Fosfaat terugwinnen uit afvalwater
Fosfaat, een van de belangrijkste bestanddelen van kunstmest, zit in steeds meer afvalstromen en komt uiteindelijk ook in het milieu terecht. De nieuwe Amsterdamse start-up SusPhos wil dit voorkomen.
Fosfaat, een van de belangrijkste bestanddelen van kunstmest, zit in steeds meer afvalstromen en komt uiteindelijk ook in het milieu terecht. De nieuwe Amsterdamse start-up SusPhos wil dit voorkomen.
De verliezen van fosfaat in de landbouw en de emissies via het rioolwater eindigen in het oppervlaktewater waar het leidt tot eutrofiering en algenbloei. De aandacht voor terugwinning van fosfaat uit rioolwater is de afgelopen jaren flink gegroeid.
Enorme matten donkere wierenprut, fluffy draden die als je ze aanraakt uit elkaar vallen. Ze lijken op de schimmels die je in treurige hotels weleens in de badkamer vindt. Wat doen deze matten op de diepe zanderige bodem voor de kust van Bonaire en zijn ze schadelijk?
We zijn ongelofelijk afhankelijk van dat dunne laagje om onze aarde, de bodem: niet alleen voor ons voedsel maar in toenemende mate ook voor onze brandstof. De bodem geeft veel maar krijgt veel te weinig terug, vindt bodemonderzoeker Jan Willem van Groenigen van de Wageningen Universiteit. Hij...
Onze huidige manier van voedsel produceren vreet energie, water en grondstoffen. Op deze voet lijkt het dan ook niet mogelijk om de verwachte piek van ruim negen miljard wereldburgers in de tweeëntwintigste eeuw te voeden. ‘Maar als we het roer omgooien kán het echt wel’, is de stellige overtu...
Tegenwoordig vinden we het heel normaal dat ons afvalwater via het riool verdwijnt, maar nog geen eeuw geleden werd het “emmertje poep” in Amsterdam met paardenkarren opgehaald en gebruikt op het boerenland. Hergebruik van ons afvalwater moeten we weer opnieuw uitvinden. Sinds deze week wint h...
De meeste gewassen hangen voor hun groei zwaar aan de fosfor in kunstmest. Maar wetenschappers hebben nu een gen gevonden waardoor rijst goed groeit bij weinig fosfor. Ze willen het gen inkruisen in andere, moderne rijstsoorten.
Het belangrijkste bestanddeel van kunstmest, fosfaat, is aan het opraken. De mijnen waar het gewonnen wordt, raken langzaam uitgeput. Volgens onderzoekers van de Wageningen Universiteit zijn we te pessimistisch. We moeten wel zuiniger worden en fosfaat uit rioolwater gaan zuiveren en hergebrui...
Engelse scheikundigen hebben een slimme tussenstap ontdekt die verklaart hoe RNA spontaan kan ontstaan. Zij denken dat het op de jonge aarde precies zo is gegaan.
Brasems zijn zwemmende riooloverstorten die troebele meren troebel houden. Het wegvangen van de vis zorgt voor helder water – ook in laagveenplassen.
Iedereen weet dat planten mest nodig hebben. Vermesting is dus goed voor het milieu. En iedereen die een beetje scheikunde gehad heeft weet dat ammoniak een base is. Dus is er ook geen verzuring door het mestoverschot in ons land. Wat zeuren die biologen toch?
Op oude schoolplaten kan je het nog zien. De plassen en meren in Nederland waren helder, stonden vol met waterplanten en barsten van het onderwater leven. In de jaren 1960 en 1970 kwam daar verandering in. Het water van de meren veranderde in groene soep. Veel van het leven verdween. Slechts e...