Hoe kunnen we dierenleed in de veehouderij verminderen?24 januari 2022Hoe kunnen we dierenleed in de veehouderij verminderen?De efficiëntie van de intensieve veehouderij in Nederland heeft succes, maar komt het dierenwelzijn niet ten goede. Wat is er nodig om het dierenleed in de veehouderij te verminderen?
Vogelgriep bestrijden met bacteriën24 oktober 2022Groningse studenten ontwikkelen mogelijke bescherming tegen vogelgriepiGEM Groningen werkt aan een preventieve behandeling tegen vogelgriep, waarbij het virus wordt bestreden met genetisch gemodificeerde bacteriën.
Als vegetariër tussen de vleeseters7 juni 2022Als vegetariër tussen de vleesetersUit eten. Op alle borden liggen goudgele varkenslappen. Behalve bij redacteur Mariska van Sprundel. Zij is vegetariër. Het valt op en er niet over praten voelt vreemd. Maar hoe pak je zo'n gesprek aan...
Vleesloze dagen als het nieuwe normaal10 maart 2020Vleesloze dagen als het nieuwe normaalVeel mensen willen vanwege het milieu minderen met vlees en zuivel, maar doen het in de praktijk niet. Laat jij je biefstuk en bitterballen staan? Wat houdt je tegen?
PodcastNieuwe podcast: Oplossing Gezocht!25 mei 2023Seizoen 1 - Afl. 1 met Roeland SegerenOplossing Gezocht! Dat is de nieuwe podcast van NEMO Kennislink. Host Robert Visscher en co-host Nour Eldín Emara zoeken samen met de wetenschap naar oplossingen voor maatschappelijke problemen.
Cellen op een chip als het nieuwe proefdier25 januari 2019Nederland wil 2025 internationaal vooroplopen met alternatieven voor dierproevenNederland wil in 2025 vooroplopen met proefdiervrije methoden. Organ-on-a-chip-technologie wordt gezien als een belangrijke vervanger van dierproeven. Maar volgens onderzoekers kan het nog tientall...
Gaan we meer betalen voor eerlijke kleding?16 mei 2013Onderzoek NCDO: bereidheid groot na BangladeshrampRuim vijftig Nederlandse kledingbedrijven tekenden deze week een convenant om kinderarbeid, uitbuiting, dierenleed en milieuvervuiling in de kledingindustrie tegen te gaan. Maar is de consument ook be...
Massaal aan de mensburger?6 september 2013De mogelijk- en onmogelijkheden van kweekvleesSinds de presentatie van de eerste hamburger van kweekvlees enkele weken geleden lijkt het slechts nog een kwestie van tijd voor kweekvlees de supermarktvriezers bereikt. Maar is dat wel zo? En kan...
Onze haat-liefdeverhouding met de biefstuk25 februari 2015Onze haat-liefdeverhouding met de biefstukNergens klinkt de roep om ‘ander eten’ zo luid als rond de consumptie van vlees. ‘Uiteindelijk zal onze eiwitvoorziening dan ook behoorlijk veranderen’, voorspelt hoogleraar humanistische wijsbegee...