Alcoholvrij, maar toch lekker
Dry January zit er bijna op. Een maandje alcoholvrij is steeds minder moeilijk vol te houden nu de kwaliteit van deze biertjes met sprongen vooruit is gegaan. Hoe is dat gebeurd en kan het misschien nog beter?
Dry January zit er bijna op. Een maandje alcoholvrij is steeds minder moeilijk vol te houden nu de kwaliteit van deze biertjes met sprongen vooruit is gegaan. Hoe is dat gebeurd en kan het misschien nog beter?
Het NOS Journaal wond er vrijdag 13 april, net als veel andere media, geen doekjes om: ‘gezond drinken bestaat niet’, en ‘ook één glas per dag is te veel’. Dit zou blijken uit nieuw onderzoek, door onder andere het Erasmus Medisch Centrum. Dat maakt het op de eigen webs...
Jongeren drinken steeds meer. Het aantal jongeren tussen 12 en 17 dat met een alcoholcoma in het ziekenhuis belandt, neemt schrikbarend toe. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere de Stichting Alcoholpreventie.
Nijmeegse onderzoekers ontdekten dat alcoholreclames jongeren zelfs tijdens het kijken al aanzetten tot meer drinken. Meer voorlichting lijkt geboden. Toch is dat geen goed idee: uit onderzoek blijkt dat voorlichting helemaal niet zorgt voor minder alcoholmisbruik. “Kijken naar een spotje als ...
Moderne wijntechnologen willen liever zo weinig mogelijk aan het toeval overlaten. Daarom veranderen romantische chateau’s in biotechnologische fabrieken waar zelfs de productie van alcoholvrije wijn niet meer taboe is.
Jongeren van 12 tot 14 laten hun drinkgedrag beïnvloeden door klasgenoten met meer status en jongeren waarmee ze graag bevriend willen zijn. En hoe vriendelijker hun persoonlijkheid, hoe gevoeliger ze zijn voor de invloed van anderen in hun groep.
Nederlandse jongeren drinken vaker en meer alcohol dan hun Franse leeftijdsgenoten. Jongeren in Frankrijk krijgen namelijk al gauw problemen met ouders en leraren, terwijl ouders en leraren in Nederland onverschilliger staan tegenover buitensporig drankgebruik. Dit blijkt uit onderzoek van de ...
Een verbod op drankverkoop aan minderjarigen een goed idee? Volgens onderzoek is het inschakelen van de directe omgeving een beter idee.
De naleving van de Nederlandse Drank- en Horecawet is onder de maat. In 86% van de supermarkten en slijterijen wordt gewoon drank verkocht aan jongeren die daarvoor te jong zijn. Zelfs na het controleren van het identiteitsbewijs krijgt ruim eenderde van de jongeren de drank gewoon mee.
Meerdere drugs tegelijk gebruiken is geen goed idee, zeggen hulpverleners al sinds jaar en dag. Ze konden deze stelling tot nu toe echter niet goed onderbouwen met wetenschappelijk bewijs. De afdeling Toxicologie van het LUMC rondde onlangs een literatuuronderzoek af, waarin gekeken werd naar ...
Een avondje uit. Een grote hoeveelheid alcohol stijgt binnen korte tijd naar het hoofd. Tussen de starre hersenpan en het stijgende promillage raakt een aantal delicate hersenfuncties vermorzeld.