Vleesloze dagen als het nieuwe normaal10 maart 2020Vleesloze dagen als het nieuwe normaalVeel mensen willen vanwege het milieu minderen met vlees en zuivel, maar doen het in de praktijk niet. Laat jij je biefstuk en bitterballen staan? Wat houdt je tegen?
Faces of ScienceSchooluniformen: wondermiddel tegen pesten?9 november 2017Schooluniformen: wondermiddel tegen pesten?Veel kinderen worden gepest vanwege hun kleding. Vermindert het pestgedrag op school als iedereen een uniform draagt? Het lijkt me prachtig als getreiter zo simpel op te lossen is. Maar werkt het?
Faces of ScienceVan jagen en verzamelen naar thuisbezorgd7 juni 2023Van jagen en verzamelen naar thuisbezorgdOnze voorouders kwamen aan eten door te plukken en te jagen. Nu doen we boodschappen of bestellen we eten online. Wat betekent dat voor onze gezondheid?
Faces of ScienceHoe eet jij je gezond oud?10 april 2024Hoe eet jij je gezond oud?Gezond eten begint als je jong bent. Maar hoe stimuleer je om op jonge leeftijd al gezond en duurzaam te eten?
Met designerdrugs sleutelen aan hersenactiviteit23 december 2016Neurobioloog van de Universiteit Utrecht sleutelt aan hersenactiviteit met designerdrugsEen recente techniek, waarbij specifieke cellen in het brein door designerdrugs extra actief worden, helpt onderzoek naar psychiatrische ziekten. Dat laat neurobioloog Linde Boekhoudt zien aan de h...
Waarom eet je zoals je eet?27 september 2019NEMO Kennislink Live over duurzaam eetgedragWe zijn het afgelopen jaar meer vlees gaan eten, bleek deze week uit Wagenings onderzoek. Desiree Hoving sprak tijdens NEMO Kennislink Live met drie experts over duurzaam eetgedrag.
Voedingshypes ontrafeld25 juni 2018Voedingshypes ontrafeldIn ‘De Eetwijzer’ duikt kok en journalist Anthony Warner in de verwarrende wereld van de voedingshypes. Op een grappige toon en met een wetenschappelijke basis legt hij de pijnpunten van deze hypes...
Waarom je honger hebt als je dronken bent12 januari 2017Binge-drinking veroorzaakt binge-eating volgens onderzoekBiertjes drinken in de stad en daarna door naar de snackbar. Waarom vergrijpen we ons aan voedsel na het drinken van alcohol? Britse neurobiologen vonden een verklaring in het brein: alcohol houdt ...
Nieuwe schakelaar voor eetlust gevonden18 november 2016Nieuwe schakelaar voor eetlust gevondenHersencellen die zorgen voor stevigheid en structuur in het brein blijken er een verrassende taak op na te houden: ze sturen ook het eetgedrag. Door de activiteit van deze cellen aan te zwengelen e...
Een keer snoepen kan echt geen kwaad7 juni 2016Een keer snoepen kan echt geen kwaadVeel basisschoolkinderen wandelen deze weken mee met de avondvierdaagse. Vooral de laatste avond wordt er dan veel gesnoept. Dat willen we niet meer. Na de scholen en de sportkantines moet nu ook d...
Darmbacteriën voor dik en dun28 juni 2013Darmbacteriën voor dik en dunAllemaal slepen we er zo’n twee kilo van mee: darmbacteriën. Bij deze beestjes zou wel eens de sleutel kunnen liggen voor een heel nieuwe manier van afvallen. Dikke mensen huisvesten andere bacteri...
Waarom moet je olijven leren eten?23 mei 2013Waarom moet je olijven leren eten?Mei 2013 verscheen het eerste vragenboek van NEMO Kennislink. Een boek met 101 slimme vragen, ingestuurd door onze lezers. In 'Waarom worden mannen kaal?’ combineren we wetenschappelijke diepgang met ...