Naar de content

Een keer snoepen kan echt geen kwaad

Edoderoo, Wikimedia Commons cc 3.0

Veel basisschoolkinderen wandelen deze weken mee met de avondvierdaagse. Vooral de laatste avond wordt er dan veel gesnoept. Dat willen we niet meer. Na de scholen en de sportkantines moet nu ook de avondvierdaagse gezonder worden. Maar waarom eigenlijk? Eén avond iets meer snoepen gooit niet gelijk je hele stofwisseling in de war.

Sommigen hebben hem net achter de rug, anderen gaan hem de komende week nog lopen: de avondvierdaagse. Basisschoolkinderen maken vier avonden lang een wandeling van vijf of tien kilometer. Met op de laatste avond een beloning, vaak in de vorm van wat lekkers. De helft van de ouders vindt dat die beloning wel wat minder mag, blijkt uit onderzoek van supermarktketen Albert Heijn en drinkwaterbedrijf Vitens.

Avondvierdaagse in Woerden. Vooral op de laatste avond wordt er in veel plaatsen nogal wat gesnoept.

Edoderoo, Wikimedia Commons cc 3.0

Voor het onderzoek werden 750 Nederlandse ouders ondervraagd, waarvan minimaal één kind dit jaar meeloopt met de avondvierdaagse. De helft van de ouders gaf aan dat er onderweg teveel snoep wordt uitgedeeld. Eén op de vijf ouders ervaart sociale druk om de eigen kinderen ook snoep mee te geven. Het moet dus allemaal gezonder, concluderen Albert Heijn en Vitens. Maar uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de ondervraagde ouders (veertig procent) het sneu vindt als de kinderen geen snoep krijgen.

Dit redactioneel weerspiegelt de mening of visie van de redacteur. Hoewel wetenschappelijk onderbouwd en beargumenteerd, is het een persoonlijke mening en geen wetenschappelijk feit. Ben je het (niet) eens met de auteur? Geef dan vooral ook een reactie hieronder.

Lichaamsbeweging en eetgedrag

Snoep hoort er dus een beetje bij en hoe erg is dat? Veel basisschoolkinderen wandelen of fietsen naar school, spelen buiten of zijn lid van een sportvereniging. Ze zitten dus niet stil en krijgen waarschijnlijk meer lichaamsbeweging dan menig volwassene.

De hoeveelheid lichaamsbeweging, in combinatie met het eetgedrag, is van belang voor de gezondheid van een kind. Wie veel calorierijk voedsel (snoep, maar bijvoorbeeld ook veel aardappelen, ‘witte’ pasta en gesuikerde dranken) binnenkrijgt en weinig beweegt, wordt te zwaar. En zwaarlijvigheid is een belangrijke risicofactor voor ziekten, zoals diabetes type 2 of bepaalde vormen van kanker. Met de hoeveelheid lichaamsbeweging zit het bij de meeste basisschoolkinderen wel goed. Lastiger is het eetgedrag.

Basisschoolkinderen krijgen vaak wel voldoende lichaamsbeweging.

Fredrick J. Coleman, Wikimedia Commons cc0

Gezond eetpatroon

Snoepen kan van invloed zijn op het eetgedrag, stelt kinderarts Koen Joosten in Metro. “Ten eerste heeft een kind na al dat snoep geen trek meer in gezond eten. Daarnaast vindt een kind dat veel zoetigheid gewend is, de bittere smaak van groenten steeds minder lekker.” Klopt helemaal, maar de belangrijkste vraag is dan ‘moeten we ons druk maken over die paar avonden in het jaar dat kinderen iets meer snoepen dan normaal?’

Kinderen moeten, ook thuis, een gezond eetpatroon aanleren.

The US Food and Drug Administration, Wikimedia Commons, cc0

Ik denk van niet. Ik geloof niet dat kinderen dik worden van incidenteel snoepen, maar wel van structureel ongezond eten. Volgens Joosten eet het overgrote deel van de kinderen (zeventig procent) op dit moment te weinig groenten. Het is goed dat scholen hun verantwoordelijkheid nemen door eisen te stellen aan tussendoortjes en eten dat mee mag voor de tussenschoolse opvang. Het wordt tijd dat ouders de verantwoordelijkheid nemen voor wat kinderen voor en na schooltijd binnenkrijgen.

Dat betekent niet dat snoepen helemaal niet meer mag. Sterker nog, Amerikaans onderzoek uit 2011 wijst uit dat kinderen die af en toe snoepen later een kleinere kans hebben op overgewicht dan kinderen die nooit snoep krijgen. Volgens de onderzoekers komt dat omdat matig snoepen kinderen bewust maakt van hun eigen eetpatroon. Kinderen die regelmatig snoepen en ook nog ongezond eten, missen deze basis en leren daardoor niet hoe een gezond eetpatroon eruitziet. Daar begint het probleem, niet bij die paar snoepjes tijdens de avondvierdaagse.

Bronnen:
ReactiesReageer