun gezondheid gaat?
Een documentaire over hoe het voelt om wiskundige te zijn. Of beter gezegd: hoe een wiskundige voelt.
Biologen en psychologen vinden steeds meer bewijs dat samenwerking een essentiële rol speelt in de evolutie. Baby’s, apen en zelfs bacteriën doen moeite om elkaar te helpen. In deze aflevering geeft Labyrint een update op de evolutieleer.
Alles aan ons gedrag en lichaam is te meten, op te slaan in databanken en te delen op internet. Op grote schaal levert dit een schat aan nieuwe informatie op en nieuwe mogelijkheden voor de wetenschap en sport.
Ook goede voornemens voor 2013 gemaakt? Onderteken ze of vertel je vrienden en familie er uitgebreid over. Hoe meer je je verplicht voelt of ermee geconfronteerd kunt worden, hoe groter de kans dat je voornemens slagen, laat recent onderzoek zien.
Van 25 tot en met 29 maart is het week van de psychiatrie. Het thema van dit jaar is ‘zichtbaarheid’. Kinderpsychiatrie werd eigenlijk pas sinds 1960 erkend als specialisatie binnen de psychiatrie.
Wen jij snel aan de knopjes van je nieuwe smartphone? Of maak je typefouten bij de vleet? Hoe makkelijk je nieuwe gewoontes aanleert, is af te zien aan je hersenverbindingen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Maar niet getreurd: die ‘bedrading’ van je brein kan je trainen.
Het kleine beetje landmassa dat mensen op aarde kunnen bewonen, blijkt helaas soms levensgevaarlijk: aardbevingen zijn een reële bedreiging voor meer dan één miljard mensen. Dat is een flinke psychologische last. Hoe gaan ze daarmee om?