'Bosbranden tastbaar signaal van opwarming'16 december 2022Interview met klimaatwetenschapper Guido van der WerfDe maand juli werd wereldwijd getekend door extreem weer. Van enorme hagelstenen tot natuurbranden. Eerder vertelde onderzoeker Guido van der Werf over de relatie tussen bosbranden en klimaatverander...
Het klimaat in de beklaagdenbank22 september 2021Kwam het extreme weer van de zomer door klimaatverandering?Europa wordt net als vorig jaar weer geteisterd door een hittegolf. Extreem weer lijkt steeds vaker voor te komen. Heeft dat iets te maken met klimaatverandering? Marlies ter Voorde vroeg het vorig ja...
Rekenen aan popcornbuien in Afrika17 januari 2020Rekenen aan popcornbuien in AfrikaWetenschappers ontwikkelen betere weermodellen voor Afrika. Daarmee kunnen ze waarschuwen tegen overstromingen en mislukte oogsten voorkomen.
Alle rare snuiters uit het heelal verzameld13 december 2019Recensie ‘Het kosmisch rariteitenkabinet’ van George van Hal en Ans HekkenbergIn 'Het kosmisch rariteitenkabinet' nemen twee wetenschapsjournalisten je op komische wijze mee langs de eigenaardigste dingen in ons universum.
Neanderthaler niet uitgestorven door de moderne mens3 december 2019Neanderthaler niet uitgestorven door de moderne mensNieuw onderzoek laat zien dat de neanderthaler waarschijnlijk op natuurlijke wijze is uitgestorven, en niet door confrontatie met de moderne mens.
Faces of ScienceDe realityshow van een archeologische opgraving8 november 2019De realityshow van een archeologische opgravingEen archeologische opgraving is soms net een realityshow, waarbij je dertig mensen twee maanden lang laat afzien. Maar dan zonder camera’s en dramatische afvalrace.
Faces of ScienceSuperpower voor het herschrijven van onze genen21 december 2017Jennifer DoudnaIn de running voor een Nobelprijs is Amerikaanse Biochemicus Jennifer Anne Doudna binnen enkele jaren uitgegroeid tot een wetenschappelijke superheldin met een wel heel bijzondere superpower: De po...
Faces of ScienceDe snelste vrouw op aarde: Margaret Murnane21 december 2017De snelste vrouw op aarde: Margaret MurnaneSoms kom je iemand tegen die je onmiddellijk inspireert. Zo was het voor mij toen ik begin dit jaar een masterclass bijwoonde van Margaret Murnane, professor in Colorado en ooit de snelste vrouw op...
Beweringen Simon Rozendaal grotendeels onwaar12 januari 2018Rozendaal trok verkeerde conclusies in zijn klimaat-‘factcheck’ in de VolkskrantSimon Rozendaal deed gisteren een zogenaamde factcheck in de Volkskrant. Hij beoordeelde een tweet van Thierry Baudet over klimaatverandering. Wij checkten de factcheck: hij is grotendeels onwaar.
Meer zicht op ‘zelfmoordhoofdpijn’28 september 2001Meer zicht op ‘zelfmoordhoofdpijn’Clusterhoofdpijn is de ernstigste vorm van hoofdpijn die een mens kan hebben. De aanvallen zijn zo ernstig dat patiënten zich soms zelfs van het leven beroven om een einde te maken aan hun lijden. ...
PodcastWie betaalt de prijs voor jouw telefoon?27 juni 2023Seizoen 1 - Afl. 3 met Enith VlooswijkIn mobiele telefoons en elektrische auto’s zit kobalt. De winning gebeurt onder verschrikkelijke omstandigheden. In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht onderzoeken we hoe dat anders kan.
'Effect van klimaatverandering groter dan van El Niño'5 juni 2023Klimaatonderzoeker Sjoukje Philip over de verwachte gevolgen van El NiñoIn de Stille Oceaan warmt het water op en dat betekent dat El Niño eraan komt. Klimaatonderzoeker Sjoukje Philip legt uit wat dit betekent.
Aarde: onleefbaar15 december 2022Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisWanhoop en pessimisme stralen af van sommige toekomsttekeningen. Terecht? "Het ongunstigste scenario is door klimaatbeleid al onwaarschijnlijk geworden."
Een likje verf voorkomt voortaan jouw zonnesteek19 april 2022Een likje verf voorkomt voortaan jouw zonnesteekSteden raken in hete zomers snel oververhit. Een nieuwe methode van weerspiegeling die vlinders gebruiken zou uitkomst kunnen bieden.
Haaienhuid als inspiratiebron8 april 2022Haaienhuid als inspiratiebronWat kan de wetenschap leren van de natuur? Deze vraag staat centraal in de studie van biomimicry. Deze week: hoe wetenschappers haaienhuid gebruiken als inspiratie voor antibacterieel wondverband.
Sarah: 'Mijn leven ontspoorde door een geautomatiseerde beslissing bij de belastingdienst'4 juni 2021Sarah: 'Mijn leven ontspoorde door een geautomatiseerde beslissing bij de belastingdienst'In 2019 werd bekend dat de belastingdienst ruim 26.000 mensen onterecht als fraudeur had bestempeld. Het algoritme dat fraude moest opsporen keek ten onrechte naar de (dubbele) nationaliteit van to...
Kunstmatige mini-cel krijgt extra DNA voor betere voortplanting29 maart 2021Nieuwe variant heeft celdeling beter onder controleVijf jaar geleden werd een kunstmatige 'bacterie' gepresenteerd als de meest minimale levensvorm. Nu is er een nieuwe variant die zich beter kan voortplanten.
'De overheid moet klimaatgevaren net zo hoog agenderen als corona'23 oktober 2020'De overheid moet klimaatgevaren net zo hoog agenderen als corona'We schudden geen handen meer, houden 1,5m afstand... Hoe komt het dat we ons gedrag voor corona zo snel aan kunnen passen, maar voor het klimaat niet?