Knippen en plakken met DNA
CRISPR-Cas is een moleculair gereedschap dat DNA nauwkeurig aanpast. Maar wat kunnen wetenschappers daar precies mee? En wat niet?
CRISPR-Cas is een moleculair gereedschap dat DNA nauwkeurig aanpast. Maar wat kunnen wetenschappers daar precies mee? En wat niet?
Deze maand ontving de eerste mens ooit een genetisch gemodificeerd donorhart van een varken. Dit was mede mogelijk door de techniek CRISPR-Cas. Wat is CRISPR-Cas nu precies en wat kunnen we ermee?
Gewassen met hogere opbrengst kweken, broeikasgassen in de atmosfeer verminderen, fossiele brandstoffen vervangen en geneesmiddelen ontwikkelen. De DNA-bewerkingstechniek CRISPR-Cas kan helpen om wereldproblemen op te lossen. Zou die techniek daarom niet voor iedereen toegankelijk moeten zijn?...
Microbioloog John van der Oost gaf vijf CRISPR-patenten vrij voor non-profitorganisaties. NEMO Kennislink sprak met hem over zijn beweegredenen.
Dit voorjaar lukte het wetenschappers om menselijke cellen te laten groeien in apenembryo’s. Het is de recentste bijdrage aan een snel ontwikkelend onderzoeksveld. Welke mens-diercombinaties zijn er al?
Wetenschappers gebruiken allerlei nieuwe technieken om het coronavirus te bestrijden. CRISPR-Cas lijkt een veelbelovende kandidaat om ons verder te helpen, maar we zijn er nog niet.
Moeten we het DNA van embryo’s willen aanpassen? Die vraag stelden we jullie het afgelopen jaar in de DNA-dialoog. Alle DNA-stellingen, nog een keer op een rij.
Tijdens het DNA-festival afgelopen zondag praatten diverse experts met het publiek over de vraag hoe zij denken over het aanpassen van het DNA van embryo’s.
Met CRISPR-Cas kunnen we wellicht in de toekomst genetische aandoeningen al voor de geboorte genezen. Maar hoe lang gaat dat nog duren? En hoe weten we of het veilig is? NEMO Kennislink legt vragen van lezers voor aan microbiologe Wen Wu.
Drie patiënten met erfelijke bloedziekten zijn genezen door een nieuwe gentherapie met CRISPR-Cas. Daarbij pasten artsen het DNA van rode bloedcellen aan.
Wetenschappers kunnen steeds meer op het gebied van embryo-aanpassingen. Maar willen we dat ook? We bezochten de Negenmaandenbeurs en vroegen het aan bezoekers.
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is historicus en wetenschapsjournalist Eveline van Rijswijk.
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is biomedicus Marc van Mil.
13 september vindt het DNA-festival plaats in NEMO. Een van de sprekers is stamcelbioloog Susana Chuva de Sousa Lopes.
Voorkomen dat een kind ziek ter wereld komt, kan al met embryoselectie. Dit lijkt vooralsnog veiliger dan een CRISPR-Casbehandeling, dus wat voegt dat nog toe?
De wetenschappelijke werkwijze achter de geboorte van de eerste genetisch gemanipuleerde tweeling werd nooit gepubliceerd, maar komt nu deels naar buiten.
Een interview met transhumanist Stefan Lorenz Sorgner over de vragen rondom genbewerkingstechniek CRISPR-Cas.
De film ‘Human Nature’ vertelt het verhaal van CRISPR-Cas: de ontdekking van deze genetische techniek, de mogelijkheden en de ethische bezwaren. De film is hierdoor heel compleet, maar af en toe wat langdradig.
Genbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vragen met zich mee. Hoe kijkt de islam hier tegenaan? Een interview met Mohammed Ghaly, hoogleraar Islam en Biomedische ethiek.
De Russische onderzoeker Denis Rebrikov zei in juni tegen Nature dat hij baby’s hiv-resistent wilde maken. Nu wil hij voorkomen dat kinderen een erfelijke vorm van doofheid krijgen.
Dat een genetisch gemanipuleerde tweeling mogelijk eerder zou sterven, klopt niet. Nature Medicine trekt de studie die dat beweerde terug.
Technologieën zoals CRISPR-Cas maken het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vraagstukken met zich mee. Hoe kijken katholieken hier tegenaan? Een interview met pater en bioethicus Joseph Tham.
Genbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vragen met zich mee. Hoe kijkt het Jodendom hier tegenaan? Een interview met Raphael Evers, opperrabbijn van de Joodse gemeenschap in Düsseldorf.
Genbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vragen met zich mee. Hoe kijkt men daar in China tegen aan? Een gesprek met de Chinese medisch ethicus Guobin Cheng.
Met CRISPR-Cas is het mogelijk om het DNA van menselijke embryo’s aan te passen, bijvoorbeeld om erfelijke ziektes te genezen. Willen we dat? En onder welke voorwaarden?
Prarthana Mohanraju onderzoekt nieuwe varianten van CRISPR-Cas. “We zochten in een composthoop en vonden een nieuwe DNA-knipper.”
De Rus Denis Rebrikov wil genetisch bewerkte embryo’s laten volgroeien tot kinderen, net zoals een Chinese onderzoeker eind 2018.
De kubuskwal is een van de dodelijkste dieren op aarde. Na genetisch onderzoek weten we nu dat een bestaand medicijn werkt als antigif.
Prominente wetenschappers staan gezamenlijk op tegen de experimenten van de Chinese He Jiankui, die baby’s op de wereld zette met aangepaste genen.
Wie denkt dat wetenschap ijskoud rationeel is, werd bij het Gala van de Wetenschap 2018 verrast. In een stampvolle Stadsschouwburg – al zeven weken van te voren uitverkocht – mochten wetenschappers het publiek meenemen in hun twijfels met het thema ‘Weten wat we nog niet weten’.