‘Spreek die local gewoon aan, ook al maak je fouten’1 augustus 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 5: Je brein leert bij als er iets mis gaatEen domme taalfout gemaakt bij je bestelling in de boulangerie of trattoria? Alleen maar goed! Hersenonderzoek toont aan: je leert echt van fouten.
De kruisbestuivingen van 20 jaar NEMO Kennislink20 april 2023De kruisbestuivingen van 20 jaar NEMO KennislinkMathilde Jansen sprak met vier journalisten die in verschillende periodes voor NEMO Kennislink werkten: Ionica Smeets, Ronald Veldhuizen, Roel van der Heijden en Lianne Tijhaar.
Faces of ScienceIn de geest van Albert Einstein20 januari 2020Conferentie in BerlijnNet voor de kerst was ik op een conferentie in Berlijn waar bijna honderd jaar geleden Albert Einstein, Max Planck en Max von Laue in dezelfde collegezaal zaten!
Faces of ScienceLeven als een Romein en studeren in een museum22 mei 2019Leven als een Romein en studeren in een museumEen bezoekje aan de Romeinse universiteit roept meteen een wereld aan indrukken op: ik mocht spreken als Cicero in het museum van de oudheid.
Faces of ScienceGoed voornemen: mijn proefschrift afmaken!10 januari 2019Goed voornemen: mijn proefschrift afmaken!Mijn goede voornemen voor 2019 is bondig, maar groots: mijn proefschrift afmaken!
Faces of ScienceHandige cliché’s voor het maken van je studiekeuze12 april 2018Waarom ik voor taal-en cultuurstudies koosIn deze blog over studiekeuze haal ik twee clichés van stal. Dat is misschien niet heel origineel, maar clichés zijn over het algemeen wel waar. Doe er dus je voordeel mee, als je binnenkort voor e...
Faces of ScienceZebravinken vs. mensen15 maart 2016Taalklanken onderscheidenOp woensdagen is mijn leven als eerstejaars PhD student soms even kleurrijk als de vogels die ik onderzoek. In de ochtend bestudeer ik mijn zebravinken in Leiden, daarna ren ik naar de trein om in ...
Faces of ScienceBreintijd25 januari 2016Braintime festivalVijf jaar onderzoek en 300 kinderen, jongeren en volwassenen die twee keer langs zijn gekomen bij ons in Leiden om hun hersenen te laten bekijken. Wat hebben we in dit project nou eigenlijk ontdekt...
Faces of ScienceSuperbegeleiders20 januari 2015SuperbegeleidersEen tijdje geleden gaf ik een gastcollege over mijn onderzoek in de collegereeks van een collega. Tot mijn schrik kwam er tijdens de evaluatie best wat kritiek van studenten. Dat kwam hard aan. Gel...
Faces of ScienceAppels met peer-reviews4 november 2014Appels met peer-reviewsEr zijn al meerdere Faces of Science die hebben geblogd over de nummer één bezigheid van promovendi: schrijven.
Stoppen met kleding shoppen5 augustus 2022Stoppen met kleding shoppenRedacteur Mariska van Sprundel denkt graag dat ze een bewustere kledingkoper is: ze koopt minder dan vroeger en vaker tweedehands. Tot het over sportkleding gaat.
Organische chips communiceren als levende cellen7 november 2021Yoeri van de Burgt werkt aan een brein-op-een-chipOm onze hersenen zo goed mogelijk te imiteren moet je vergelijkbare bouwstenen gebruiken. Yoeri van de Burgt probeert met organische materialen een efficiënte, energiezuinige en goedkope computerchip ...
Even goede vrienden online27 augustus 2021Hoe (h)echt is online vriendschap?Is een Facebookvriend een vriend? We hebben vaak honderden online contacten en sociale platforms vervullen meerdere rollen. Maar voor echte vriendschap blijkt offline contact vaak onontbeerlijk.
Faces of ScienceDe complexiteit van daten, zweten en het klimaat26 oktober 2021De complexiteit van daten, zweten en het klimaatWat hebben daten, zweten, het klimaat en de Nobelprijs van de natuurkunde met elkaar te maken? Filosoof en Face of Science Boris van Meurs legt het verband.
Faces of ScienceNieuwe app met compassie voor mensen met kanker10 september 2021Nieuwe app met compassie voor mensen met kankerDigitale gezondheidszorg is volop in ontwikkeling. Toch werken veel gezondheidsapps minder goed dan verwacht. Daarom is het belangrijk om ze sámen met patiënten en zorgverleners te ontwikkelen.
Faces of ScienceDesign en psychologie: twee verschillende werelden19 november 2020Design en psychologie: twee verschillende wereldenTijdens een online congres in virtueel Australië heb ik van alles geleerd over design en psychologie. Wat zijn precies de verschillen en overeenkomsten?
Faces of ScienceHet nieuwe normaal van een online conferentie22 september 2020Het nieuwe normaal van een online conferentieOnline onderwijs en werken is het nieuwe ‘normaal’ geworden sinds de corona-uitbraak. Voor onderzoekers is dat niet anders. Zo nam ik afgelopen zomer deel aan een online conferentie. Hoe anders is ...
Faces of ScienceHoe historici en filosofen helpen bij de coronacrisis19 mei 2020Hoe historici en filosofen helpen bij de coronacrisisCrisis op straat, in het ziekenhuis, in miljoenen Nederlandse huishoudens. En ik lees boeken, ik schrijf. Wat heeft dat eigenlijk voor zin? Heel veel!