En als de gasbevingen in Den Haag hadden plaatsgevonden?20 juni 2018Ondergrond bepaalt aardbevingsschadeHoeveel schade een aardbeving aanricht, hangt af van de ondergrond. Slappe bodems kunnen aardbevingsgolven versterken. En dat is pech voor de mensen die op veen of klei wonen.
Aantal coronabesmettingen in Amsterdam loopt op, meldt het riool18 juni 2020Aantal coronabesmettingen in Amsterdam loopt op, meldt het rioolIn Amsterdam en Amersfoort piekte hij, in Utrecht en Den Haag ging hij juist omlaag. Maar wat zegt de concentratie aan coronaresten in het riool eigenlijk?
'Aanslagpleger kan terrorist én verward zijn'28 februari 2020Terrorisme-expert Jelle van Buuren over radicalisering en psychiatrieDe extremistische aanslagpleger in Hanau leek verward. Volgens Jelle van Buuren gaan radicalisering en psychiatrische problemen soms hand in hand.
'Proefdiervrij is een utopie'5 februari 2020Met grote vragen naar het labNederland wil in 2025 vooroplopen in het gebruik van proefdiervrije methoden. Veel behandelingen voor infectieziekten worden momenteel getest op apen in het Biomedical Primate Research Centre. Wat ...
'Ik ben niet van de ethiek-politie'7 februari 2020Interview met filosoof en ethicus Jeantine LunshofHet komt bijna niet voor: een ethicus die een kantoortje heeft middenin een laboratorium. Jeantine Lunshof werkt aan de universiteit van Harvard. Daar praat ze met de onderzoekers over morele kwesties...
Stikstof uit de stal strippen21 januari 2020De technische middelen om uitstoot te verminderen zijn erOndanks een spectaculaire daling van de uitstoot van ammoniak uit de landbouw in de afgelopen dertig jaar moet die verder omlaag. Van het koetoilet tot stikstofstrippers, de technische middelen om ...
Faces of ScienceHet geheime leven van driejarigen7 juli 20223 opvallende momenten met meertalige kinderen op de opvangHoe spelen meertalige peuters met elkaar? Ik reis kriskras door heel Nederland om daar achter te komen. Soms is het net alsof ik in het tv-programma ‘Het geheime leven van vierjarigen’ zit, maar da...
Faces of Science12 nieuwe wetenschappers bij Faces of Science14 maart 2022Faces of Science breidt uit met 12 nieuwe wetenschappersHoe ziet je leven er uit als je wetenschapper wordt? 12 nieuwe promovendi gaan daarvan verslag doen in video’s en blogs.
Faces of ScienceVan 17e-eeuwse Scandinavische moorden tot (varen door) de Amsterdamse grachten28 november 2019Drie steden, drie congressen, drie presentaties.Ik gaf in een paar weken tijd op drie totaal verschillende conferenties een lezing. Vermoeiend, maar ook erg leuk!
Faces of ScienceUitgelicht: de buitenpromovendus10 september 2018Uitgelicht: de buitenpromovendusIn de bestuurskunde werk ik niet alleen. Een van mijn collega's is Rosa Groen, zij doet onderzoek naar hoe Internationale Organisaties worden aangetrokken door steden.
De zee klaagt de mens aan16 juni 2023Geef de natuur rechten – kan dat?Stel je voor: de zee klaagt in een rechtszaak zijn vervuilers aan. Dat kan als de natuur rechten krijgt. Juridisch is het mogelijk. Maar wie bepaalt wie er namens de natuur mag spreken?
‘Gehandicapten zijn niet het probleem in het ov, maar de ontoegankelijkheid’16 augustus 2022Activiste Jeanette Chedda (38) over inclusie voor duurzame mobiliteitGehandicapten als groep worden vaak vergeten als het gaat om het verminderen van de ecologische voetafdruk en het aanmoedigen van duurzame mobiliteit. Hoe organiseren we ook voor hen duurzaam vervoer?
Dit is de klimaatbestendige stad van de toekomst29 april 2022Dit is de klimaatbestendige stad van de toekomstOp klimaatverandering kan een stad maar beter voorbereid zijn. Wageningse onderzoekers ontwierpen een vergezicht van de stedelijke omgeving over honderd jaar. Zo ziet een dag uit het leven van een ...
EventLezing: Cybersecurity23 september 2021Lezing: CybersecurityHoe spoor je cybercriminelen op? Hoe werkt hacken? En hoe zorg je ervoor dat jouw computer en telefoon veilig blijven? Gina Doekhie is cybercrime-specialiste en digitaal detective. In deze lezing v...
De aantrekkingskracht van extreemrechts19 mei 2021Interview met promovenda Nikki Sterkenburg, auteur van Maar dat mag je niet zeggenJarenlang trok promovenda Nikki Sterkenburg op met radicaal- en extreemrechtse Nederlanders. Wat drijft hen en waarom blijven ze actief?
'Deze stoel en dit tafeltje zijn mijn leven'10 maart 2021'Deze stoel en dit tafeltje zijn mijn leven'"Deze periode is overleven. Een drukke baan, kinderen thuis." NEMO Kennislink organiseerde een rondetafelgesprek met dertigers en veertigers.
Seniorentechnologie: 'Iedereen kan wat bedenken, het is het Wilde Westen'12 maart 2021Technologie voor ouderen ligt voor de hand, de acceptatie ervan nietVan elektronische huiskat tot robotrollator: technologie kan de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren. Toch eindigen de meeste hulpmiddelen op de plank.
Vervoer in 2050: zo duurzaam mogelijk10 december 2020Vervoer in 2050: zo duurzaam mogelijkVan elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Deze maand: hoe maken we het vervoer zo duurzaam mogelijk?