De lange weg van het lab naar nieuwe kankertherapie14 oktober 2022Leidse studenten werken aan nieuwe kankertherapie met nanodeeltjesiGEM Leiden wil met behulp van nanodeeltjes een nieuwe therapie tegen hoofd-halskanker ontwikkelen. Het idee van dit studententeam is een mogelijk alternatief voor de huidige therapieën.
De zoektocht naar een oplossing voor veroudering23 oktober 2020De zoektocht naar een oplossing voor verouderingAls je ouder wordt, worden je cellen ook ouder. Wat als je dat proces terug kan draaien? Dat is het doel van wetenschappers die ouderdomsziektes willen genezen.
Nieuw alternatief voor chroom-6: algenskeletten5 februari 2019Nieuw alternatief voor chroom-6: algenskelettenChroom-6 vormt grote gevaren voor de gezondheid, dus zoeken wetenschappers hard naar alternatieven. Onderzoekers aan de TU Delft ontwikkelden een heel nieuwe oplossing op basis van algenskeletten.<...
Dementie vroeger in het vizier12 november 2018Dementie vroeger in het vizierJaren voordat mensen met een erfelijke vorm van frontotemporale dementie klachten krijgen, beginnen hun hersenen en cognitieve vaardigheden al te veranderen.
Mogelijke schade door CRISPR-Cas geen reden tot paniek25 juli 2018Mogelijke schade door CRISPR-Cas geen reden tot paniekBritse wetenschappers ontdekten dat CRISPR-Cas niet zo specifiek werkt als we tot nu toe dachten. Is knutselen met CRISPR-Cas wel veilig? NEMO Kennislink vroeg het aan CRISPR-pionier John van der Oost...
Eerste succes voor immuuntherapie bij borstkanker6 juni 2018Eerste succes voor immuuntherapie bij borstkankerIn de VS is één patiënt met borstkanker succesvol behandeld met immuuntherapie. Ton Schumacher, immunoloog aan het NKI, noemt het resultaat bemoedigend, maar blijft ook kritisch.
Hoe oud wil jij worden?11 mei 2018NEMO Kennislink Live over ouder wordenGemiddeld worden we steeds ouder. Maar wat betekent dit voor je lichaam en geest? En wat zijn de consequenties voor de maatschappij? Moderator Desiree Hoving sprak met drie experts over jong blijven e...
'Metalen hebben een rol gespeeld bij het ontstaan van leven'21 januari 2018Interview met Claudia Bonfio (Cambridge) over metalen en het leven op aardeZorgden metalen ervoor dat leven op aarde ontstond? Claudia Bonfio zoekt verbanden tussen het leven zoals we dat nu kennen en de chemische reacties die plaatsvonden op aarde voordat er leven was.
'We maken grote sprongen in de protonenwereld'10 januari 2018Interview met Stefan Both, de eerste hoogleraar protonentherapie van NederlandBinnenkort ondergaan in Groningen de eerste kankerpatiënten een nieuwe behandeling: protonentherapie. NEMO Kennislink interviewt de eerste hoogleraar protonentherapie van Nederland.
Sneller oud door nierschade22 december 2017Sneller oud door nierschadeJe moet zuinig zijn op je nieren: zodra die wat steekjes laten vallen, gaan veel andere organen ook haperen. Het anti-verouderingshormoon Klotho, dat aangemaakt wordt in de nier, speelt hierbij een...
Exon-skipping biedt Duchenne-patiënten hoop6 maart 2020Exon-skipping biedt Duchenne-patiënten hoopBij patiënten met de ziekte van Duchenne mist het eiwit dystrofine. Dat dit eiwit niet wordt aangemaakt komt door een typfoutje in hun DNA. Exon-skipping biedt een oplossi...
DNA-festival: Marc van Mil over het knippen en plakken met DNA7 februari 2020DNA-festival: Marc van Mil over het knippen en plakken met DNA13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is biomedicus Marc van Mil.
DNA-festival: Susana Chuva de Sousa Lopes over knippen en plakken met DNA7 februari 2020DNA-festival: Susana Chuva de Sousa Lopes over knippen en plakken met DNA13 september vindt het DNA-festival plaats in NEMO. Een van de sprekers is stamcelbioloog Susana Chuva de Sousa Lopes.
'De evolutie leverde grote moleculen op, kan dat niet eenvoudiger?'17 januari 2020Chemicus Helma Wennemers over de rode draad in haar onderzoekIn de natuur zijn het grote moleculen, zoals eiwitten, die belangrijke functies vervullen. Chemicus Helma Wennemers vraagt zich af of het mogelijk is om met kleinere moleculen veel van die nuttige ...
Zonder verouderde cellen blijven nieren langer gezond28 november 2019Zonder verouderde cellen blijven nieren langer gezondPatholoog Roel Goldschmeding ontdekte een manier om verouderde cellen uit de nieren te verwijderen, maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan.
Faces of ScienceNano, micro en macro op de Dutch Design Week30 oktober 2019Nano, micro en macro op de Dutch Design WeekDutch Design Week (DDW) is het grootste designevenement in Noord-Europa waar 350.000 bezoekers vanuit heel Nederland en het buitenland op af komen. En ik was er bij!
Langlevende soorten zijn traag3 september 2019Langlevende soorten zijn traagWaarom wordt een schildpad twee keer zo oud als een mens? Met die vraag in het achterhoofd schreef verouderingsarts David van Bodegom Het geheim van de schildpad, een zeer toegankelijk boek over wa...
Les over genetisch gemodificeerd voedsel verandert attitude12 juni 2019Les over genetisch gemodificeerd voedsel verandert attitudeGenetische gemodificeerd voedsel is niet volledig geaccepteerd bij het publiek. Kan onderwijs daar iets aan veranderen? Het lijkt invloed te hebben.