Op zoek naar goedkope medicijnen
Farmaceuten moeten aan veel eisen voldoen. Dat maakt geneesmiddelen duur. Maar apothekers mogen sommige medicijnen wel zelf namaken. Is dat de oplossing voor de stijgende zorgkosten?
Farmaceuten moeten aan veel eisen voldoen. Dat maakt geneesmiddelen duur. Maar apothekers mogen sommige medicijnen wel zelf namaken. Is dat de oplossing voor de stijgende zorgkosten?
Soms kun je met oude bekenden compleet nieuwe ontdekkingen doen. In het tijdschrift Science laten chemici van de Rijksuniversiteit Groningen zien hoe met twee honderd jaar oude methoden de synthese van een belangrijke groep stoffen voor geneesmiddelen veel eenvoudiger en preciezer wor...
De biomedische kennis neemt met sprongen toe. Je zou dan ook verwachten dat de wereld wordt overspoeld met nieuwe innovatieve geneesmiddelen. Dat is niet het geval. Er is zelfs sprake van een zekere stagnatie in de ontwikkeling van geneesmiddelen.
Waarom zijn geneesmiddelen zo duur en worden nieuwe geneesmiddelen steeds duurder? Sommige medicijnen zijn zelfs onbetaalbaar geworden.
Mensen vertrouwen bierbrouwers eerder dan de farmaceutische industrie. Ze denken dat farmabedrijven gigantische winsten maken met overbodige geneesmiddelen, terwijl noodzakelijke medicijnen niet worden ontwikkeld.
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen deelt elk jaar aan scholieren uit 6 vwo de Onderwijsprijs uit voor de beste profielwerkstukken. Onder de winnaars zat een opmerkelijk goed uitgevoerd onderzoek dat een kritische blik werpt op het nut van pijnstillers.
ADHD is onder kinderen volksziekte nummer één. Het medicijngebruik om de stoornis te bestrijden neemt al even epidemische vormen aan. Maar Altijd-Druk-Heel-Druk is meestal geen medisch probleem, zegt psycholoog Laura Batstra: ‘ADHD een ziekte noemen is een denkfout.’
Voor autisme bestaat officieel geen behandeling. Wel is het zo dat autisten soms antidepressiva slikken, om dwangmatig gedrag tijdens stressvolle situaties te verminderen. Maar dat helpt helemaal niet, concluderen Amerikaanse wetenschappers in een nieuw onderzoek.
Transgene gewassen zijn populair. Niet alleen worden ze ingezet om de voedselvoorziening te verbeteren, ook in de medische sector krijgen ze steeds meer aanzien. Onlangs bouwden Chinese wetenschappers rijstkorrels bijvoorbeeld om tot fabriekjes van het menselijke eiwit albumine.
Net als Amerika moet ook de EU resultaten van farmaceutisch onderzoek om te beginnen verplicht openbaar maken. Dat vindt Trudy Dehue, wetenschapsfilosofe aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Somber? Depressief? Je hebt te weinig serotonine in je brein. Een pilletje repareert dat. Maar de laatste jaren blijkt dat serotonine in het brein misschien wat ingewikkelder ligt dan gedacht. En dat heeft mogelijk gevolgen voor de pillen.
Medicijnen van grote farmaceutische bedrijven vertonen te vaak bijwerkingen en zijn duur. Farmaceut Pfizer vindt dat het anders kan. De medicijnen kunnen gerichter en goedkoper. Daarom zoekt het bedrijf gezonde mensen: die dragen immers de sleutel tot het geheim van ‘niet ziek zijn’...
Medicijnen maken met hulp van dierlijke cellen is handig, maar de stap om van een klein celkweekje naar volle vaten goedkope medicijnproductie te gaan is nog hopeloos ouderwets: pas aan het eind valt te bepalen of het medicijn geslaagd is. En dat kost geld en bijvoorbeeld dierproeven. Jonge we...
Jonge onderzoeker Stefan Braam (27) maakte een droomstart in zijn carrière stamcelonderzoek. Nu gebruikt hij zijn ervaring met een praktische insteek: via een eigen bedrijfje nieuwe medicijnen ontdekken.
Een Alzheimermedicijn wordt al gewonnen uit narcissen. Het is nog maar het begin wat Holland Biodiversity betreft, Nederlandse kwekers beheren kostbare biodiversiteit.