Naar de content

Mooie huizen op (bijna) onmogelijke plekken

Recensie The world’s most extraordinary homes

Het huis dat met stalen staven aan een klif hangt in Spanje uit de serie The world’s most extraordinary homes van de BBC en Netflix.
Het huis dat met stalen staven aan een klif hangt in Spanje uit de serie The world’s most extraordinary homes van de BBC en Netflix.
BBC/Netflix

Een woning die aan een rotswand hangt en een vakantiehuisje op een onbewoond eiland dat bedreigd wordt door beukende golven. Over dit soort woningen gaat de BBC- en Netflix-serie ‘The world’s most extraordinary homes’.

In de herfst slaan de golven woest tegen de buitenmuur en in de winter is het er ijskoud. Een piepkleine eilandje in Noorwegen lijkt geen ideale plek voor een vakantiehuisje. Toch is daar een nieuw pand neergezet. Want in de lente en zomer is het er wel degelijk goed toeven. Dan heb je mooi uitzicht over zee en kan je er volkomen tot rust komen.

Een van de meest opmerkelijke woningen van de serie: een zomerhuisje in een Noors bos op een rotswand.

De architect maakte daarom een robuuste woning. De binnenkant bestaat uit een stalen constructie en grote ramen van glas. Het meest opzienbarende is de buitenkant die bestaat uit een schil van zeventien verschuifbare wanden. Ze zijn gemaakt van hout en beschermen het pand tegen de ruwe golven en harde wind. Ze zijn dik en zwaar. Daardoor weerstaan ze de elementen. Want doe je alle wanden dicht? Dan is het huis net een bunker, vrijwel onverwoestbaar maar ook volledig donker. Open je de wanden? Dan valt licht binnen en kijk je kilometers ver over het heldere water.

Vindingrijke architecten

Dit is een mooi voorbeeld van hoe architecten erin slagen om huizen te bouwen op vrijwel onmogelijke plekken. Een aantal van dit soort panden passeren de revue in de televisie-serie ‘The world’s most extraordinary homes’. De serie wordt gemaakt door de BBC en is ook te zien op Netflix. Architect Piers Morgan en actrice Caroline Quentin nemen de presentatie voor hun rekening.

In de serie is veel aandacht voor de visie van de architect en de (bouw)wensen van de bewoners. Het presentatie-duo toont uitsluitend opmerkelijke panden. Een gewoon rijtjeshuis kom je in de serie niet tegen. Meestal wordt ook de architect geïnterviewd om na te gaan wat zijn of haar ideeën en uitdagingen waren.

Morgan en Quentin brengen op deze manier een eerbetoon aan de vindingrijkheid van architecten. Ze bejubelen een huis middenin het centrum van een drukke stad in Japan. Het huis ligt vlak aan een drukke straat. Tussen deze weg en de (voor)tuin is een extra wand van stukjes glas geplaatst. Op die manier ontstaat een rustieke binnentuin en een oase van rust in de drukte.

Huis aan steile wand

De serie is zeer interessant om naar te kijken, maar het had nog beter gekund. Want niet alleen de architecten, maar ook de constructeurs en materiaalkundigen zouden het verdienen om in de spotlights te staan. Als deze serie iets laat zien, dan is het wel dat architecten niets zijn zonder hen. Hoe bijzonder de creaties ook zijn die zij bedenken, deze kunnen onmogelijk worden gebouwd zonder kennis uit de materiaalkunde en civiele techniek.

Het huis dat met stalen staven aan een klif hangt in Spanje uit de serie The world’s most extraordinary homes van de BBC en Netflix.

Het huis dat met stalen staven aan een klif hangt in Spanje uit de serie The world’s most extraordinary homes van de BBC en Netflix. het is te zien in het eerste seizoen. Het huis werd ontworpen door Jaime Bartolomé en Pablo Gil.

BBC/Netflix

Neem een van de meest opzienbarende gebouwen die het duo bezoekt in Spanje. Daar vind je een steile rotswand vlakbij de zee. Je hebt er adembenemend uitzicht op de golven, bootjes en zwemmers. Maar hoe maak je een huis op zo’n steile wand?

Door het als het ware in de klif te bouwen, zo blijkt. Normaal wordt een pand van onderaf naar boven gebouwd. Je begint beneden en eindigt bij de zolder. Maar bij dit huis ging het precies andersom. De rotswand bestaat namelijk uit zulk zwak materiaal, dat het niet anders mogelijk was.

Materiaalkunde in de spotlights

Daarnaast werden er nog grote ankers in het huis geplaatst, die ervoor zorgen dat het gebouw niet voorover valt. Ze gebruikten hiervoor stalen staven met een lengte van zestien meter, die in de rots gaan. Zo ontstond de fundering waarop gebouwd kon worden.

Ook het dak is bijzonder. Dat lijkt nog het meest op de golven uit de zee en geeft het pand een wat kitscherige uitstraling. De constructie ervan werd op maat gemaakt door een smid uit de buurt. Zonder kennis van de ondergrond, constructies en het vakwerk van de smid had dit huis nooit gebouwd kunnen worden.

Het is daarom in mijn ogen een gemiste kans om de ambachtslieden, materiaalkundigen en constructeurs niet óók in het zonnetje te zetten. Dat neemt niet weg dat deze serie het kijken zeker waard is. Je kijkt naar huizen op gekke plekken en ziet veel mooie vondsten, zowel op het gebied van de architectuur als de constructie.

De aflevering over het Spaanse huis dat aan een klif is gehangen. De gehele serie is te bekijken bij de BBC en Netflix

ReactiesReageer