Geen Pokémon maar chemische elementen vangen
Met de app ResourCity vangen kinderen elementen en leren ze meer over chemie, technologie en duurzaamheid. Vanaf nu kun je het in Oss spelen.
Met de app ResourCity vangen kinderen elementen en leren ze meer over chemie, technologie en duurzaamheid. Vanaf nu kun je het in Oss spelen.
Zondag 25 juni 2017 was Yuri Oganessian een van de geïnterviewden in de VPRO-serie The Mind of the Universe. Oganessian ‘jaagt’ op nieuwe chemische elementen en heeft al meerdere successen op zijn naam staan. In 2016 werd zelfs een nieuw element naar hem vernoemd. Maar hoe gaat zoi...
Met een enorm aantal toepassingen worden zeldzame aardelementen steeds belangrijker. Wat is het eigenlijk, waar komt het vandaan, en hoe gebruiken we het?
Russische wetenschappers rapporteren de synthese van element 117, een van de allerzwaarste uit het periodiek systeem der elementen. Hun onderzoek bevestigt het vermoeden dat er nog veel zwaardere, stabiele atomen te maken zijn. Met nog onbekende, onvoorspelbare chemische eigenschappen.
Na de uitzending van het TV programma Zembla, afgelopen zondag, was er de afgelopen dagen veel te doen rond het element chroom. Het werd aangetroffen in het haar van kinderen in de omgeving van staalconcern Corus in Velsen-Noord. De vraag is nu in hoeverre dit een indicatie is van een gevaar v...
Natuurkundigen van de TU München hebben een nieuwe groep halfstabiele atomen gevonden. Veel atoomkernen zwaarder dan uranium vallen in millisecondes uiteen, maar het hassium-270 heeft wel 22 seconden nodig om op te breken. De ontdekking van Jan Dvorak klopt mooi met de theorie van zware atoomk...
Het Amerikaanse bedrijf KeyMaster Technologies uit Kennewick, Washington, heeft een handscanner ontwikkeld die elementen met een niet te hoog atoomnummer op afstand herkent. het apparaat werkt met röntgenfluorescentie, geeft een vrij nauwkeurige kwantitatieve uitslag en weegt maar twee kilo.
In 1955 voorspelde de natuurkundige John Wheeler het bestaan van superzware elementen. De serieuze speurtocht naar de superzware elementen begon echter pas in de jaren zestig, gedreven door de theoretische voorspellingen van een ‘eiland van superzware elementen’ ver voorbij uraan, element 92. ...
De Griekse wiskundige Euclides baseerde 2300 jaar geleden zijn vlakke meetkunde op vijf uitgangspunten. Ongeveer 2200 jaar lang heeft men geprobeerd aan te tonen dat het laatste uitgangspunt niet echt nodig was.